Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Diferents valoracions sobre el documental "Retorn a la terra lliure"

El nou documental sobre els fundadors de Terra Lliure  Retorn a la terra lliure no ha tingut una bona recepció entre la major part del públic independentista que el va visionar el 28 març. A diferència de l’emès anteriorment, Terra Lliure, punt final, aquest darrer ha estat objecte d’algunes valoracions que no han tingut en compte les característiques del documental, diferent dels formats habituals. La manca de dinamisme i imatges gràfiques de l’independentisme combatiu dels anys 80 i 90 ha estat un dels factors als quals cal atribuir aquesta mala valoració.

06/04/2008 21:56 Comunicació

Així i tot, aquest documental també ha estat objecte de la persecució i les amenaces dels sectors espanyolistes que habitualment exerceixen mètodes de pressió paral.lela contra qualsevol expressió independentista. Des de l’òrbita de l’orangisme català (Ciutadans i sectors espanyolistes propers fins l’ultradreta) ja es va exercir amenaces contra l’emissió de Terra Lliure, punt final, que posteriorment s’ha consumat amb la denúncia exercida pel partit Ciutadans. Tot la constel.lació espanyolista a la xarxa (el mosaic de grups com Bata Ya, Libertaddigital, Foro de Ermua, o altres entitats ultres) van desplegar una campanya contra l’emissió d’aquest ducumental, que posteriorment ha anat acompanyada de la difusió apologètica de la denúncia de Ciutadans.

Pel que fa a la recepció del documental en medis independentistes, a la xarxa hem trobat diverses valoracions, més abundants entre les que esperaven un documental més dinàmic, amb similituds a l’anterior emès per Televisió de Catalunya. Un exemple d’això són els comentaris exposats a fòrums o bloc, com en el cas del Racócatalà. La manca d’imatges de l’independentisme combatiu ha defraudat el públic nostàlgic que només tenia com a referent la faceta de la confrontació, i no el contingut polític i els  aspectes menys superficials de la història de Terra Lliure.

Algunes valoracions desafortunades demostren que l’emissió d' El retorn a la terra lliure no ha quallat en gran part de la jove generació de militants de l’Esquerra Independentista, que no l’han sabut entendre. Més enllà del paper desvirtuador i mistificador que han exercit durant anys gran part dels mèdia, així com l’exercida per la classe política i alguns referents “intel.lectuals”, el fet que les actuals generacions hagin percebut negativament aquest documental indica que el propi moviment independentista no ha estat prou encertat a l’hora d’exposar i explicar la història d’aquesta organització i paral.lelament del moviment independentista. Un exemple paradigmàtic d’això és la valoració que se’n fa al bloc Wu Ming.cat per part d’un membre de l’Esquerra Independentista, amb comentaris més derrotistes que els realitzats des de fora del moviment (un exemple dels quals és considerar Terra Lliure una iniciativa, ja aleshores, errònia, errada, un camí tort que no ens va dur enlloc, nacionalment i social.).

En canvi, entre les persones protagonistes de la construcció del moviment independentista durant els anys 70 i 80 aquest documental ha estat benvingut i valorat positivament per diversos aspectes. Sobretot pel fet que atorga el testimoni de cinc dels protagonistes importants d’aquesta època de manera molt representativa. També pel fet que enfoca el documental des de  l’aspecte més humà d’aquesta experiència, tot exposant el contingut polític de les motivacions de l’organització armada i del moviment, situant-ne la conjuntura que es vivia en aquests anys. El documental va generar empatia pel fet d’haver compartit aquesta experiència dels anys “dels derrotats de la Transició”, en què l’independentisme va esdevenir un moviment marginat i perseguit.

En qualsevol cas, el fet que només s’hagi pogut visionar la versió reduïda del documental ha limitat la valoració en conjunt de la versió complerta de Retorn a la terra lliure. Esperem que ben aviat els autors d’aquest documental iniciïn la distribució del DVD en la seva versió íntegra. Això afavorirà la recepció d’un documental que no s’ha sabut entendre.

 

Per saber-ne més:

Presentació pública del documental "Retorn a la terra lliure" Llibertat.cat

El divendres 28 el canal 33 emet el documental "Retorn a la terra lliure" Llibertat.cat

Estrena de "Retorn a la terra lliure", joves d’avui pregunten a joves d’ahir Llibertat.cat

El documental sobre Terra Lliure al canal 33: punt de partida. Llibertat.cat 

Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2023 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid