Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
#vagadefamperlallengua
Jaume Bonet: "Ni en Mengual ni jo no volem morir, però estam disposats a jugar fort"

Vilaweb publica avui una entrevista amb el membre de Jubilats per Mallorca, Jaume Bonet, que fa dues setmanes començar una vaga de fam per a defensar el català a les Illes davant l'agressió del govern contra la llengua. D'altra banda els estudiants de Filologia catalana donen suport a la vaga de fam.

15/03/2012 Llengua
Jaume Bonet té seixanta-quatre anys i des de fa quinze dies únicament ingereix aigua. Fa dues setmanes que va començar una vaga de fam per a defensar el català a les Illes de l'agressió del govern contra la llengua pròpia, amb mesures com la reforma de la llei de la funció pública.

En una entrevista que publica avui Vilaweb, Jaume Bonet afirma que "aquesta vaga no és cosa meva, és una decisió de Jubilats per Mallorca, i hi ha un company, en Tomeu Mengual, que ja es prepara per començar la vaga de fam. S'hi incorporarà d'aquí a una setmana o quinze dies; coincidirem tots dos una temporada i, si jo veig que ho he de deixar, continuarà ell".

Segons explica en l'entrevista, Bonet que la finalitat de la vaga són dues. "L'una, arribar a molta gent, que és difícil d'arribar-hi, i ho anam aconseguint. Ens interessa arribar a la gent que no veu clar què passaria, si s'aprovàs la llei de la funció pública, i quina importància té la llengua, més que no a la gent ja ho veu clar. D'una altra banda, sabem que hi ha parlamentaris del Partit Popular, i fins i tot membres del govern, que no estan d'acord amb la llei, i volem que aquesta gent pressioni. No sé si ho aconseguim tant; però bé, farem allò que podrem."

Bonet assegura que amb aquesta acció ja que s'està generat un debat a la societat, "hi ha molt de debat, se'n parla, també als bars de la tercera edat, amb arguments en favor i contra, i això és bo. Seria fotut deixar-se morir sense dir res".


Els estudiants de Filologia Catalana donen suport a la vaga de fam de Jaume Bonet


Demà, els estudiants de llengua i literatura catalanes visitaran a Jaume Bonet, al qual entregaran una carta conjunta per donar suport a la seva vaga de fam. A la missiva els estudiants es manifesten també “indignats per la situació actual en què es troba, en molts àmbits, la llengua catalana i la nostra cultura, i efectivament pel tractament de marginalitat que rep ara mateix d'aquells qui ens governen”.

Per al col•lectiu, “la nostra llengua, com totes les del món, no només és un mitjà de comunicació. Entre altres coses també essencials és sobretot un patrimoni cultural de valor incalculable, i el més important: la nostra llengua és alhora la nostra manera de veure el món, la realitat, de relacionar-nos amb ella i viure-la.

Pensam que el vostre gest, la vostra causa i la vostra força us honoren, i és per mor d'això que tots nosaltres volem trametre-vos el nostre suport en la vostra convicció per aquesta lluita tan important en la recerca d'una situació digna i respectuosa per a la nostra llengua, la nostra cultura; per a la nostra realitat”. Els estudiants conclouen: “volem que sapigueu que la vostra salut ens fa passar pena i que no us trobareu tot sol, que tots nosaltres, joves en gran part, mourem també cel i terra per a defensar el que creim just i necessari, perquè volem i esperam poder viure plegats un canvi en tot plegat”.

A banda d'entregar la carta, els estudiants també han redactat un manifest contra les retallades lingüístiques en general. El grup assegura que “de tots és sabut que l'actual govern lingüicida des de la seva entrada ençà ha fet una política d'agressió contra la nostra llengua, el català, i l'ha volgut soterrar i assassinar brutalment emparant-se en allò que ells diuen bilingüisme, que realment vol dir bilingüisme unilateral, puix que tan sols una part de la societat, peculiarment els catalanoparlants, coneixen i han de conèixer ambdues llengües, mentre que els castellanoparlants no coneixen la pròpia”.

Segons els estudiants, “això ha estat un continuum de fets l'un rere l'altre: el català com a mèrit, la llengua catalana com un element no necessari per a la sanitat o els cossos de policia... Inclús a partir de l'any que ve secessionisme a les aules. I ja no parlem de mitjans de comunicació: IB3 emet les pel•lícules en castellà. Curiosament, però, defensen el bilingüisme i la igualtat, malgrat que hi ha milers de canals televisius en castellà i tan sols tres o quatre en català, dels quals, IB3 no ho és completament”.

“Tots aquests atacs”, assenyala el col•lectiu, “han donat lloc a diversos moviments en contra del govern, fins i tot de persones que militen el propi partit governant, però sembla que la imposició i el terrorisme democràtic es mantenen: la missió del govern, sembla ser, doncs, assassinar la llengua i cultura pròpies d'aquí, i si segueixen així ho aconseguiran”.

“Això ha fet que persones com Jaume Bonet i els Jubilats per Mallorca iniciïn una vaga de fam, entre d'altres moviments a favor de la llengua i, òbviament, els estudiants del grau de llengua i literatura catalanes i els de la llicenciatura de filologia catalana donen un gran suport a totes aquestes persones i associacions que lluiten per la nostra idiosincràsia: defensar la nostra identitat és fonamental a tots els nivells i, a més, ens hi va el futur, nosaltres també haurem de fer feina, arribat el moment, a favor de la llengua pròpia, i aquesta no és el castellà, per suposat. En definitiva, doncs, volem agrair, i així els ho hem fet arribar, a aquestes persones que fan vaga de fam a favor del català. Tot el nostre ànim i la nostra unió a la causa: no ens faran callar”, conclouen els estudiants.

 
Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid