Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
"Si és necessari, definirem el sentit de les noves mobilitzacions i tornarem a sortir al carrer"
17/12/2017 Entrevistes

Entrevista a Jordi Vives Faig, portaveu d'Universitats per la República (UxR)

-Universitats per la República (UxR) va néixer amb l'objectiu que el poble català exercís el dret a l'autodeterminació en el referèndum de l'1 d'octubre. I després, quin paper ha jugat en la defensa de la República catalana o els empresonaments, drets i llibertats vulnerats amb el 155?

Després de l’1 d’octubre nosaltres vam apostar per defensar i construir la República. Vam participar de l’aturada del país del 3 d’octubre, de la vaga general del 8 de novembre i de moltes altres accions de la societat civil durant el mesos d’octubre i novembre. De fet, vam convocar una vaga d’estudiants el 26 d’octubre en el marc de la nostra campanya “El poble ha votat. Ara República” per manifestar que era el moment d’implementar els resultats. A més, també vam engegar la campanya “Posiciona’t” en els centres universitaris per tal de que els rectorats i els espais decisoris de de les universitats denunciessin l’aplicació del 155 i exigissin la llibertat dels presos. Darrerament hem iniciat la campanya “Votis el que votis, vota República” per incentivar el vot juvenil per les candidatures independentistes a les eleccions del 21 de desembre.

 

"Vam participar de l’aturada del país del 3 d’octubre, de la vaga general del 8 de novembre i de moltes altres accions de la societat civil durant el mesos d’octubre i novembre."
-Es tracta d'una plataforma estudiantil que ha dinamitzat més nombre de persones en les darreres dècades. I amb un èxit de convocatòries i especialment en el cas de les vagues. Aquesta tendència, creus que continuarà o s’accentuarà?
Sí, nosaltres estem molt contents d’haver pogut ser una eina pels estudiants, però també pel jovent, en general, d’aquest país. És evident que no podem saber amb exactitud si continuarà o s’accentuarà. Esperem continuar estant a l’altura sempre que se’ns necessiti.
"Esperem continuar estant a l’altura sempre que se’ns necessiti"
-Una d'aquestes convocatòries la vau anomenar 'Caputxinada 2017', com homenatge a la tancada de 1966. Què tenien en comú les dues protestes?
Les connexions són múltiples com seria la tancada en si mateix, voler-se organitzar lliurement - en aquest cas per fer campanya pel referèndum – i reivindicar els drets i llibertats més fonamentals com la llibertat d’expressió.

I tot i trobar-nos a més de 50 anys de distància volíem evidenciar que estàvem lluitant contra el mateix. Per la lluita antifranquista la Caputxinada va ser un element simbòlic. Nosaltres vam recuperar aquest element per visualitzar que volíem ser la punta de llança per tombar el règim del 78 (el rentat de cara del franquisme) i construir la República.

"Nosaltres vam recuperar aquest element per visualitzar que volíem ser la punta de llança per tombar el règim del 78"
-Quin paper han jugat els sindicats d'estudiants existents en les vostres mobilitzacions?
Aquests són els que han donat consistència a tota l’activitat de la plataforma, ja que més enllà de les diferents experiències en el moviment estudiantil dels promotors i les persones que ha participat de forma independent, han dotat de força organitzativa les accions que hem anat realitzant. A més, han donat transversalitat a la plataforma, perquè el fet que participessin organitzacions juvenils i estudiantils de trajectòries i ideologies molt diferents d’esquerra a dreta, i fins i tot independentista i no independentista ha facilitat que la majoria de la joventut catalana s’hi sentís identificada.
"...el fet que participessin organitzacions juvenils i estudiantils de trajectòries i ideologies (...) ha facilitat que la majoria de la joventut catalana s’hi sentís identificada"
-Potser es coneix poc, però Universitats per la República (UxR) està composta per estudiants però també per un llarg llistat de membres del professorat que s'han anat afegint als 200 primers professors signants del manifest incial...
Sí, comptem amb molts membres del professorat. Per tal d’estructurar i adequar la seva participació a les dinàmiques pròpies del col·lectiu a la plataforma vam crear la Taula del Personal Universitari. Aquesta té més d’un miler de signants i no només del professorat (PDI), sinó també del personal d’administració (PAS). Ens ha permès enxarxar centenars de persones a les universitats catalanes que moltes vegades tenien dificultats per coordinar-se amb el moviment estudiantil.
"La Taula del Personal Universitari té més d’un miler de signants i no només del professorat, sinó també de PAS"
-Després del #21D Universitats per la República (UxR) tindrà un paper cabdal sigui quin sigui els moviments que faci l'Estat espanyol. Veus probable un escenari de vagues d'estudiants com a preàmbul d'una Vaga General de llarga durada?
Esperem que seguir tenint un paper cabdal. En qualsevol cas nosaltres ens hem anat adaptant al context. És a dir, hem plantejat fer unes accions o altres segons la realitat concreta en la que ens trobàvem. Primer esperarem a veure els resultats del 21 de desembre, en farem una lectura i compartirem les reflexions amb les diferents organitzacions que han participat i col·laborat amb la plataforma. Llavors, si és necessari, definirem el sentit de les noves mobilitzacions i tornarem a sortir al carrer. Òbviament contemplarem l’escenari de noves vagues a la universitat que poden anar lligades a accions com una Vaga General en clau de país.
"...Si és necessari, definirem el sentit de les noves mobilitzacions i tornarem a sortir al carrer"
Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2020 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid