Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
0Responsables
Jordi Évole: "al País Valencià governa la màfia"

Per unes hores, la Casa València a Barcelona ha esdevingut en una de les concentracions de les que es fan a plaça de la Verge cada dia 3 de cada mes d'ençà 8 anys per exigir responsabilitats sobre l'accident del Metro.

16/11/2014 Drets i Llibertats

Aquesta vesprada, la Casa València ha quedat petita per acollir la presentació del llibre Lluitant contra l'oblit, editat "Sembra Llibres", sobre sobre l'accident del Metro de València ocorregut el 3 de juliol de 2006, on van morir 43 persones i i altres 47 van resultar ferides.

L'acte organitzat per l'Espai País Valencià a Barcelona, ha comptat amb la presència de la seva autora, la periodista Laura Ballester; del periodista i presentador del programa de televisió "Salvados", Jordi Évole; de la presidenta de l'Associació de Víctimes del Metro 3 de Juliol (AVM3J), Beatriz Garrote i del membre de l'AVM3, Paco Manzanaro. La presentació s'ha pogut seguir també per Streaming.

Jordi Évole ha estat clar i concís en explicar que el punt d'inflexió que va donar la lluita de l'AVM3J per exigir responsabilitats sobre l'accident, a partir d'emissió del programa especial Los olvidados a "Salvados", ha estat gràcies a la tasca periodistica de la Laura Ballester que ha anat seguint el cas des del seu inici i ha tret a la llum la part més fosca de la manera com el govern valencià gestionava l'accident, quan altres periodistes i mitjans miraven cap un altre lloc. Així com la lluita de formigueta, però constant i amb fermesa de l'associació

Évole va comentar que del govern ningú volia parlar sobre el tema i que molta gent tenia por. Es va adonar que el País Valencià estava governat per la màfia. 

Com l'actuació és a l'estil de "Mortadelo y Filemón", deia que l'equip del programa va haver d'actuar de la mateixa manera per enregistrar la trobada amb Juan Cotino, fins fa poc president de les Corts Valencianes. Una de les parts positiva d'aquest enregistrament, com es pot veure, és que la gent havia perdut la por a l'increpar a Cotino i demanar-li transparència. 

Per a Évole, les coses estan canviant i la ciudadania comença a revelar-se contra la impunitat del poder, d'aqui la mobilització de molts valencians un cop l'emissió del programa. Ara bé, es conscient que si el programa s'hagués emès al 2007, quan la majoria vivia bé, hauria passat desapercebut.

Tot i així, va afegir, que es pot esperar d'un govern que tanca una televisió pública per obrir una de nova com han anunciat, aquesta setmana.

Com neix l'AVM3J i les concentracions de cada mes a la plaça de la verge

La Valencià de la Formula 1, de la Copa Amèrica i de les grans construccions es preparava per rebre el Papa. Només mancaven 5 dies per a la visita quan es produeix el pitjor accident de metro de l'Estat espanyol amb 43 morts i 47 ferits. Tot d'una semblava que les autoritats valencianes volen silenciar el sinistre, comentava la Laura Ballester.

Així, l'autora del llibre anava explicant el contingut del llibre, mentre interpel·lava als veritables protagonistes, els membres de l'AVM3J

Beatriz Garrote apuntava que les famíles de les víctimes es van adonar  que alguna cosa passava, ja que  es volia tancar el cas el més ràpid possible, tot dient que l'accident havia estat inevitable i que el culpable era el conductor. 

Paral·lelament, les autoritats valencianes intentaven comprar el silenci oferint llocs de feina als parents de les víctimes i fins i tot, la comissió d'investigació es va fer d'una manera molt ràpida. Com que no hi havia cap manera d'esbrinar alguna cosa, les famílies de les víctimes es van agrupar i decidir, a prtir del novembre del 2006 convocar concentracions cada dia de cada 3 de cada mes a la plaça de la Verge.

Ara bé, tot i que rebien suports, Garrote explicava que al 2007 es trobaven en hores baixes i gràcies a l'emissió al programa de "Salvados" van tenir una nova empenta al veure com la plaça de la Verge  s'omplia de gent i la fiscalia reobria el cas, tot i que la jutge l'havia tancat per segona vegada.

"No els vull veure al govern" fent referència al PP

Paco Manzanaro, va explicar com Cotino i un regidor de Torrent van oferir-li un lloc de treball. "Venien preparats perquè sabien perfectament qui érem, sabien que el meu fill tenia la carrera d'ADE... Ho sabien tot!", va apuntar Segons ell mateix explica, l'oferta tenia una contrapartida: "Després d'oferir-te el treball et deien que si anàvem a personar-nos en el procés judicial..."  Va afegir que això els hi preocupava.

Tot i rebre una trucada passats uns dies del mateix regidor per saber si acceptaven la proposta, Manzanaro no va voler la feina que li oferia l'alt càrrec de la Generalitat Valenciana i tornar a preguntar-li si es personaria en el procés. "No els vull veure al govern" fent referència al PP va afegir.

Beatriz Garrote va tancar l'acte emocionada per la complicitat dels assistents, fent una crida a no abandonar mai la lluita per allò que es considera just.

Lluitant contra l'oblit 

L’autora ha recopilat, estructurat i condensat la informació “per fer entendre a un públic ampli les causes principals del cas: els antecedents, les conseqüències, l’ocultació de dades, la negligència en el tractament de les proves clau, la manipulació informativa, les contradiccions judicials i els testimonis inèdits”. El llibre compta amb textos de Beatriz Garrote, i del periodista Jordi Évole

Laura Ballester és periodista del diari Levante-EMV i ha cobert tots els esdeveniments de la tragèdia del Metro de València des del primer moment, i ha estat guardonada amb el premi "Cartellera Turia" d'aquest any precisament pel seu treball de recerca i difusió del cas.


 

Valora
Vídeos
Salvados - "No le quiero responder a usted sobre este tema"
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid