Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
1924- Salvador Dalí ingressa a la presó de Girona acusat de 'delitos contra la unidad de la Pátria'

Salvador Dalí  ingressa a la presó de Girona acusat de 'delitos contra la unidad de la Pátria'

30/05/1924 Tal dia com avui

El 30 de maig de 1924 Salvador Dalí i 3 catalanistes més ingressen a la presó acusats de 'delitos contra la unidad de la Pátria' (a Dalí l'acusen de cremar una bandera espanyola). Dotze dies més tard, l'11 de juny, el mateix jutge ordena a director de la presó deixiar en llibertat a Dalí. Hi havia passat un total de 21 dies empresonat, ja que la seva detenció es va produir el 21 de maig i va estar prèviament nou dies incomunicat a Figueres (no queda clar si a la presó civil de Figueres o a la presó militar del Castell de Figueres que va ser la principal presó de la demarcació durant el segle XIX on s’arribà a empresonar destacats independentistes cubans). Per contra, el militant d'Estat Català Martí Vilanova i altres detinguts a la mateixa batuda, com el forner de la vila de Llers, Eugeni Arolas, i el metge de Sant Joan de les Abadesses, Ferran Sotorra, van passar aquell estiu a la presó de Girona.

Jaume Miravitlles, figuerenc que vivia a Barcelona (on estudiava) va ser detingut el dia 7 de maig de 1924 en un teatre de Barcelona quan repartia manifestos de Francesc Macià (Alfons XIII va visitar Barcelona el dia 14). Va estar empresonat a Barcelona (però no a Figueres ni a Girona com Dalí i els altres detinguts) i no se sap la data exacta de l'alliberament, tot i que una publicació de Figueres informava el 14 de juny següent que havia estat alliberat. Sobre aquesta detenció i la dels seus amics Dalí i Martí Vilanova, més o menys per les mateixes dates, s'han dit coses diverses, que si formaven part de la mateixa operació o no. La detenció de Vilanova sembla que sí, també era un militant polític i estava en contacte amb Miravitlles, però la causa de la detenció de Dalí no està clara i potser no tenia a veure amb els manifestos de Francesc Macià. El cert és que Dalí i Miravitlles (amics de l'institut de Figueres) van ser alliberats en unes dates força coincidents. 

Les detencions de Sotora, Arola i Vilanova (i potser Dalí) segurament van estar motivades per l'intent de protesta contra la visita del rei Alfons XIII a Figueres el dia 15 de maig de 1924. Intent de protesta descobert per la policia després de la detenció de Jaume Miravitlles el dia 7 a Barcelona.

Com ja hem comentat, la detenció de Dalí continua essent bastant confosa perquè podria ser una represàlia contra el seu pare,  notari, que uns mesos abans va ser detingut quan aixecava acta d'un frau electoral i després ell mateix va presentar una querella contra el governador civil. A Salvador Dalí  el tenien ja fitxat i sembla que havia intervingut en la crema d'una bandera espanyola a l'institut de Figueres uns anys abans, juntament amb Miravitlles (tots dos ho expliquen a les seves memòries, però de manera diferent).

Jaume Miravitlles i Martí Vilanova van ser empresonats anys després (1926) a París (i mesos més tard Miravitlles un altre cop al Castellet de Perpinyà) per la seva participació als Fets de Prats de Molló.

Durant la Guerra Civil Miravitlles fou un dels responsables de la propaganda de la Generalitat republicana . Al fons de la Fundació Gala-Dalí hi ha un retrat de Miravitlles pintat per Dalí l’any 1922 (cal recordar que paradoxalment la Fundació Gala-Dalí propietària del retrat del republicà Miravitlles és una de les impulsores de la institució monàrquica mitjançant la Fundación Princesa de Girona i que Salvador Dalí va deixar com hereu a l'Estat espanyol).

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid