Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
31-D
Diada Nacional de Mallorca

Enguany, ja fa 782 anys de l’entrada a Palma, per part de les tropes del Rei En Jaume i més de set segles que es celebra la Festa de l’Estendard, la festa cívica més antiga d’Europa, que recorda els orígens com a poble, amb la conquesta catalana de 1229, i serveix per retre homenatge a la senyera de les quatre barres.

30/12/2011 Política
I ja fa 25 anys que els mallorquins i mallorquines es manifestam amb motiu del 31 de Desembre, data que els recorda els orígens catalans de Mallorca.

Avui ho tornaran a fer convocats per la Plataforma 31D sota el lema "Som una nació: Autodeterminació!". El manifest "Pels nostres drets socials i nacionals, a Mallorca en català", que ha estat elaborat pel Col•lectiu Albaïna, de Sóller, es llegirà al final de la manifestació. El conjunt d'organitzacions de l'Esquerra Independentista de Mallorca (EIM), que forma part de la plataforma, farà bloc propi sota el lema “Construïm la Unitat Popular. Independència i Socialisme”.

La manifestació començarà a les 18h, al passeig del Born de Palma, i farà el recorregut habitual fins arribar a la plaça dels Patins, on es llegirà el manifest. Per acabar, es podrà gaudir d’un concert on hi actuaran els Germans Martorell, Barrumbada i PD Ovàries. Els portaveus de la Plataforma han reafirmat el desig que la manifestació i la resta d’activitats transcorrin amb normalitat i sense cap tipus d’incident.

25 anys són molts d’anys i abracen una època de canvis en la història de Mallorca, dels Països Catalans i del món en general, però cada any, per aquestes dates, milers de ciutadans i ciutadanes continuen sortint al carrer per reafirmar el què som i per reivindicar el dret dels Països Catalans a la llengua, a la cultura, al territori i a l’autodeterminació. En cada edició ha estat més la gent que surt per exigir respecte, per rebutjar les agressions de l’Estat i dels seus directes servidors, per expressar un malestar davant la situació de submissió nacional del nostre país i, precisament, el caràcter unitari és una de les característiques peculiars de la mobilització mallorquina.

Al llarg d’aquestes dues dècades i mitja, la mobilització ha aplegat forces molt diverses: des de les que defensaven un nacionalisme autodeterminista fins a les que reivindicaven la independència plena dels Països Catalans. Per damunt de les organitzacions convocants, la manifestació ha unit tots els mallorquins que lluiten per la llibertat del nostre poble. I que sigui per molts d’anys, mentre l’opressió nacional es mantengui. Des de principi dels anys vuitanta, el nacionalisme mallorquí ha assumit la Diada com una jornada reivindicativa dels nostres drets col•lectius. Des d’aleshores s’ha recuperat el vertader esperit del 31 de Desembre, que no és altre que recordar els orígens de la societat mallorquina i projectar-los cap al futur.

Cal remarmar que enguany, ja fa 782 anys de l’entrada a Palma, per part de les tropes del Rei En Jaume i més de set segles que es celebra la Festa de l’Estendard, la festa cívica més antiga d’Europa, que recorda els nostres orígens com a poble, amb la conquesta catalana de 1229, i serveix per retre homenatge a la senyera de les quatre barres. La festa s’ha fet ininterrompudament des del segle XIII i, tot i que ha passat per diverses vicissituds depenent de l’època històrica, s’ha mantingut sempre com el recordatori de les nostres arrels col•lectives. La Festa de l’Estendard ha passat de ser un acte folklòric vinculat a velles tradicions religioses a ser una commemoració reivindicativa dels nostres drets com a poble.

La Plataforma 31D, formada per les entitats socials i polítiques independentistes i nacionalistes de Mallorca (Associació Diada de Mallorca, Endavant, Entesa per Mallorca, Esquerra, Grup Blanquerna, IniciativaVerds, JEN-PSM, JERC, Lobby per la Independència, Maulets, PSM, SEPC, Solidaritat per la Independència, STEI-intersindical).

EIM
L'Esquerra Independentista de Mallorca (EIM), engloba Endavant-OSAN, Maulets, SEPC i el col·lectiu jove de sa Pobla Pinyol Vermell. Aquests organitazcions donen el nostre suport als quatre encausats pels incidents ocorreguts durant la manifestació del 30 de desembre de 2010. Podeu llegir-lo aquí.

Actes

Durant aquesta setmana s'han una gran diversitat d'actes arreu de l'illa

- Èxit de participació a la "1a Marxa de Torxes pel dret a decidir" a Sóller






 
Valora
Vídeos
1a Marxa de Torxes pel dret a decidir a Sóller
Manifestació Diada de Mallorca 31 de Desembre 2010
Rànquings
  1. Alhora i la CUP
  2. L'empresari gironí Josep Campmajó s'exilia arran del cas Tsunami
  3. Sant Jordi era guerrer...
  4. Acte antirepressiu de la Coordinadora Antimonàrquica de les Comarques Gironines (CACG)
  5. La “proposició de llei per la qual es regula la llibertat educativa”, del PP i VOX, empeny cap a la irlandització del valencià
  6. Ortésia Cabrera serà la cap de llista de les Terres de l'Ebre per la CUP
  7. La CUP–Defensem la Terra presenta la llista per les eleccions del 12 de maig per la demarcació de Girona, afirmant que surten a guanyar
  8. Agustí Barrera: "...el seu legalisme burocràtic no els va permetre entendre que una declaració d’independència és un acte revolucionari"
  9. Sergi Saladié encapçala la llista electoral de la CUP pel Camp i les Terres de l'Ebre
  10. La FAVB diu no a la Fórmula 1 al passeig de Gràcia
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid