Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
El "nou" Centre comercial del Parc Alba: amenaça per a la salut, el benestar i els comerciants

Intentaré explicar què és i el que pot significar amb la poca o nul·la informació que tenim al respecte.

Tenim d’una banda un problema urbanístic de primera magnitud amb la nova ciutat que volen construir entre Cerdanyola i Sant Cugat, agreujat uns 14 abocadors que s’integren dins el planejament urbanístic, entre ells Can Planas, l’estrella en quant a disbarats provocats per l’especulació sobre el terreny i els residus tant urbans com industrials (i perillosos) per afavorir a uns pocs i perjudicar a tot un poble (ja se n’encarreguen que sigui impossible de demostrar-ho).

A partir del problema de Can Planas es modifica la ubicació de la parcel·la on havia d’anar un centre comercial de mida mitjana, i el resultat és una parcel·la on hi cap un megacomplex comercial amb una superfície de sostre a construir d’un mínim de 106.000 metres quadrats, que pot arribar a 175.000 (una espècie de maquinista x 2) amb un parell d’edificis (hotel i oficines, o Baricentro x 3).

Situat entre la parada del tren de la Renfe de la UAB i els futurs habitatges a construir.

La impulsora del desastre és la Generalitat, que s’ha fet càrrec del projecte deixant l’ajuntament orfe de decisió i organització de l’espai municipal i comercial a la zona, tot i que això el beneficia, ja que es treu la patata calenta de sobre.

Al meu entendre, tot és consecució del deute del consorci del Parc Alba de més de 90.000.000€, que ha de pagar abans d’acabar el 2016, i que està bloquejant les accions a tot el Centre Direccional (ara batejat com a Parc Alba) per falta de liquidesa. I perquè ja que no es poden construir/vendre els pisos (ja que difícilment es poden vendre a dia d’avui) i les empreses d’alta tecnologia i innovació no acaben d’arribar tal i com s’anunciava.

Per el que sembla, un “fons d’inversions” arriba i posa sobre la taula uns 106.000.000€ (valor del terreny) per a la zona comercial, i salva la situació financera del Consorci (recordem que el Consorci està sostingut al 50% entre l’ajuntament i l’Incasol)

Donaré unes dades per centrar el problema que ens cau a sobre: la Maquinista, amb una superfície comercial de 91.000 metres quadrats i 15.000.000 de visitants/any, i  amb una ampliació prevista de 45.000 metres més... això sumat al Baricentro, d’uns 60.000 metres actuals i 12.000 més previstos pel al 2014...amb uns 12.000.000 de visitants/any.  A més a més amb l’arribada d’un nou veí a Cerdanyola... el Mercadona..

Les conseqüències per al comerç local i els botiguers de Cerdanyola seran un desastre de dimensions incalculables.

Ara per ara tenim uns 500 comerços locals amb la persiana baixada, i possiblement es tripliqui aquesta xifra en un termini molt curt.

A nivell ambiental, ¿ Algú pot imaginar la B-30 que ja està col·lapsada a dia d’avui, amb una càrrega de més 25.000 cotxes que visitaran diàriament el centre comercial, a més dels vehicles dels 12.000 veïns del Centre Direccional, sumats als milers de treballadors de la part tecnològica del Parc Alba?

Ens informen que estem en una espai de protecció especial sobre la qualitat de l’aire, el de tota l’Àrea Metropolitana,  que compta amb PM-10 i PM-2.5 partícules en suspensió causades pels vehicles: ja saben bé el que estan planificant?  I tenen coneixement de com afectarà això en la salut dels veïns? En ho explicaran?

Però l’èxit o fracàs (o la pròpia construcció) d’aquest centre comercial projectat està en mans dels veïns de Cerdanyola, i també dels altres municipis propers, de les seves mobilitzacions i accions que es portin a terme per aturar aquesta amenaça.....

Quant als futurs propietaris (els fons d’inversió), aquest element també depèn de nosaltres, ja que es nodreixen de les aportacions de plans de pensions, renda variable i altres productes financers que ens volen vendre com un futur... millor? Una teòrica inversió que només busca una alta rendibilitat per vendre el centre comercial a un altre fons de "voltors" d’àmbit estatal o internacional... Com l’empresa Panrico, empresa que era rentable fins que van arribar els "fons", i ara milers de famílies es troben a l’atur o en situació precària, moltes d’elles persones que van aportar a un pla de pensions per garantir-se un futur que ja no tenen...

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid