Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Pilotes de goma
Un aficionat de l'Athlètic de Bilbao mor per l'impacte d'una pilota de goma

El primer mort d'aquest any amb les armes dels antiavalots s'afegeix a desenes de persones lesionades i que han perdut un ull durant la darrera dècada

09/04/2012 Internacional
Un home de 28 anys ha mort aquest dilluns després de rebre l'impacte d'una pilota de goma disparada per la policia autonòmica basca a Bilbao. El tret mortal es va produir dijous passat, després del partit de futbol entre l'Athlètic de Bilbao i el Schalke 04, que jugaven l'Europa League. Aquest diumenge, una manifestació espontània ha recorregut Bilbao.

El ciutadà assassinat pel tret de pilota dels Ertzaintza, de nom Iñigo Cabacas Liceranzu, es trobava en un estat de pronòstic molt greu des de dijous, connectat a ventilació mecànica. Ha mort dies després de l'impacte letal del projectil de goma disparat pels policies autonòmics.

Els familiars han denunciat públicament que Iñigon Cabacas va rebre l'impacte d'una pilota de goma durant l'atac dels antiavalots de l'Ertzaintza, mentre dissolien la celebració del partit de futbol.

L'esquerra abertzale ha demanat la dimissió del màxim responsable de la policia autònomica basca, Rodolfo Ares. Així mateix, interpreten la intervenció violenta de la policia autonòmica contra la celebració fubtolística, amb el resultat de mort d'aquest ciutadà i altres ferits, com una "estratègia política que pretén fer abortar les esperances de pau i les solucions de la ciutadania basca".

Cerca de testimonis

Com en el cas del jove de Barcelona que ha quedat cec d'un ull per una bala de goma disparada el 29 de març, un grup de suport a Cabas ha engegat una cerca de testimonis per poder denunciar l'Ertzaintza. S'ha habilitat el telèfon 679051810 i el correu electrònic aguantalivan@hotmail.com. A més, s'ha obert un grup al Facebook que demana justícia.

Bala disparada directament a la cara a una distància de 20 metres

L'associació catalana Stop Bales de Goma assegura que aquesta mort "demostra com tots els riscos advertits eren reals". Segons familiars i amics, la víctima estava celebrant la victòria de l'Athlètic de Bilbao als carrers de la seva ciutat quan un antiavalot del l’Ertzaintza li va disparar una bala de goma directament a la cara a una distància de 20 metres. Després tres dies en coma amb una fractura cranial amb importants lesions celebrals, Iñigo ha mort.

L'entitat ha manifestat la seva "indignació per aquest enèsim fet de violència policial" i es pregunta "si mai la família d'Iñigo tindrà justícia, si mai podrá saber qui va disparar i qui va donar l’ordre de fer-ho i si mai els veurà condemnats". En aquest sentit, exigeix a la Conselleria d’Interior i al Parlament que prohibeixin l'ús de les bales de goma a Catalunya i a tot l’Estat.

Cap responsable condemnat

A Catalunya des del 2009 sis persones han perdut un ull per culpa de l’impacte de pilotes de goma sense que en cap cas se n'hagi pogut identificar el responsable. Dues persones han quedat cegues d'un ull pels incidents de la vaga general a Barcelona. A més, hi ha un gran nombre de ferits greus, molts d’ells al cap.

"Qualsevol dia podem tornar a lamentar la mort d’una persona per l’impacte d’una bala de goma", avisa Stop Bales de Goma, i en aquest sentit remarca que "per respecte dels drets humans creiem que la Conselleria i el Ministeri d’Interior hauria de començar també a pensar a com protegir els manifestants dels efectes d’un arma dissuasòria que pot arribar a matar.

GARA:

Amigos de Iñigo Cabacas convocan un homenaje esta tarde

Ares muestra su "profundo pesar" y afirma que la investigación posibilitará "el total esclarecimiento de los hechos"


Izquierda abertzale, EA, Aralar y Alternatiba reclaman la "inmediata dimisión" de Ares, "responsable político" de la muerte de Iñigo Cabacas
Valora
Rànquings
  1. Alhora i la CUP
  2. L'empresari gironí Josep Campmajó s'exilia arran del cas Tsunami
  3. Sant Jordi era guerrer...
  4. Acte antirepressiu de la Coordinadora Antimonàrquica de les Comarques Gironines (CACG)
  5. La “proposició de llei per la qual es regula la llibertat educativa”, del PP i VOX, empeny cap a la irlandització del valencià
  6. Ortésia Cabrera serà la cap de llista de les Terres de l'Ebre per la CUP
  7. Agustí Barrera: "...el seu legalisme burocràtic no els va permetre entendre que una declaració d’independència és un acte revolucionari"
  8. La CUP–Defensem la Terra presenta la llista per les eleccions del 12 de maig per la demarcació de Girona, afirmant que surten a guanyar
  9. «Saps què? Que llegint aquest tros de diari...»
  10. Sergi Saladié encapçala la llista electoral de la CUP pel Camp i les Terres de l'Ebre
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid