Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
1985 Detenció d'independentistes a la Catalunya Nord

1985 Detenció d'independentistes a la Catalunya Nord, acusats de formar part de Terra Lliure en l'operació iniciada tres dies abans a Puigcerdà

22/01/1985 Tal dia com avui

A les 7 del vespre del dia 22 de gener de 1985 eren detinguts Pere Bascompte, Clara Galobart (la seva companya) i Teresa Aragonès (companya de Jaume Fernàndez Calvet, detingut tres dies abans a Puigcerdà juntament amb Carles Sastre i Montserrat Tarragó). Galobart i Aragonès van quedar en llibertat sense càrrecs, però Bascompte va romandre detingut a la Prefectura de Perpinyà 48 hores, prorrogada posteriorment en 24 més. En els interrogatoris hi participaren policies francesos i espanyols.

El jutge de Perpinya, monsieur Desplans, va decretar el seu internament a la presó de Saint Michel, a Tolosa de Llenguadoc, sota l'acusació de possessió d'armes de primera categoria, possessió d'explosius, falsificació de documents i encobriment de robatori. Malgrat que al seu domicili la policia no va trobar-hi res -durant l'escorcoll-, a l'interrogatori se l'intentà involucrar amb les accions de Resistència Catalana -grup armat independentista que operava a la Catalunya Nord-, i posteriorment d'ésser el magatzemista de Terra Lliure. La manca de base de les acusacions va motivar que poc després passés a obtenir la llibertat provisional.

Pere Bascompte no gaudia d'estatut de refugiat polític, per la qual cosa s’esperava les possibilitats d'extradició o, senzillament, d'expulsió cap a l'Estat espanyol. Segons el comissari Yves Montpeller, el govern espanyol havia demanat tot seguit I 'extradició, i creia factible  concedir-la, ja que els delictes dels quals se l'acusava eren de “dret comú”.

En canvi, tant el Govern Civil de Barcelona, com el Ministeri de Justícia i l'Oficina d'lnformació Diplomàtica del govern espanyol manifestaven a la premsa desconèixer la sol·licitud d'extradició.

Lluís Deixonne, ciutadà de l’Estat francès, va ésser detingut acusat d'haver llogat un apartament al carrer de l’École número 9 (a Perpinyà), que la policia francesa considerava que era una base operacional de Terra Lliure. Poc després va quedar en llibertat vigilada.

La policia francesa va realitzar nombrosos escorcolls domiciliaris a Perpinyà, en busca de militants i material de Terra Lliure. En total, es van comptabilitzar fins vuit detencions a la Catalunya Nord durant aquells dies. Al carrer de l'École 9, segons l’agència de premsa AFP, s'hi trobaren un taller mecanic per fabricar morters, 300 grams de goma-2, material d'impressió, documentació falsa i informacions sobre elements de les forces d'ocupació espanyoles, empresaris, etc ...

 

Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2022 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid