Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
#NopagarCastor
Diverses organitzacions fan una crida pel no-pagament del deute del projecte Castor

Així com perquè les instal·lacions siguin desmantellades, ja que ja s'han demostrat com a perilloses i fins i tot innecessàries

17/12/2015 Territori

La campanya, anomenada #NopagarCastor, que s'ha engegat aquest dimecres, pretén fer-se ressò entre les xarxes socials a través d'un vídeo que presenta el Projecte Castor com el nou “premi” de la Loteria de Nadal, que toca -a pagar- en aquesta ocasió a tota la ciutadania. L'objectiu és tornar a situar el tema a la palestra mediàtica, per encoratjar reaccions polítiques i ciutadanes i evitar que un cas tan flagrant quedi impune i en l'oblit.

En aquesta diverses organitzacions socials han fet una crida pel no-pagament del deute del projecte, així com perquè les instal·lacions siguin desmantellades, ja que ja s'han demostrat com a perilloses i fins i tot innecessàries.

Alerten l'opinió pública i els partits polítics que a partir de l'1 de gener de 2016 el deute generat per la compensació a la promotora del projecto Castor començarà a ser inclosa en les factures de gas. Argumenten que la indemnització garantida pel RDL 13/2014, que compensava a ESCAL UGS per la renúncia a la seva concessió, va obviar escenaris i solucions que haguessin exposat molt menys la ciutadania. Les organitzacions consideren que es va optar per l'opció més favorable a la promotora (participada en el 66,6% per ACS, de Florentino Pérez) assegurant-li un pagament multimilionari amb una celeritat impròpia d'un context d'emergència social. Per aquest motiu, en el marc de les imminents eleccions, i de la inclusió d'aquest deute en les factures, les organitzacions urgeixen als representants dels diferents grups polítics a comprometre's a prendre accions per evitar que sigui la ciutadania qui pagui per aquest despropòsit.

També remarquen que a la pràctica, es calcula que la quantitat total que assumiria la ciutadania podria ascendir a més de 4.700 milions d'euros, a pagar durant 30 anys. A aquesta quantitat, cal afegir-hi també els costos de manteniment, operació i administració als quals incorri Enagas, encarregada de la hibernació indefinida de les instal·lacions. Durant aquest temps, el deute seguirà creixent, i seguirà aplicant-se a la factura del gas. Les organitzacions alerten que la principal afectació serà per a la ciutadania, especialment aquelles famílies en situació de pobresa energètica -una problemàtica que ja pateix el 17% de la població- i que tenen actualment problemes per pagar les seves factures.

El seu endeutament creixerà, empitjorant així la seva situació econòmica i afectant greument les seves condicions de vida. Aquest fet generarà una situació manifestament injusta: mentre les empreses subministradores de serveis bàsics no compleixen amb el servei que han d'oferir, s'exigeix a la ciutadania respondre per un projecte mal planificat, mal executat, i que està actualment als tribunals. A més, les organitzacions recorden que els grans consumidors, com poden ser les pimes (i especialment les generadores d'electricitat a través de les centrals de cicle combinat), també veuran afectades les seves factures de gas. Això podria afectar també d’altres factures energètiques com ara les de la llum, per l'encariment que podria patir la producció d'electricitat.

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid