Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Per la República
Ester Rocabayera i Ramon López de la Intersindical-CSC analitzen el paper de la classe treballadora en el procés independentista a "LA ZURDA"

"Cap revolució a la historia es igual i la que vivim a Catalunya es una oportunitat unica".

18/11/2017

LA ZURDATV ha emès un programa sobre "La classe treballadora i la república Catalana" amb la participació d'Ester Rocabayera i Ramon López de la Intersindical-CSC. Albert Orta Llobregat ha transcrit per a Llibertat.cat alguna de les parts més importants de l'entrevista i la contextualització del programa.

Ho hem après en la història, i és el que la classe obrera no podem oblidar mai, les vagues són la millor manera d'exigir i defensar els nostres drets, sense anar més lluny i a la ciutat de Barcelona va tenir lloc el 5 de febrer de 1919 i durant 44 dies una vaga en què es va aconseguir no només la readmissió dels treballadors, les millores salarials sinó l'assoliment més gran fins a aquell moment que va ser la signatura de l'acord de la jornada laboral de 8 hores. Aquesta vaga va mantenir paralitzada la ciutat durant cada dia a més de paralitzar la indústria catalana en un 70% de la seva activitat total.

Està clar que no vivim en 1919 i que des de llavors la societat sembla que ha avançat a passos engegantits però no és així, aquests dies vivim de forma lamentable la perduda de drets civils, la reculada de tots els avanços en polítiques territorials i la perduda flagrant de llibertat.

Des dels anomenats "pactes de la Moncloa" on es van assentar les bases per la mal anomenada transició del 78 en l'estat Espanyol mai ni per part de l'esquerra revolucionària ni per cap altre moviment s'havia arribat a qüestionar el que ara es coneix com el règim del 78. Doncs bé, després d'anys de treball constant per part del moviment independentista català finalment s'ha pogut celebrar el referèndum d'autodeterminació que ens ha conduït ha proclamar la República Catalana.

Aquest fet ha portat a l'estat Espanyol a aplicar mesures repressives i a coartar els drets de les i els catalans fins al punt d'empresonar a part del govern legítim i a dos representants de la societat civil i del teixit associatiu català.

Per culpa de tots aquests actes repressius, a la precarització en qüestió de drets i a la perduda de garanties laborals la I-CSC va convocar el 8 de Novembre una vaga general.

Al nostre últim programa analitzem al costat de les companyes i companys de la Intersindical-Confederació Sindical Catalana (Intersindical-CSC) els motius que han portat a aquest sindicat a la convocatòria de la segona vaga més important realitzada a Catalunya en aquests últims mesos.

Traslladem aquí un paràgraf que defineix molt bé la situació que vivim tant a nivell polític com sindical i que la Intersindical-CSC té al seu web:

“Vivim un moment de crisi del sindicalisme, ancorat als vells models industrials i monopolitzat per maquinàries gestores de béns públics, més preocupades d’assegurar-se la seva supervivència i pactar rebaixes quan cal amb els govern de torn, que en treballar sindicalment com a organitzacions de i per als treballadors catalans/es. Però el sindicalisme segueix sent necessari i hem de saber trobar la resposta adequada i contundent a les creixents desigualtats en les condicions de treball, la precarització, la marginació, l’alta sinistralitat, l’atur, la indefensió o la sobreexplotació. Per la Intersindical-CSC un element clau és la importància de les seccions sindicals, un element de participació, debat i pressió de l’afiliació al centre laboral important que pot garantir que els mecanismes de representació funcionin. Apostem a fons per donar també una dimensió més social al sindicalisme, implicant-lo en la defensa del territori, de la llengua i dels drets dels col•lectius socials més precaritzats dels Països Catalans.”

Ester Rocabayera

La vaga General veu motivada de la valoració que hi ha condicions subjectives, una precarització del 22% dels treballadors en actiu i per l'aplicació del decret del 6 d'Octubre "mesdidas urgentes en matèria de movilidad y operaciones economicas dentro del territorio nacional" aquest article és el que permet que les empreses puguin instal·lar la seva seu social fora de Catalunya i pot acabar repercutint molt negativament a l'economia i per tant als seus treballadors.

Després un dels altres motius és la implementació de l'article 155 que ja veiem com aquesta afectant sobretot en els comptes de l'administració publica, a les universitats i en matèria de llengua i cultura.

Som un sindicat soci polític i tenim molt clar que la nostra defensa és dels drets laborals però qualsevol atac al nostre país és una agressió que hem de respondre des de tots els àmbits inclús el sindical, ja que pot tenir un impacti econòmic i per tant hem d'estar en aquest conflicte.

Si no hi hagues un impacte econòmic no hi hauria el conflicte que hi ha ara, ja que Catalunya t'unes connotacions i representa un 20% del PIB de l'Estat Espanyol i la seva situació geoestratègica marca aquest conflicte historicament, ja que t'un impacte a l'economia Europea i d'Espanya.

És una espoliació que anem vivint de fa molt temps.

Per les treballadores i els treballadors d’aquest país construir la República catalana es una eina brutal!!! Al servei de les classes treballadores i estem fent una revolució!

Ramon López

Les classes populars i la classe treballadora vivim una espoliació a diferents nivells i pel que estem lluitant en aquest país no és contra els Espanyols sinó contra un estat i una oligarquia i un poder.

Lluitem contra aquest estat que s'ha configurat durant aquests 40 anys a on els grans partits tenen una responsabilitat de no construir un estat plurinacional i respectuós amb totes les cultures que convivíem en el territori i a l'hora fer pedagogia de la bona convivència.

I el que ens hem trobat en els darrers 40 anys si mirem l'hemeroteca, veurem que al cap de poc temps de signat el règim del 78 als dos o tres anys el 23 de febrer de 1981, vam viure un cop d'Estat anul·lat segons ells però que va tenir un efecte, ja que al cap de poc temps es va aprovar una llei que és diu LOAPA que limitava diferents drets d'autonomia i d'autogovern.

Si mirem l'hemeroteca veurem que és una constant que durant 40 anys l'estat sigui un partit o un altre ha dedicat tots els seus esforços en posar problemes en comptes d'afavorir l'autogovern ja no només a Catalunya sinó a altres llocs de la resta de l'Estat i suma't a la creació del que avui tothom coneix que és el IBEX35 on les grans empreses controlen i dirigeixen una part de l'economia lligats a la part dels interessos d'Europa configuren una democràcia de baixa qualitat i que a mesura que han avançat les reivindicacions obreres i sindicals s'ha demostrat que és un estat antidemocràtic, ja no només afecta a les últimes lluites sinó també a altres com les de l'OTAN, reformes laborals, etc.

LA ZURDATV

LA ZURDATV és un projecte audiovisual que comença a articular-se el 2016 amb l'objectiu d'oferir un nou espai de debat polític sobre temes d'actualitat amb un enfocament revolucionari. En un context d'hegemonia per part de les grans corporacions mediàtiques, LA ZURDATV pretén ser una font original de pensament crític i continguts alternatius.

Després de diversos programes pilot, LA ZURDATV comença a caminar en 2016 i es consolida durant el 2017. Un programa setmanal que busca donar a conèixer a l'opinió pública les diferents lluites que es desenvolupen al món en defensa de la llibertat, la democràcia i la justícia social.

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid