Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Feixisme
Atac a la llengua pròpia del País Valencià

Plataforma per la Llengua ha denunciat que l'acord entre el Partit Popular i Vox és un atac premeditat al valencià, i vulnera els drets dels valencianoparlants i de tota la ciutadania.

29/03/2025 Llengua

L'entitat considera que l'acord pressupostari entre el Partit Popular i Vox, que reduirà un 10,05 % els fons per a la promoció del valencià, és un autèntic atac a la llengua pròpia del País Valencià i forma part de l'estratègia per minoritzar la llengua en tots els àmbits. A més, l'entitat defensa que aquesta decisió és contrària a l'Estatut d'Autonomia, atés que en aquest text legal s'obliga la Generalitat Valenciana a garantir l'ús normal i oficial de totes dues llengües i a adoptar les mesures necessàries per tal d'assegurar-ne el coneixement. 

Entre les mesures pactades a l'acord, destaca l'eliminació de subvencions a entitats que treballen per a la normalització lingüística i la reducció de fons de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua, organisme essencial per a la protecció i difusió del valencià, que ja ha avançat que analitzarà «molt detingudament» els comptes. 

Per a Plataforma per la Llengua, aquestes tisorades responen a una estratègia més àmplia de minorització del valencià en l'educació, la cultura i l'administració pública que, lluny de ser un fet aïllat, s'adhereixen a altres mesures adoptades recentment, com la consulta sobre la llengua vehicular als centres educatius impulsada pel conseller d'Educació, José Antonio Rovira. Des de la seua entrada al govern, han prohibit les revistes Saó o Camacuc a les biblioteques de localitats de Borriana o Montserrat, simplement per estar escrites en valencià; han anunciat una llei de senyes d'identitat que prohibirà l'ús d'expressions com ara "País Valencià"; han volgut substituir topònims com ara el de Castelló de la Plana per Castellón de la Plana, i un llarg etcètera. 

L'acord entre el PP i Vox també afecta la cultura. La supressió d'ajudes a festivals de cinema, teatre i literatura posa en risc esdeveniments que han sigut fonamentals per a la dinamització del panorama cultural valencià durant dècades i, per tant, també per a la llengua pròpia. 

Fins ara, la ciutadania ha deixat clar que el valencià és un pilar fonamental de la identitat dels ciutadans del País Valencià, i que es mobilitzarà per evitar que retrocedeixi. Així s'ha demostrat amb els resultats de la consulta sobre la llengua base feta per la Conselleria d'Educació, que tenia per única finalitat eliminar la llengua de totes les escoles del territori, però que no els va sortir com esperaven. Plataforma per la Llengua fa una crida a continuar eixint als carrers per defensar la llengua, i continuarà mobilitzant la població en tots els àmbits i plantant cara legalment, discursivament i socialment. 

Valora
Rànquings
  1. "Temps de mobilització"
  2. GETE-Ecologistes en Acció amb el del veïnat afectat per l’activitat de l’empresa KRONOSPAN TORTOSA
  3. La Coordinadora Antimonàrquica de les Comarques Gironines provoca la desconvocatòria d’un acte organitzat per la Fundación Princesa de Girona
  4. Treballadors per la Independència de l'ANC s'han concentrat davant del Foment del Treball
  5. 50è aniversari de la Declaració conjunta d'ETA, PSAN(P) i UPG per adherir-se a la Carta de Brest
  6. La plataforma SOS Baix proposa que el Parlament aprovi una llei per preservar el delta del Llobregat
  7. Ai, Castella castellana, no t’hagués conegut mai!
  8. Commemoració del centenari del Complot de Garraf i la figura de Jaume Compte a Castelló d'Empúries
  9. Cal repensar el model sindical
  10. La manifestació de la Intersindical a Barcelons aplega centenars de persones
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2025 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid