Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Memòria independentista
Apareix una biografia de Terra Lliure per al 23 d'abril

El llibre explica les diferents etapes de l'existència de Terra Lliure des de dins

18/04/2012 Cultura
El llibre Terra Lliure, punt de partida. Una biografia autoritzada (1979-1995) ha aparegut avui, de cara a la diada de Sant Jordi. Aquesta obra està editada per Edicions del 1979.

Aquest títol està escrit per quatre persones que han format part de Terra Lliure durant les diferents etapes de la seva existència, Carles Sastre, Carles Benítez, Pep Musté i Joan Rocamora.

Aquest llibre recull per primer cop una història de l'organització independentista que abasta tota la seva existència, a diferència d'alguns altres llibres i estudis realitzats fins ara. També compta amb un element diferenciador, ja que el llibre està escrit des de dins, pels propis protagonistes, tres d'ells militants amb responsabilitats de direcció dins l'organització clandestina. 

L'editorial que ha publicat aquest llibre, de nova creació i que s'enceta amb aquest títol, està formada per persones vinculades a l'Esquerra Independentista. El nom d'Edicions del 1979 remet, segons expliquen els impulsors d'aquesta iniciativa, al fet que aquesta data representa el  "reviscolament de sectors de la societat catalana davant l’amenaça d’aniquilació de la identitat, dels drets i les llibertats del poble català. En aquesta data apareix el manifest Els Marges. Una nació sense estat, un poble sense llengua, es creen els Comitès de Solidaritat amb els Patriotes Catalans (CSPC), es consoliden les bases polítiques de l’Esquerra Independentista moderna. per primer cop una organització independentista té implantació a les dues bandes de l’Albera, etc..."


Ressenya del llibre

“L’independentisme de combat es fonamenta en la lluita de les classes populars catalanes, i troba la seva força en la seva organització. No és una confrontació entre aparells de propaganda. És un guerra de posicions que comença en la vida quotidiana (al barri, al poble, als ajuntaments…), i, a mesura que va adquirint més força, incideix en les institucions en general. És, per tant, una lluita de resistència i de mobilització. L’objectiu és aturar la política dels aparells de l’Estat i, a través de les diferents accions i mobilitzacions, anar posant les bases del país que volem.

En un moment en què se’ns explica, a través d’un nombre creixent de mitjans de comunicació, que això de la independència és una mena de qüestió aritmètica en què només es tracta de fer unes quantes maniobres parlamentàries, convé reflexionar sobre quines són les aportacions de fons de l’independentisme combatiu i quina vigència tenen.”

Terra Lliure: punt de partida (1979-1995). Una biografia autoritzada és obra de quatre protagonistes de l’experiència clandestina que va col·locar l’independentisme polític català a la palestra. Els quatres autors van formar part d’aquesta organització armada en diferents etapes, com desenes d’altres persones, amb l’objectiu de dinamitzar i clarificar un moviment polític perseguit i marginat durant els anys de l’anomenada Transició.

No es tracta d’un llibre de batalletes. Ni es tracta tampoc d’un assaig polític ni d’un conjunt de memòries. Terra Lliure: punt de partida (1979-1995) aporta noves informacions, moltes de desconegudes, sobre l’existència d’aquesta organització armada i una anàlisi dels seus errors i dels seus encerts. Però l’interessant d’aquesta biografia política és, amb tota certesa, el fet que per primer cop s’explica des de dins la història Terra Lliure i la relació amb el moviment independentista durant totes les seves etapes.
Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid