Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Harmonies de lluita, juny 2011

Ja ha arribat l'estiu i amb ell arriba, com cada any, la calor i els festivals. Això vol dir que el juliol ens porta esdeveniments com el Rebrot -que enguany celebra el seu desè aniversari-, el Feslloch o l'Aplec dels Ports -de nou a Herbers-. El festival de Bell-lloch del Pla aquest any és el que fa cinc, i reconsolida el bon moment de la música en català al País Valencià. Aquest fet i totes les seves derivades i circumstàncies amb el govern valencià és el que descriu Josep Vicent Frechina al llibre "La cançó en valencià. Dels gèneres tradicionals als repertoris moderns", editat per l'AVL.

01/07/2011 23:18 Harmonies de lluita

Volent donar continuïtat a les brigades solidàries de músics catalans que el 2009 i 2010 van visitar Palestina, en sorgí el disc Més enllà del mur. Cançons contra l'apartheid II. Una iniciativa de la Xarxa d'Enllaç amb Palestina que ha compilat una dotzena de talls de músics com La gossa sordaAt versarisObrint pas o Pau Alabajos, amb col·laboracions de músics compromesos palestins, amb el conflicte com a tema principal.

La discogràfica i promotora Radikal Records també ha fet un disc compilatori, i ja en van tres. En aquest tercer volum, que està disponible a les principals botigues digitals, els del Baix repassen la seva actual alineació: Opció K-95FokIgitaiaDesperta ferroKILLZikuta i elsBaratos. També n'hi han dues dels saforencs Paral·lel 84, que també formaven part de la discogràfica fins el moment.

Els terrassencs Kayo malayo tornen amb molta energia. Han tret un segon disc, Katalonska, que recupera la força i la vitalitat d'Arristifaisei, la seva maqueta més reeixida. El sextet comparteix nou talls d'ska rock festiu, ballable i combatiu, amb reivindicació nacional, alarma anti-manipulació, l'alegria del carrer, i més temes, sense perdre el ritme.

foto_musicscatalansapalestinaSi encara no heu sentit què fa en Joan Palomares, ara mateix és una bona ocasió. Aquest jove saforenc acaba de treure el seu segon disc en solitari, titulat Assaig sobre amor i plusvàlua, un complex compendi d'influències, ritmes i estils, un còctel musical on melodies folk de diversa índole conflueixen amb riffs de guitarra metàl·lics. Una incomparable mostra de passió per la música i el compromís social.

Per la seva banda, el segon dels Komando Noguera és un disc llarg, profund i complex. Els d'Artesa hi tornen amb el seu personal rap rock en El poble té memòria, amb un resultat acurat i canyer, versant per incidir les consciències i tocant la fibra. Es pot descarregar des d'aquí, i recordeu: "el poble té memòria / i quan vol, la glòria".

De Castalla venen els Pellikana, una banda formada per una desena de joves que es presenten amb un debut titulat Titelles. Elles i ells fan una barreja fresca de sons ballables amb ska, rock, xica i xic a les veus, patxangueig, dolçaina i violí. Un mesclat musical que no renuncia a unes tornades corejables ni a remoure consciències.

La gent de Brutal project son de Barcelona i ja fa quatre anys que fan un crust hardcore avassallador amb un cert deix rocker. Han estat girant per squats i festivals europeus i han tret una maqueta i un split amb Murtra. A finals de l'any passat gravaven el seu darrer disc, i lo curiós del cas és que finalment ho han deixat sense editar, per lo que si es vol escoltar s'ha d'anar al seu Myspace.
El duet d'Assabè duen un rotllo molt diferent. Ara han tret una segona maqueta amb el seu peculiar estil balcànico-raver. Tal com diu el títol, 3poemes son tres poemes (d'Enric Casassas, Janot Vila i Maties Segura), sobre la policia, el pollastre arrebossat i la desil·lusió dels idealistes, musicats per a l'ocasió.

Això sí, per rotllos estranys el de Sanllaç, un paio que es veu que fa punk amb un ukelele. A God save Georgie Dann, el personatge li fot canyeta a l'instrument i també al sentit de l'humor valencià: les cançons d'aquest noi tracten sobre temes com la merda (en general), la desgràcia de ser valencià, les opcions sexuals del clergat, les trifulgues dels seguidors d'Obrint pas, o la lluita per la supervivència de l'espècie "quissoflauta".

Per acabar, tan sols enllaçar les dues maquetes dels ontinyentins Tashkenti, que volen treure aviat el seu primer disc. Ells fusionen la música llatina amb músiques de tot el món com el reggae, la fanfàrria, el folk o la rumba. Aquest octet gasta una filosofia positiva i alegre, amb missatges constructius enfocats als concerts. Aquesta és la maqueta que van treure el 2009 i aquesta altra el 2010.

RXI, música compromesa
www.rxi.cat
info@rxi.catAquesta adreça de correu electrònic està protegida contra els robots d’spam, necessites activar Javascript per veure-la Aquesta adreça de correu electrònic està protegida contra els robots d’spam, necessites activar Javascript per veure-la Aquesta adreça de correu electrònic està protegida contra els robots d’spam, necessites activar Javascript per veure-la Aquesta adreça de correu electrònic està protegida contra els robots d’spam, necessites activar Javascript per veure-la
 

 

Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid