Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Eleccions
La UAB escollirà nou rector el 24 de maig

La de Pere Solà és l'única candidatura rupturista, que evita la retallada del servei públic al seu programa

07/05/2012 Educació

La Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) celebrarà eleccions a rector el proper 24 de maig. La campanya electoral es desenvoluparà entre els dies 30 d'abril i 23 de maig. La votació electrònica anticipada es realitzarà per primera vegada per a tots els sectors electorals entre el 30 d'abril i el 22 de maig. En el cas que es presenti més d'una candidatura i cap d'elles aconsegueixi la majoria absoluta de vots en la primera volta de les votacions, es farà una segona volta el dijous 31 de maig. El rector, elegit per la comunitat universitària, té un mandat de quatre anys.

El vot a candidatura vàlidament emès per cada un dels sectors de la comunitat universitària es pondera de la forma següent: sector A (professorat doctor amb vinculació permanent a la universitat), un 51% (segons el que disposa la Llei orgànica d'universitats); sector B (resta de personal acadèmic i personal investigador en formació que exerceixi funcions de docència), un 9%; sector C (estudiants de grau i postgrau), un 30%; i sector D, un 10% (personal d'administració i serveis).

Pere Solà, el candidat rupturista

Les eleccions a la UAB compten aquest cop amb una candidatura rupturista. El candidat Pere Solà ofereix noves fórmules per quadrar els números de la UAB sense acceptar les retallades de plantilla ni els increments de les taxes als estudiants. Un candidat que pensa que la universitat pública, "una de les més grans conquestes de les lluites populars del segle XX, és actualment objecte d'un procés de privatització" per part d'una "aristocràcia financera". A més, constata que pateix "l'abandonament i la marginació per part de l'Estat i dels poder públics". "Ara bé, aquest procés no és, com afirmen els ideòlegs del lliure mercat, ni inevitable ni imparable", afirma.

"Volem capgirar la situació dels darrers anys en què el nucli públic de la nostra universitat s'ha posat al servei d'interessos privats: fundacions, empreses derivades, cursos i mestratges privats que, amb l'excusa de l'excel·lència i l'eficiència, tenen la seva raó de ser en la maximització del lucre privat enfront del servei públic", afirma, i per això creu que "en una situació extrema com l'actual cal un compromís ètic de tothom per tal de revertir el flux de recursos: aquests han d'anar de l'esfera privada de la Universitat cap al seu nucli públic i no pas al contrari".

Evitar retallaes al servei públic

Els altres tres candidats, Margarita Arboix, Joaquim Coll i Ferran Sancho, presenten una continuïtat amb matisos, amb diferents propostes per gestionar les retallades. Arboix ofereix propostes genèriques per renegociar la retallada amb la Generalitat, Sancho propostes més continuistes per compensar les retallades públiques donant més pes al finançament privat i introduint més flexibilitat en la universitat, Coll veu "l'allau de retallades" com "una oportunitat per a demostrar les nostres fortaleses com a Universitat, la nostra dedicació i la nostra passió per la docència", mentre que Solà ha presentat una sèrie de propostes econòmiques per reduir el dèficit de la UAB sense retallar el servei públic que presta.

El programa de Pere Solà planteja la reducció del dèficit de la UAB a partir, principalment, d’increments d’ingressos i reducció de despeses vinculats a tot allò que no forma part del cor del servei públic que presta la universitat. Així, es proposen increments en els cànons sobre convenis amb entitats privades, sobre spin-offs i fundacions, o estudiar l’alienació d’edificis i infraestructures que no s’estiguin dedicant a activitats de servei públic.

A més, les previsions del candidat a rector exclouen retallades en la plantilla de la UAB o increments de taxes als estudiants, en la línia de les propostes defensades per sectors de professorat i estudiants durant les darreres mobilitzacions contra les retallades.

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid