Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Èric Bertran, el de Lloret de Mar
02/12/2012 Hemeroteca
Una nit de la tardor del 2004 una trentena de guàrdies civils de la brigada antiterrorista de Madrid irromperen a la casa dels pares de l'Èric Bertran, un noi de 14 anys de Lloret de Mar. L'operació policial tenia a veure amb un correu electrònic exigint l'etiquetatge en català que l'Èric havia enviat als supermercats Dia. El fet que en el correu en qüestió es mencionés la resposta dels membres de l'Exèrcit del Fènix en cas que no es tingués en compte la seva exigència va encendre l'alerta de l'Audiència Nacional. Però l'Exèrcit del Fènix, nom d'inspiració harrypotteriana, no era més que una pàgina web que coordinava l'Èric i que funcionava com a fòrum independentista. Malgrat tot, l'Audiència Nacional l'acabà cridant a declarar a Madrid.

El mateix protagonista involuntari d'aquesta grotesca història, acompanyat de la seva mare, va decidir fer públic el succés. I nombrosos autors començaren a crear productes culturals reconstruint-ne els esdeveniments, incloent-hi l'Èric, que n'escriví un parell de llibres: Èric i l'Exèrcit del Fènix: Acusat de voler viure en català, amb pròleg de Víctor Alexandre, autor al seu torn del text de l'obra de teatre Èric i l'exèrcit del Fènix; i L'institut de la vergonya: un cas d'assetjament escolar, que prologà en Joel Joan, que comparteix amb en Sergi Lara la direcció del darrer i més agosarat d'aquests productes: Fènix 11·23.

A la pel·lícula Fènix 11·23 s'hi recrea, de la forma més realista possible, aquell bocí de temps que va fer que la vida de l'Èric Bertran donés un tomb. Tant que, segons expliquen els seus autors, aquesta voluntat de fer un cinema de tall realista per tal de donar solvència a la denúncia que s'hi narra els va obligat a haver de rebaixar alguns dels veritables fets. I el cert és que aquest objectiu de convertir-se en testimoni d'aquesta petita barbaritat s'acompleix de totes totes. No només pel tractament que de la història en fa el guió sinó també per la manera com està filmada i, és clar, per la direcció i interpretació dels seus actors. En destacarem el Nil Cardoner (Èric), que no només és el protagonista sinó que és present en pantalla durant tota la pel·lícula, i realitza una feina de contenció emocional que era imprescindible pel to de la pel·lícula i que no és tant habitual entre els actors més joves. De la resta del repartiment, tot molt correcte, en destacarem el nucli familiar -la Rosa Gàmez (mare), l'Àlex Casanovas (pare), i en Pau Poch (germà)- i l'Ana Wagener, fiscal de menors de l'Audiència Nacional.

En el dossier de premsa de la pel·lícula s'equipara Fènix 11·23 a la pel·lícula de Jim Sheridan En el nom del pare. Qualsevol persona que hagi vist la pel·lícula que exposa la història dels Quatre de Guildford hi veurà moltes similituds, sobretot pel que fa a la temàtica més que al to. Ambdues expliquen situacions d'injustícia emparades per règims jurídics d'excepció justificats per l'existència de pràctica armada. També en ambdós casos els actors sobre qui recau el pes de la jurisdicció excepcional són innocents. I és precisament aquesta innocència dels protagonistes la que li treu força a la denúncia que es realitza a l'Estat i a les seves institucions judicials. Perquè ningú que no sigui un psicòpata defensa l'aplicació de la llei antiterrorista sobre persones que no només no practiquen la lluita armada sinó que, a més, són menors. Per tant, la denúncia de la funció per la qual fou creada l'Audiència Nacional i que li permet força impunitat en la persecució de culpables no arriba al moll de l'os, i la pel·lícula esdevé, malgrat la bona voluntat dels seus autors, la narració d'una pràctica extraordinària que no única de la Llei Antiterrorista, on la violència de l'Estat no es justifica perquè el culpable és innocent.

Valora
Rànquings
  1. L'empresari gironí Josep Campmajó s'exilia arran del cas Tsunami
  2. Sant Jordi era guerrer...
  3. Alhora i la CUP
  4. Acte antirepressiu de la Coordinadora Antimonàrquica de les Comarques Gironines (CACG)
  5. La “proposició de llei per la qual es regula la llibertat educativa”, del PP i VOX, empeny cap a la irlandització del valencià
  6. Ortésia Cabrera serà la cap de llista de les Terres de l'Ebre per la CUP
  7. La CUP–Defensem la Terra presenta la llista per les eleccions del 12 de maig per la demarcació de Girona, afirmant que surten a guanyar
  8. Agustí Barrera: "...el seu legalisme burocràtic no els va permetre entendre que una declaració d’independència és un acte revolucionari"
  9. «Saps què? Que llegint aquest tros de diari...»
  10. La FAVB diu no a la Fórmula 1 al passeig de Gràcia
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid