Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Euro per recepta
"No és cert que la sanitat no tingui diners. El que hi ha és un saqueig continu"

Els primers dies ja s'han produït els primers casos de persones que no han adquirit els seus medicaments per no haver d'assumir l'euro per recepta

27/06/2012 Drets i Llibertats

"No és cert que la sanitat no tingui diners. El que ha passat al nostre sistema sanitari és un saqueig continu de les seves arques per part dels mateixos que ara ens proposen aquesta suposada solució i un infrafinançament deliberat". Així de contundent s'ha mostrat la CUP davant la progressiva implantació del copagament sanitari a la sanitat catalana.

Una de les principals mesures del Departament de Salut per aquest 2012 ha estat l'establiment d'una taxa d'un euro per cada recepta que va entrar en vigor, amb molts problemes, dissabte passat. En aquests primers dies ja s'han produït els primers casos de persones que no han adquirit els seus medicaments per no haver d'assumir l'augment.

Cada ciutadà haurà d'abonar un euro per cada medicament que compri amb recepta emesa pel Servei Català de la Salut (CatSalut) fins a un màxim de 61 euros anuals, 36 per aquest 2012. Amb aquesta mesura, el Departament de Salut preveu recaptar uns 50 milions d'euros aquest 2012. 

#Jalapaguem: Com negar-se a pagar l'euro per recepta?

Tanmateix, ja han sorgit els primers ciutadans que s'oposen a aquesta mesura en considerar que els catalans ja paguen el dret universal a la sanitat a través dels seus impostos i no han d'assumir encariments. Un moviment que s'expressa a la xarxa sota l'etiqueta #jalapaguem.

Els ciutadans que es vulguin negar a pagar l'euro per recepta es podran endur el medicament igualment. Només hauran d'emplenar un formulari explicant el perquè de la negativa i s'enfrontaran al tràmit administratiu que se segueix davant de qualsevol altre negativa de pagar una taxa. De la mateixa manera, els farmacèutics també disposaran d'un procediment per acreditar perquè no han pogut cobrar la taxa.

La CUP recorda que aquesta mesura s'implanta en el mateix moment en què ha denunciat Josep Prat, president de l'ICS, per enriquir-se mitjançant les privatitzacions, i denuncia que "una vegada més els sectors populars d’aquest país ens veurem sotmesos a les dèries neoliberals de CiU i PP".

Amb l'objectiu de fer créixer els sistemes privats de salut, diu, CiU i PP, "obcecats en la degradació dels serveis públics i de la sanitat en particular volen implantar el pagament d’un euro per recepta i persona amb l’excusa dels dèficits de finançament del sistema sanitari".

"La sanitat ha estat una menjadora"

Un dèficit no pas provocat pel sistema en si, segons la CUP, si no perquè la sanitat catalana ha estat, des de fa ja uns quants anys, "una menjadora de la qual han viscut actors diversos de l’establishment afincat a casa nostra". Això, i l’eliminació successiva d’impostos als més rics, "ha estat el que ha fet que ara manquin diners a les arques publiques, no pas un sistema que, fins fa poc, era considerat dels més eficients d’Europa".

Per la CUP, l'euro per recepta és una mesura "injusta i regressiva" que suposa "un intolerable atac més a les butxaques d’aquells i aquelles que pitjor ho estem passant en aquests moments". A més, recorda que amb la implantació de la nova mesura "ja hi ha empreses privades que estan aprofitant per fer negoci amb les penúries dels ciutadans i ciutadanes", com ara CatalunyaCaixa.

El portaveu de la CUP Xavier Angelergues ha avisat que “la Candidatura d’Unitat Popular seguirà donant la cara per la sanitat pública” i com ja ha fet en casos com el de Josep Prat “denunciant que els responsables de la sanitat pública privatitzen per enriquir-se”.


Valora
Rànquings
  1. Fem pinya -tothom, tothom i tothom- amb l'ANC !!
  2. Ha mort l'Encarna Jordan, veterana independentista
  3. Comunicat de la CACG en relació a la manifestació d'ahir a Lloret de Mar
  4. Esther Lucea: "...experimentem una mena de sensació profètica malastruga, com si els nostres germans del nord exercissin de viatgers del temps per advertir-nos de quin pot ser el futur de la llengua catalana"
  5. La CACG es manifesta a Lloret contra la presència dels Borbons i l'entrega dels premis Princesa de Girona
  6. Escola de Formació Toni Villaescusa (1984-2024)
  7. 7 diputats de formacions independentistes de Còrcega, Polinèsia, Bretanya, Nova Caledònia i Euskal Herria al Parlament francès
  8. “Sense independència Catalunya no té projecte de futur possible”
  9. La CACG crida a participar a la manifestació del dia 10 a Lloret de Mar des de l'indret on es reuniran els Borbons
  10. Edicions del 1979 anuncia "Diccionari del fet i la qüestió nacionals" de Ferran Lopescu
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid