Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Lluitadors independentistes
Ha mort Josep de Calassanç Serra "Cala", fundador de Terra Lliure i històric independentista

Residia a la Catalunya Nord des que va haver de refugiar-se per la seva militància independentista el 1979

27/01/2014

Josep de Calassanç Serra "Cala", militant independentista que residia a Bao -prop de Perpinyà- des que es va haver de refugiar a la Catalunya Nord el 1979, ha mort aquest matí a Montpeller després d'una operació de cor. Durant aquest any havia estat intervingut a Barcelona a causa d'una altra afecció mèdica.

El "Cala" va ser un membre destacat i fundador de Terra Lliure, organització armada a la qual va deixar de pertànyer el 1983, després de la II Assemblea, juntament amb altres militants que mantenien un posicionament tàctic diferenciat amb la resta de l'organització. 

Anteriorment havia passat llargues temporades refugiat a la Catalunya-Nord, especialment els anys 1975 i 1978,  perseguit per la policia espanyola per la seva militància independentista.

També va ser un dels primers militants fundadors del PSAN el 1969, junt amb les seves germanes Eva i Blanca Serra. Posteriorment, el 1974, va passar a formar part del PSAN-Provisional, essent-ne un dels seus impulsors principals. Durant el procés de confluència del PSAN-P i l'OSAN que donarien lloc al partit Independentistes dels Països Catalans (IPC), el "Cala" va assumir el paper de dinamitzador d'una organització armada independentista, iniciativa sorgida d’anàlisis precedents madurades al si del PSAN-P ("Què és el PSAN-P?").

A causa d'aquest compromís va haver de fugir junt amb la seva companya Dolors Serra i establir-se a la Catalunya Nord arran de la mort de Fèlix Goñi mentre participa en una acció el juny del 1979.

Actualment era el president del Casal Jaume I de Perpinyà i un activista cultural, polític i social vinculat a l'independentisme català. També va participar en la primera Conferència que va donar lloc a l'ANC.

Durant les dècades que ha viscut a la Catalunya Nord ha exercit d'editor i llibreter, promocionant la recuperació de la cultura catalana. Entre els seus treballs cal destacar l'elaboració del llibre Qui sem els catalans del nord.

Ha participat activament en la vida social i cultural nord-catalana impulsant l'associació cultural Aire Nou de Bao, a la Coordinadora d'Associacions per la Llengua catalana (CAL) i a l'equip Criteri, així com a Ràdio Arrels. En aquest sentitt, el 2002 va rebre el Premi d'Actuació Cívica de la Fundació Lluís Carulla per la seva aportació a la lluita per la catalanitat de Catalunya Nord.

L'any 2005 va tornar a ser detingut i denunciat per la Guàrdia Civil, aquest cop per portar un CAT a la matrícula quan travessava la frontera de la Jonquera amb la seva parella.

Valora
Rànquings
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid