Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
El col·lectiu Stop Bales de goma qüestiona la seguretat de la nova escopeta GL06-LL dels Mossos

 El col.lectiu Stop Bales de Goma ha rebutjat en un escrit el caràcter selectiu i segur anunciat als mitjans de la nova escopeta antiavalots per als Mossos d'Esquadra.

Per aquest col.lectiu es tracta d'una arma tan indiscrimida com les que s'utilitzen actualment i que tantes lesions físiques han provocat a vianants o manifestants. Aquest grup de denúncia de la perillositat de les bales de goma fonamenta aquesta afirmació amb un dens estudi científic i tècnic, a partir d'una extensa documentació internacional.

01/03/2011 19:42 Drets i Llibertats

 

En aquesta denúncia pública s'exposa que cap "arma de foc per dispersar masses en manifestacions o celebracions" és segura o selectiva, sinó que mantenen el perill pel seu caràcter indiscriminat i de violència física.  Stop Bales de goma argumenta també que a països com Anglaterra, Alemanya o Noruega les policies empren altres mètodes menys agressius i perillosos que les bales de goma per dissoldre protestes. 

Des de Stop Bales de Goma rebutgem qualsevol ús d'arma de foc per dispersar masses en manifestacions o celebracions, perquè existeixen altres mètodes menys nocius com demostren països com Anglaterra, Alemanya o Noruega.

Ha de respectar-se el dret constitucional de tot ciutadà a manifestar-se o celebrar qualsevol esdeveniment als carrers de forma pacífica i la policia ha de vetllar perquè això succeeixi sense perill per a la seva integritat física. Les actuals actuacions per part del cos d'Antiabalots dels Mossos d'Esquadra són desproporcionades, arbitràries i normalment acaben amb ferits que gens tenen a veure amb els brétols que provoquen altercats en aquestes manifestacions o celebracions, ha de canviar-se l'enfocament en la forma de procedir de la policia a l'hora de reprimir les masses violentes, fins ara l'única mesura que es contempla és acabar disparant contra la gent, això és inacceptable.

L'associació no està d'acord amb l'argument que aquesta escopeta GL06-LL és més precisa, ja que la precisió no pot mesurar-se en ambients de estres/nocturnitat com els quals es trobaran els agents antidisturbis en les seves actuacions, el marge d'error perquè l'impacte del projectil provoqui lesions molt greus és molt baix (el projectil ha d'impactar per sota de la cintura) i això no és admissible en cap concepte per a un arma de repressió de masses, hi ha altres mètodes dissuasoris que no posen en risc la vida dels manifestants i la nostra associació considera que des del Parlament de Catalunya hauria de dur-se a terme un estudi sobre mètodes alternatius, en lloc de seguir disparant contra la gent.

Els principis de SBG pels quals demanen l'abolició de les pilotes de goma segueixen sent aplicables a aquests nous fusells, ja que continuen sent desproporcionats, arbitraris i no compleixen amb la identificació del projectil per permetre el seguiment del mateix i depurar responsabilitats davant un mal ús de l'arma, tal com marca la comissió d'estudis STOA del Parlament Europeu sobre la letalitat de les armes usades pels cossos policials dins de la UE, que també indica que qualsevol fusell d'impacte cinètic que superi la força d'impacte dels 122 jules ha de considerar-se letal (les escopetes de les pilotes de goma tenen una força d'impacte de més de 800 jules).

S'ha de respectar el principi de proporcionalitat que diu que no es pot generar més dany del que es pretén evitar i per això proposem alternatives menys nocives a l'ús de qualsevol fusell d'impacte cinètic com són els gasos lacrimògens, el gas fétid, canons d'aigua, la lluita cos a cos utilitzant porres, la presència policial contenint a les masses, un cos antidisturbis femení o utilitzant més el diàleg. Encara que alguns d'aquests mètodes segueixen sent perillosos l'associació considera que el dany produït és molt menys pel que fa a l'ocupació d'armes de foc.

Des de SBG demanem : no més ulls amputats, ni que ningú mori per l’impacte d’un projectil llençat pels antiavalots,  si volem més seguretat davant la presència dels cossos policials, no tenim per què continuar tement a la nostra policia.

stop-bales-de-goma

Per saber-ne més:

Per què els antiavalots conviden els periodistes a disfressar-se i no els estudiants?

Silenci governamental pels tres ferits per les bales de goma dels Mossos a la Champions

 Es destapa la veritat en el cas Vilaró

 Bales de trajectòria erràtica: el sorprenent cas Vilaró

 

 

Rànquings
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2022 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid