Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Premsa
Mor Xavier Vinader, el primer periodista represaliat sota la constitució espanyola

Reconegut periodista d'investigació, especialista en l'extrema dreta, afers policials i el crim organitzat.

09/04/2015 Comunicació

El periodista Xavier Vinader ha mor, aquest dijous, a causa d'una pneumònia a l'Hospital de la Vall d'Hebron de Barcelona. Tenia 68 anys. Creu de Sant Jordi el 2007, Vinader s'havia especialitzat en l'extrema dreta, afers policials i el crim organitzat.

Vinader, a part de les seves aportacions de periodisme d'investigació, serà recordat per un article de 1979 a 'Interviú', en què detallava la lluita de grups parapolicials d'extrema dreta contra el nacionalisme basc, ja que va considerar que aquells textos van motivar l'atemptat d'ETA contra dos individus, un dels quals apareixia mencionat als articles. Vinader va fugir per evitar la condemna, però després de tres anys d'exili va retornar voluntàriament el 1984. Després de passar tres mesos a l'hospital de la presó de Carabanchel, va ser indultat pel govern espanyol.

Fa un parell de mesos, TV3 va emetre el documental Xavier Vinader, periodista. Contra la guerra bruta, en què es parla de tot el procés que va viure Vinader, de que va ser objecte d'amenaces, d'atemptats i d'una temptativa de segrest a París per part de mercenaris dels GAL.

Membre de l'equip directiu del grup Zeta des del 1978. Va ser president internacional de l'ONG Reporters sense Fronteres fins al 1993. Com a reporter, va cobrir entre d'altres, la guerra de l'Afganistan, la Revolució dels clavells a Portugal i el final de la guerra entre Rússia i la Xina. Ha col·laborat a diferents diaris i setmanaris com Interviú, La Vanguardia, El Mundo o El Temps i també ha estat autor de llibres i articles sobre el món policial. El periodista va lliurar el seu valuós arxiu al Centre d'Estudis Històrics Internacionals de la Universitat de Barcelona.

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid