Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Amazic
El MADLI demana l'abstenció a les eleccions legislatives al Marroc del 25-N

El Moviment Amazic per la Democràcia, la Laïcitat i la Igualtat (MADLI), amb motiu de les properes eleccions legislatives avançades del proper dia 25 de novembre al Marroc, ha fet una crida al poble marroquí, d'arreu del país i a la diàspora, per tal de demanar l’abstenció.

23/11/2011 Internacional
Més enllà de la crida al boicot a les eleccions, el MADLI fa una crida a l’opinió publica i totes les forces democràtiques a unir-se a les seves reivindicacions i donar-lis suport perquè s’apliqui, en definitiva, una política que condueixi als drets humans, a una veritable democràcia i a l’alliberament de les persones i dels pobles.

El MADLI posa en un primer pla i com a condició prèvia per a qualsevol consulta popular que vulgui ser democràtica, l’alliberament de tots els detinguts polítics i d’opinió al Marroc – començant pels detinguts amazics-, que es posi fi a la tortura i les detencions arbitràries, i aconseguir l’enjudiciament dels responsables dels crims i de les tortures.

En aquest comunicat el MADLI apunta que quan el poder i les decisions claus continuen concentrades en mans de la monarquia i les institucions internacionals com el banc Mundial i l’Organització Mundial de Comerç, les eleccions són inútils perquè el parlament que en sortirà no pot representar la població ni tenir la capacitat de canvi. "La seva única funció és legitimar el govern que continua inscrit dins l’absolutisme i el poder d’unes minories" afirmen els amazicz

El MADLI denuncia que les eleccions estan organitzades en un marc constitucional antidemocràtic. "La nova constitució és imposada, no surt d’una comissió elegida pel poble. No comporta una separació real entre el poders executiu i legislatiu, i menys encara entre la religió i la política. Una constitució que classifica l’oficialitat de la llengua amaziga en un grau inferior a la de l’àrab condicionant la seva aplicació sobre el terreny per lleis orgàniques que dependran del vot dels grups islamistes i nacionalistes arabistes privilegiats i dominants en el parlament", remarca el el comunicat

En aquesta lína, els amazics puntualitzen que "l’actual llei electoral no és gens democràtica, ni la comissió electoral nacional ni les comissions locals són independents. Les llistes electorals estan plenes de corruptes i caracteritzades per la manca de transparència"

També puntualitzen que la situació política actual està condicionada per un conjunt de mediacions -entre el poder polític i les masses – mediacions sense cap mena de crèdit (38 partits polítics, organismes de base religiosa etc...), "com ho mostra clarament la participació molt baixa dels ciutadans/es en les últimes eleccions". Així com que el sistema polític queda allunyat de la democràcia directa i participativa reivindicada per la ciutadania. El seu funcionament està basat en jerarquies antidemocràtiques i diverses formes de clientelisme, corrupció i servitud.

I és que asseguren que es tracta d’un sistema que ha marginat històricament el poble amazic i li continua negant una existència digna. Segons el amazics, "és un sistema que no dubta a utilitzar encara el crim com a mitjà per contenir les protestes del poble. I que es fonamenta en la demagògia, els intents de pseudo-reformes i la repressió. I no es fonamenta en cap voluntat d’avançar vers la democràcia i la dignitat dels ciutadans i les ciutadanes com a centre de la política, sinó que és una reacció que neix de la preocupació del Makhzen (el poder monàrquic) davant l’onada creixent dels moviments i rebel·lions populars que està vivint el país".
Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2020 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid