Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Drets en perill
Interior retira el web per delators després del fracàs assolit

Manel Prat nega que el web es tanqui per manca de legalitat i afirma que és perquè el flux de visites ha caigut en picat

25/05/2012 Drets i Llibertats

Ha estat només un mes en línia. Un mes suficient per aconseguir assentar les bases d'una nova era caracteritzada per la repressió i la retallada de drets i llibertats i suficient també per guanyar-se l'oposició del món dels drets humans i de l'advocacia.

L’Associació Catalana per a la Defensa dels Drets Humans (ACDDH) ha interposat recurs contra el web per vulneració dels drets fonamentals de la persona i els pares d'un menor han presentat una querella criminal a l'Audiència Nacional espanyola per la publicació de la fotografia del seu fill de 15 anys. Fa unes setmanes els Mossos ja van haver de retirar la imatge d'un menor que apareixia al web.

D'altra banda, tres persones més s'han querellat per la suposada falta de legalitat en l'ús de les seves dades personals i per les denegacions d'accés a informació personal en arxius policials, cosa que pot vulnerar el dret fonamental a la defensa. Fins i tot el Síndic de Greuges ha obert una actuaciío d'ofici per investigar la legalitat del web.

Fracàs policial

La iniciativa policial ha estat un fracàs pel que fa als objectius que s'havia marcat el Departament d'Interior en obrir aquesta pàgina web. Tot i que molts dels vaguistes que apareixien al web eren coneguts pels Mossos d'Esquadra, i fins i tot persones públiques, Interior va decidir assenyalar-nos públicament com a potencials esvalotadors, autors d'"actes de violència urbana".

Tanmateix, el fet que alguns dels membres de la ja coneguda com a llista de Puig decidissin, en un clar desafiament a les tesis repressives d'Interior, donar la cara públicament i fins i tot presentar una demanda, ha trencat els esquemes pels quals es va decidir posar en marxa aquest instrument inèdit en l'activitat de la policia catalana.

De manera que aquest dijous pels volts de les cinc de la tarda van decidir tancar l'espai web, que ha estat fins ara accessible des de la pàgina dels Mossos. El web però, ha estat, a més d'un fracàs en els seus objectius inicials, també un fracàs per l'objectiu inicial de la delació. El mateix director general de la policia, Manel Prat, ha reconegut que han estat escasses les delacions de ciutadans. Durant el mes que ha estat en funcionament, el portal ha permès identificar només 22 de les 68 persones de les quals es van penjar imatges, alguns dels quals persones públiques i amb una llarga trajectòria militant. A més, les visites que rebia eren comptades, segons va reconèixer el mateix director general dels Mossos.

Prat va anunciar aquest dijous la retirada del web assegurant que se suspèn temporalment i que es preveu reactivar-la si hi ha nous disturbis i s'hagi de tornar a demanar la "col·laboració ciutadana" per identificar persones que hi estiguin implicades. Interior va explicar aquest dijous que passats uns 30 dies ja no arriben aportacions per part dels ciutadans.

En una compareixença per justificar el tancament del web, Prat no va poder obviar les crítiques, tot i que les va defugir: "Ha estat un mètode innovador susceptible de molts posicionaments per desacreditar-la però ningú ha pogut demostrar que s'hagi sobrepassat la legalitat". I va voler deixar clar que si es tanca el web no és per manca de legalitat sinó perquè el flux de visites és quasi nul.

Valora
Vídeos
Roger Sabà, de la CUP i la COS, explica la denúncia a Interior pel web de delació ciutadana
Rànquings
  1. Alhora i la CUP
  2. L'empresari gironí Josep Campmajó s'exilia arran del cas Tsunami
  3. Sant Jordi era guerrer...
  4. Acte antirepressiu de la Coordinadora Antimonàrquica de les Comarques Gironines (CACG)
  5. La “proposició de llei per la qual es regula la llibertat educativa”, del PP i VOX, empeny cap a la irlandització del valencià
  6. Ortésia Cabrera serà la cap de llista de les Terres de l'Ebre per la CUP
  7. Agustí Barrera: "...el seu legalisme burocràtic no els va permetre entendre que una declaració d’independència és un acte revolucionari"
  8. La CUP–Defensem la Terra presenta la llista per les eleccions del 12 de maig per la demarcació de Girona, afirmant que surten a guanyar
  9. «Saps què? Que llegint aquest tros de diari...»
  10. La FAVB diu no a la Fórmula 1 al passeig de Gràcia
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid