Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Des de la nació catalana, els amazics s'oposen a l’actual projecte de constitució del Marroc

Recomanen l'abstenció en la consulta organitzada pel Makhzén el primer de juliol vinent, perquè consideren que és la posició més favorable a l’expansió i la continuació del moviment democràtic i popular.
 
El Moviment Amazic Per la Democràcia, la Laïcitat i la Igualtat, a través del "Manifest de suport a les revolucions en els països del Nord d’Àfrica" expressa el seu suport -des de  la nació catalana- a les revolucions actuals a tot arreu dels països de Tamzgha. A més a més, demana la complicitat amb adhesions d'entitats i persones, i contribuir així a la seva difusió i cridar a l'abstenció davant el referèndum del proper divendres al Marroc.

29/06/2011 09:59 Internacional
Al manifest, el Moviment Amazic Per la Democràcia, la Laïcitat i la Igualtat expressa  el seu rebuig a l’actual projecte de constitució del Marroc, ja que considera que hi ha "una falta de transparència i democràcia en el seu procés de redacció (comissió gens representativa al conjunt del poble marroquí...), els poders i la hegemonia continuen concentrats en mans de l’oligarquia tradicional, no garanteix un tractament igualitari entre les dues llengües del país i deixa el marge a la manipulació i la confusió quan a l’oficialització de l’amazic, no aporta cap garantia legal solida en el camps dels drets socials bàsics, i altres"

 

Manifest de suport a les revolucions en els països del Nord d’Àfrica

El Moviment Amazic per la Democràcia, la Laïcitat i la Igualtat (Amussu Amazigh  i  Tugdut,  Talakt  d  Tuksult) dóna suport al moviment marroquí del 20 de febrer i, de manera general, a les revoltes que han esclatat els darrers mesos arreu del nord d’Àfrica reclamant un futur millor i la fi de les tiranies. Col·laborem i col·laborarem en les lluites i mobilitzacions per la democràcia arreu de Tamazgha i assumim plenament les reivindicacions de democràcia, de societat laica, de justícia social i reconeixement oficial i digne de la llengua, la cultura i la identitat amazigues que es proposen aquestes mobilitzacions. Estem d’acord també a lluitar per un nou marc constitucional que garanteixi les llibertats i els drets fonamentals, que atorgui al poble el poder i els mecanismes de controlar les diferents autoritats.

Compartim l’esperit de revolta i el volem portar a les darreres conseqüències. La nostra concepció dels canvis polítics i socials necessaris en aquests moments ens fan concebre la necessitat d’avançar en la determinació d’uns objectius concrets per a aquest moment, vinculats als continguts bàsics de caire constitucional que s’estan discutint en aquests moments:

● Una democràcia real exigeix la fi de la monarquia i tot règim on el poder es concentri especialment en mans d’una o un grup reduït de persones. La perpetuació d’una situació com aquesta no pot comportar cap conseqüència positiva, segons les nostres conviccions democràtiques. L’alternativa és que el poble sigui subjecte i font de tota decisió. És l’edificació d’un Estat de dret, la separació dels poders, la independència de la justícia, la supremacia de la llei i la gestió racional dels recursos i tots els afers de la societat.

● Una societat laica haurà de comportar conseqüències en la vida quotidiana: llibertat de creença, no interferència de la religió en la vida social, acabament dels beneficis de l’Estat a cap religió concreta (com en la construcció pública d’edificis, gestió, finançament de centres, rituals i pràctiques religioses, etc.), la promoció del respecte als principis de la diversitat i el dret a la diferencia.

● La defensa de la justícia social haurà de comportar la igualtat de la dona en tots els àmbits de la vida social; el dret al treball, a tenir una feina remunerada digna; el dret a l’habitatge, a tenir una casa digna, de propietat o de lloguer, assequibles; el dret universal a l’ensenyament bàsic i a la protecció social en cas de malaltia, vellesa o incapacitació.

● La defensa de la llengua amaziga haurà de comportar, semblantment, que sigui llengua d’ús oficial i públic a tot arreu de Tamazgha; ha de ser present en l’ensenyament horitzontalment i verticalment; el reconeixement del dret de les persones amazigòfones de ser ateses per les administracions de l’Estat en la seva llengua; i el dret d’adoptar el nom que vulguin igualment com dret dels pares de triar el nom de l’infant amb plena llibertat etc. La justícia a l’ésser humà marroquí i nord-africà ha de passar per la rectificació de la història del país basant-se sobre criteris científics i pedagògics, la protecció de la cultura amaziga, la restauració de la toponímia original i -en general- el reconeixement i la consideració de la civilització amaziga.

Encoratgem el moviment a debatre aspectes concrets de les reformes democràtiques que reivindiquem en la nostra lluita per tal que no puguin ser desviades o desvirtuades per les maniobres dels poderosos amb l’objectiu mantenir-se en el poder i perpetuar la injustícia. I donem el nostre suport al moviment del 20 de febrer al Marroc pel que fa al rebuig total i absolut  del nou projecte de la constitució que s’ha presentat el mes de juny de 2011. Insistim en el fet que la constitució ha d’emanar del poble que no és el cas d’aquest projecte perquè és un producte preparat dins del palau reial i en col·laboració amb els seus aliats antidemocràtics. Per això recomanem L’ABSTENCIÓ en la consulta organitzada pel Makhzén el primer de juliol vinent, perquè considerem que és la posició més favorable a l’expansió i la continuació del moviment democràtic i popular.
 
- Per la llibertat, la laïcitat i la igualtat !
- Visca Tamazgha i la Llibertat!
- Tudert i Tmazgha d Tlelli!

Moviment Amazic per la Democràcia, la Laïcitat i la Igualtat
Amussu Amazigh  i  Tugdut,  Talakt  d  Tuksult
- 15 de Juny de 2011

 

Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2020 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid