Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
1985 Detencions d'independentistes acusats de formar part de Terra Lliure

1985 Detencions d'independentistes acusats de formar part de Terra Lliure

20/01/1985 Tal dia com avui

Tal dia com avui es va realitzar la detenció de l'independentista Enric Pascual a Gràcia, l'endemà de la detenció de Carles Sastre, Montserrat Tarragó i Jaume Fernàndez prop de la Guingueta d'Hix (La Cerdanya); Josep Lluís Rovira va ser detingut a Alcanar.

El 19 de Gener de 1985 eren detinguts a Puigcerda, per part de membres del grup segon de la “Brigada Regional de Información” de Barcelona, els independentistes catalans, refugiats a la Catalunya Nord, Carles Sastre i Benlliure, Montserrat Tarragó i Domenech i Jaume Fernandez Calvet. Els dos primers vivien refugiats a l'Estat francès des del novembre de 77 quan el ministre Martín Villa va recórrer contra l’aplicació de l’amnistia del 77 pel cas Bultó. En Jaume Fernandez estava refugiat des del desembre del 81 quan es va poder escapar d'una operació policial contra Terra Lliure  en la què van ser detinguts 23 militants independentistes. Un cop detinguts, van ser traslladats a Barcelona, i es van iniciar els interrogatoris i maltractaments.   

Deu dies més tard, els detinguts a Puigcerdà eren posats a disposició de l’Audiencia Nacional, i al dia següent, 30 de gener, ingressats a la presó de Carabanchel. El 31 d'octubre de 1985 Carles Sastre va ser condemnat a 30 anys de presó per la mort d’en Bultó, Montserrat Tarragó, d’altra banda, va estar condemnada a 4 anys pel mateix cas, i Jaume Fernandez a sis anys i un dia per pertinença a Terra Lliure. A part, el Carles i la Montserrat restaren processats i pendents de judici per la mort de l’ex-batlle franquista Viola, i Jaume Fernandez per diverses acusacions més de col·laboració amb TLL i estralls.

En la mateixa operació policial eren detinguts Josep Lluís Rovira a Alcanar (Montsia) el dia 20 de gener, i Enric Pascual a Gràcia (Barcelona). Albert Ibañez, conegut independentista del Baix Llobregat era buscat infructuosament per la policia a la casa familiar de Sant Boi de Llobregat.

El dia 22 de gener la policía francesa, en combinació amb l'espanyola, va detenir Teresa Aragonès, Clara Galobart, Pere Bascompte i alguns independentistes nord-catalans a Perpinya (Rosselló). Foren deixats en llibertat als pocs dies, exceptuant Pere Bascompte, refugiat a Catalunya Nord des del 1983, que fou interrogat per policies de la Brigada de Información espanyola a les dependencies policials de Perpinya i més tard fou empresonat a Tolosa de Llenguadoc durant uns mesos. Aquesta no era la primera, ni seria la darrera vegada, que s'hi establia una col.laboració operativa entre les dues policies, espanyola i francesa, per a lIuitar contra el moviment d'alliberament nacional català,. La fulminant resposta popular a Perpinyà i a altres poblacions al sud de l’Albera van ser  una prova que no els sera tan facil d'esclafar el moviment independentista en aquelles dates.

Extret del dossier Llibertat Nou judici a Terra Lliure: 181 anys contra l’independentisme català Editat pels CSPC

Rànquings
 1. L'empresari gironí Josep Campmajó s'exilia arran del cas Tsunami
 2. Agustí Barrera: "...el seu legalisme burocràtic no els va permetre entendre que una declaració d’independència és un acte revolucionari"
 3. Sant Jordi era guerrer...
 4. Acte antirepressiu de la Coordinadora Antimonàrquica de les Comarques Gironines (CACG)
 5. “Catalunya serà, CRISTIANA O NO, serà!”
 6. La “proposició de llei per la qual es regula la llibertat educativa”, del PP i VOX, empeny cap a la irlandització del valencià
 7. La CUP–Defensem la Terra presenta la llista per les eleccions del 12 de maig per la demarcació de Girona, afirmant que surten a guanyar
 8. «Saps què? Que llegint aquest tros de diari...»
 9. Els candidats de la CUP a comarques gironines proposen una transformació ferroviària de la mobilitat a la demarcació de Girona
 10. La República laica contra les ideologies de la desigualtat i el fanatisme embrutidor
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid