Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Un estudi proposa eliminar el nom de Mossos d'Esquadra pel seu contingut històric botifler

Un estudi sobre el model policíac a la Comunitat Autònoma de Catalunya realitzat pel Centre d'Estudis Estratègics de Catalunya, entitat dirigida per Miquel Sellarès, proposa que es substitueixi el nom de Mossos d'Esquadra i Policia de la Generalitat per "Policia de Catalunya". L'argument de la proposta és de caràcter històric, ja que el cos de les esquadres té "un origen vinculat als botiflers que donaren suport, directa o indirectament, a la monarquia borbònica que esclafà els drets i llibertats de Catalunya al segle XVIII". L'estudi del CEEC "Un nou pas endavant" també reivindica la incorporació de noves competències. 

06/12/2010 22:03 Drets i Llibertats

Aquest estudi planteja la reforma del cos policíac català a partir del traspàs de competències, que haurien de convertir els Mossos d'Esquadra en una policia moderna, democràtica i del país. Unes competències que   fins ara han estat monoplitzades per llei pels Cossos i Forces de Seguretat de l'Estat; com l'expedició dels DNI, NIE, passaports, control d'armes i explosius, la custòdia de vies de comunicació terrestres, costes, fronteres, ports, aeroports i immigració.

El document publicat pel CEEC reclama una sèrie de reformes estructurals al cos autonòmic de policia. Es tracta d'un seguit de premisses recollides en un document base, que va ser imprès tres dies abans de les eleccions i que planteja 11 grans mesures perquè la policia avanci cap a "un model més eficient i eficaç" després l'esgotament del cicle dels tripartits.

Entre aquestes reformes el CEEC planteja la implantació del cos de policia catalana (al servei del poder polític català) com a únic cos de seguretat a la Catalunya autònoma, que desplaçaria en competències els cossos de l'Estat (Guàrdia Civil i Policia Nacional espanyola) i els 11.000 policies locals existent, que haurien de ser absorbits per la Policia de la Generalitat. En aquest sentit, el model del CEEC proposa l'eliminació de les policies locals de manera progressiva.

mani_encerclada_mossosEn relació als traspassos d'agents d'altres cossos policíacs, el CEEC denuncia que la policia catalana ha incorporat durant aquests anys comandaments d'altres forces de seguretat amb l'argument d'una "suposada falta d'experiència".

El CEEC proposa des d "Un nou pas endavant" que la selecció i formació dels agents de la policia catalana sigui pròpia i no imposada per legislacions i pactes polítics. En aquest sentit recorda que, fins ara, el màxim comandament de la Policia de la Generalitat no ha estat mai un membre d'origen dels Mossos d'Esquadra, sinó de cossos de seguretat amb rang militar espanyol.

 

Per saber-ne més:

 

Un país, una policia Nació Digital

Esquadrisme, periodistes i cintes de vídeo Llibertat.cat

La Directa compareix als jutjats per denunciar l"assetjament policial" d'un dels seus membres Llibertat.cat

Els Mossos retenen manifestants antipapa perquè no s'acostin a la Catedral Llibertat.cat

Un institut obliga els Mossos a fer classes informatives sense pistola Llibertat.cat

La Brigada política dels Mossos detenen un jove a Cornellà pels aldarulls de la Diada Llibertat.cat

Posaran una denuncia contra el Mosso que va agredir un jove a Lleida durant la Diada Llibertat.cat

El Carnaval recorda l'origen botifler dels Mossos a Valls Llibertat.cat

Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid