Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
El Garraf diu NO a la Copa Amèrica

Manifest

Amb motiu de la celebració de la Copa Amèrica de Vela 2024, competició que acollirà la ciutat de Barcelona i que tindrà a Vilanova i la Geltrú el punt de partida, amb una regata preliminar, que se celebrarà entre els dies 14 i 17 de setembre de 2023, les entitats del Garraf sotasignants volem manifestar-nos en contra de la seva celebració pels següents motius:


 1. En un context d’emergència climàtica i escassetat de recursos hídrics com el que vivim, aquest esdeveniment tindrà un impacte molt negatiu en termes d’emissions de CO2 i de consum d’aigua. Tenint en compte que l’Emirates Team NZ, guanyador de la darrera edició de la Copa Amèrica, va calcular que les emissions de participar en la competició van ser l’equivalent a 3.700 tones de CO2, i que en la pròxima edició que tindrà lloc a Barcelona està previst que hi participin 18 equips, el volum total d’emissions seria l’equivalent a 66.600 tones de CO2. En paral·lel, l’informe de la 36a Copa Amèrica, celebrada a Auckland, establia que la xifra d’emissions va equivaler a 39.837 tones de CO2, produïdes pel transport dels equips, les operacions dutes a terme per a la celebració de l’esdeveniment i l’assistència de visitants al certamen.  Aquestes dades consideraven, principalment, les emissions ocasionades pels participants. No inclouen l’impacte del desplaçament de turistes amb transport aeri, ni el consum o els residus que van generar a la ciutat, ni la construcció de noves infraestructures per acollir la regata. Un càlcul més acurat incrementaria significativament les emissions totals. (1). Tenint en compte que les emissions de tot Catalunya el 2021 van ser d’unes 40 milions de tones de CO2 (2), només els equips participants ja tindrien un impacte aproximat d’un 0,15% de les emissions totals anuals del nostre país. I segons un estudi del 2018, cada visitant de la ciutat de Barcelona produeix al dia una emissió de 96,9 kg CO2 eq, el que suposa una petjada de carboni equivalent a conduir un cotxe 410 quilòmetres sense parar, o deixar-se una bombeta led de 6,4 vats encesa durant 4 anys seguits (3). 1 milió de visitants a l’esdeveniment suposaria unes 10.000 tones de CO2 al dia. I es preveuen 2,5 milions de visitants amb motiu de l’esdeveniment (4). Si estimem una estança mitjana de, per exemple, 4 dies per visitant, la xifra d’emissions en aquest concepte s’enfilaria aproximadament a 100.000 tones de CO2. Un significatiu 0,25% de les emissions anuals a Catalunya. En quant al consum d’aigua, no disposem de dades de la darrera edició de la Copa Amèrica a Nova Zelanda, però a l’informe d’impacte ambiental de l’edició de 2017 a Bermuda trobem que només a les instal·lacions del Village de l’esdeveniment es van consumir 125.000 litres d’aigua embotellada (5) 1. En un context d'emergència habitacional i creixent exclusió social, un esdeveniment com aquest generarà un efecte inflacionari,  ja està augmentant el preu de l’habitatge a l’àrea metropolitana de Barcelona i els seus voltants, i augmentarà la precarietat laboral. Tenint en compte el precedent de l’edició celebrada a València el 2007 (6)  i el que ja està succeint a Barcelona (7), aquest esdeveniment tindrà un impacte molt negatiu en la ja precària situació d’accés a l’habitatge que patim a tot l’entorn de Barcelona, fet que agreujarà el procés d’expulsió de les seves veïnes i incrementarà sens dubte l’exclusió social i la precarietat laboral. Segons diverses fonts, les persones que arriben per a la Copa Amèrica busquen habitatges de temporada i no hotels, fet que està fent caure l’oferta de lloguers disponibles i està disparant el seu preu (8). Aquests lloguers de temporada disparen els beneficis dels propietaris i expulsen les veines, ja que son arrendaments que oscil·len entre els 32 dies i els 11 mesos, subjectes a menys regulació que els de llarga durada, i que en ser curts permeten apujar el preu més sovint (9). La Copa Amèrica comportarà un augment dels negocis del sector turístic, caracteritzat per la precarietat laboral, la temporalitat i l’economia submergida, que condemna a milers de persones a haver de treballar en condicions indignes, fins i tot sense contractes ni drets. Ens sembla vergonyant que fins i tot les administracions públiques estiguin fent crides al voluntariat per pal·liar la manca de personal a l’esdeveniment. Cal posar al centre les necessitats reals de la gent i invertir en serveis públics de qualitat que beneficiïn al conjunt de la població. No podem seguir dedicant recursos públics a macro projectes especulatius que històricament han demostrat que només han portat misèria i han servit per buidar les arques públiques. Aquests recursos haurien de servir per a redistribuir la riquesa, en forma de serveis públics de qualitat, i no deixar enrere a ningú, no per omplir encara més les butxaques dels que més tenen, incrementant la desigualtat i l’exclusió social. Després, els deutes públics multimilionaris que generen serveixen com a excusa per a la privatització i desmantellament de serveis essencials.


 1. Només beneficiarà als de sempre: al gran capital transnacional i als fons d’inversió. Un estudi de tres investigadors de la Universitat Politècnica de València i de l’Institut d’Economia Internacional de la Universitat de València sobre els efectes de la Copa Amèrica del 2007 conclou que “les grans empreses i les transnacionals” van ser “les principals beneficiades de la competició”. Per contra, el teixit productiu local va quedar “en un pla secundari” en la distribució dels guanys (10). L’Ajuntament de València va haver de pagar una factura que es va enfilar fins als 370 milions en total. A més, el Govern espanyol ha declarat l’esdeveniment “d’interès públic excepcional”, un fet que, per exemple, elimina les restriccions a la publicitat comercial en el Port de Barcelona amb motiu de la celebració esportiva. També comportarà incentius fiscals per als patrocinadors i cessió d’espais públics (11) i documents “confidencials” de l’organització condicionen l’acord a poder prioritzar el retorn de la inversió privada i, a partir d'aquí, destinar només la meitat dels beneficis a eixugar la despesa de les administracions públiques, mentre que l'altra meitat se l'embutxacaria l'organització. Les aportacions inicials de les administracions públiques se situarien entre els 48 i els 55 milions d’euros. Només si de l’esdeveniment se’n derivessin uns ingressos mínims de 80 milions d’euros, l’administració aconseguiria recuperar una part de la inversió inicial i s’ajustaria als 40 milions anunciats. El 50% restant d’ingressos, uns altres 40 milions, se’ls embutxacarien els organitzadors. (12). La darrera edició del 2021 a Auckland, Nova Zelanda va comportar unes pèrdues de 94 milions d’euros. Novament, la inversió pública va ser més gran del que s’havia projectat en un inici. Les autoritats del país van rebutjar presentar candidatura per a l’edició del 2024 malgrat que l’equip nacional va guanyar la darrera competició celebrada i que aquest triomf li donava el dret a escollir port on competir. (13). La candidatura per acollir l’esdeveniment ha estat definida conjuntament per la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament, l’Autoritat Portuària, el Consorci de Turisme de Barcelona i Barcelona & Partners, l’agència d’inversió de Barcelona Global. Aquesta associació privada integra al voltant de 250 empreses que en són sòcies, com Abertis, Agbar, CaixaBank, Deloitte, Repsol o el Grup Godó, a banda d’altres actors econòmics rellevants de la ciutat. (14).


 1. Impactarà negativament sobre els ecosistemes marins i litorals del nostre entorn. Uns ecosistemes ja molt pressionats i contaminats, sobre els que sens dubte la presència massiva d’embarcacions que suposa l’esdeveniment i l’allau de visitants que hi assistiran tindran un efecte molt negatiu. El fondeig i l'ancoratge destrueixen les praderies de posidònia i altres fanerògames marines. També hi ha impactes derivats de les emissions contaminants, hidrocarburs o vessaments d'aigües residuals de les embarcacions sobre els ecosistemes marins. També la contaminació acústica generada pels vehicles aquàtics a motor(15). Multitud d’estudis assenyalen que el Mediterrani és un dels mars més contaminats del planeta. En concret a Vilanova i la Geltrú i l’àrea costanera propera a la ciutat de Barcelona, en tractar-se d'una zona urbana amb alta densitat demogràfica, es generen grans quantitats de brossa difícil de gestionar. Aquest déficit de gestió de residus propicia la seva arribada al mar, convertint-los en brossa marina. No podem seguir augmentant aquesta pressió. El millor residu és el que no es genera. Cal impedir que arribin al mar, desprès la gestió és molt més complicada. Les Zones denominades Urbanes (situades a prop de Barcelona) han estat l’objectiu d’un estudi de l’ICATMAR en col.laboració amb pescadors artesanals que treballen entre els 10 i 70 metres, franja que estava poc estudiada fins ara. L’estudi revela que, en zones properes a àrees molt poblades amb rutes de navegació transitades, com és, sens dubte, la costa de Vilanova i la Geltrú, la brossa suposa fins a un 38 % de la captura a les xarxes de pesca. En el mar d'aquestes zones es troben actualment densitats de brossa que oscil.len entre els 198 i els 393 kg per km², Amb una variada tipologia de deixalles: residus de carbó cremat per els vaixells de vapor, anomenats “escòria” ; tèxtils de diferents tipus; plàstics variats en forma de bosses, ampolles, compreses, joguines, restes de mobles, piles i bateries (16). Sens dubte la massificació que un esdeveniment com la copa Amèrica implicarà al nostre litoral proper no farà més que empitjorar el problema, ja que incrementarà notablement la generació de residus.


 1. L’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú és a la inòpia de la lluita contra l’escalfament global. Va aprovar,  l'any 2009, el Pla d'Acció per l'Energia Sostenible (PAES) amb el nou objectiu de reduir un 40% les emissions de Gasos d'Efecte Hivernacle (GEH), abans del 2030.  Posteriorment, al maig de 2019, es va aprovar per unanimitat el Pla d'Acció per l'energia sostenible i el clima (PAESC). Aquest Pla suposarà una inversió en els pressupostos municipals fins a l'any 2030 de 16 milions d'euros per implementar accions que han de portar a una reducció del 40% de les emissions d'efecte hivernacle a la ciutat. Les dades que disposem actualment son de 2016 (17), i el seguiment de les actuacions o de les inversions no només son opaques sinó inexistents. La reducció de les emissions del 40% per abans del 2030 és una quimera i per això, l’Ajuntament amaga el cap sota l’ala per la seva incapacitat per dur-lo a terme.  

La Copa Amèrica s’emmarca doncs com un macroprojecte més dels que trinxen el territori, generen treball precari, encareixen el preu de l'habitatge i responen a més totxo, cotxes, avions i ludopatia.

Els Països Catalans són víctima de tot un seguit de pactes i projectes que comporten l'empitjorament de les condicions ambientals i socials de la zona, enriqueixen a certes empreses a base d'obra pública, especulació i increment del turisme de masses i de la hipermobilitat.

Aquest esdeveniment té un caire clarament elitista i és totalment innecessari per promocionar turísticament unes ja massificades i gentrificades Barcelona i Vilanova i la Geltrú. No només no respon als interessos de la majoria de la població sinó que contribueix a un empitjorament de les seves condicions de vida i a un augment de l’exclusió social i la precarietat laboral. A més, suposa una despesa pública innecessària i un sobreendeutament que acabarem pagant entre totes.

Per tot plegat, volem mostrar públicament el nostre rebuig a aquest macro esdeveniment especulatiu, ja que considerem que té un impacte totalment negatiu i inacceptable en el context d’emergència climàtica i habitacional que estem patint.

Pots consultar el manifest complet i el llistat d'entitats signants AQUÍ i us podeu adherir al manifest emplenant el següent formulari 

Entitats signants:


Assemblea pels Drets Socials del Garraf

Agrupació per la Protecció del Medi Ambient del Garraf (APMA-EdC)

Anticapitalistes Garraf

ARBA Litoral

Arran VIlanova i la Geltrú

Assemblea No em toquis la Tecla

Ateneu Popular de Sitges

Ateneu Vilanoví

Bullanga Feminista

Casal d'amistat Cuba-Garraf

Camilo Cienfuegos

Candidatura d'Unitat Popular (CUP) 

CGT Garraf

Ciutadania Sensible

Coordinadora Obrim Fronteres Vng

Coordinadora Obrera i Sindical 

COS Garraf-Penedès

CUP Cubelles 

CUP Olivella 

CUP Sitges

CUP Vilanova i la Geltrú

Dones Artesanes del Garraf

Endavant Garraf 

Endimari

Entitat cultural Ger

Garraf per la República

Grup de suport Verdejo Llibertat

Guanyem Sitges 

Junta de l'associació ECOL3VNG

Intersindical-CSC

La Bresca

La Foixarda vilanovina

La Frontissa

PAH Garraf

Partit Comunista del Poble de Catalunya-Cèl·lula del Garraf

Sindicat de Llogateres de Catalunya

Som VNG

Stop JJOO

UM9-CUP Ribes i les Roquetes

Unitat Contra el Feixisme i el Racisme Garraf


 

FONTS:


 1. Les vuit dades de la Copa Amèrica que t'indignaran

 2. Emissions de GEH a Catalunya. Canvi climàtic

 3. El transport aeri, principal font de contaminació del turisme a Barcelona - Facultat de Biociències

 4. Copa Amèrica: molts turistes, molts diners | Mireia Rourera | Barcelona | Societat | El Punt Avui

 5. Economic, Environmental and Social Impact of the 35th America’s Cup on Bermuda

 6. El precedent valencià refreda l'expectativa de rèdits de la Copa Amèrica

 7. Alerten que la Copa Amèrica dispara encara més el lloguer de temporada: “Barcelona està al límit”

 8. Caiguda de pisos de lloguer a Barcelona: cauen la meitat en un mes, segons administradors de finques

 9. El lloguer de temporada, una tendència que dispara els beneficis dels propietaris i expulsa els veïns

 10. 1 ANÁLISIS DEL IMPACTO ECONÓMICO DE LA COPA AMÉRICA

 11. La alfombra roja que las administraciones ponen a la Copa del América: rebajas fiscales y cesión de espacios | Cataluña | EL PAÍS

 12. Les clàusules secretes de la Copa Amèrica a Barcelona - directa.cat

 13. El informe del agujero en Nueva Zelanda de la America's Cup y por qué busca venir a España

 14. Barcelona Global socis corporatius protectors

 15. La nàutica a motor, una font de contaminació, soroll i ocupació desmesurada de la costa - ENT - La contaminació acústica amenaça els dofins del litoral de Barcelona | betevé

 16. ICATMAR ha quantificat i caracteritzat l’impacte de la brossa marina a Catalunya - Benvinguts a Territori Rural

 17. PAESC

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2023 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid