Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Burocratització
Un estudi de l’STEI Intersindical revela que gairebé una quarta part de la jornada laboral dels docents es dedica a tasques burocràtiques

Un 59,3% del personal docent dedica una mitjana de 4 hores fora del seu horari laborable setmanal a paperassa, i un 22% ha hagut d´anar al metge o s´ha medicat.

29/03/2023 Educació

L’STEI Intersindical ha realitzat un estudi sobre la càrrega burocràtica dels docents de tots els nivells a les Illes Balears. El sindicat ja havia reclamat a la Conselleria d’Educació i Formació Professional, el febrer de 2022, un pla per a la reducció de la burocràcia en els centres educatius, i ara és un dels punts de l´Acord marc recentment signat. L´estudi pretén ser un punt de partida per assolir aquest objectiu de reducció de les tasques burocràtiques.

En l´estudi, que s´ha realitzat mitjançant enquestes i entrevistes, es constata que entre l´horari laborable i les hores extres que hi dediquen els docents (una mitjana de 4 hores setmanals), unes 10 hores estan dedicades a tasques no pròpiament pedagògiques i que es qualifiquen de burocràtiques. Aquesta situació es veu agreujada en el cas de tutores i tutors, i també en el cas dels equips directius.

Una dada molt significativa i preocupant és el percentatge de docents als quals  aquesta situació els afecta en la seva vida personal i familiar i, sobre tot, en la seua salut. Un 22% ha hagut d´anar al metge o s´ha hagut de medicar, i un 57% confessa sentir-se més nerviós i no dormir bé. El fet de rebre constantment comunicacions fora del horari laboral (88% de les persones enquestades) no facilita la desconnexió en cap moment.

Tot i que l´avaluació és una feina pròpiament pedagògica, el nou sistema establert per la LOMLOE obliga a dedicar-hi molt de temps. El professorat arriba a tenir més de 120 alumnes i, si setmanalment dedica 10 minuts a cada alumne, els números canten. Es pot arribar a 20 hores setmanals sols per avaluar en alguns casos.

En les propostes de millora que es plantegen, hi destaquen la reducció de ràtios i la necessitat de rebaixar hores de docència directa per atendre totes les tasques  i programes que s´encomanen, així com simplificar els documents de centre i evitar duplicitats. Es proposa que la Conselleria ha d´assumir moltes de les feines que no són d´organització pedagògica (beques, gestió d´auxiliars de conversa, etc.) i ha de contractar personal administratiu a tots els centres. També que les famílies han de poder tramitar pel GESTIB certes gestions que ara han de fer els docents.

Pel que fa a l´avaluació LOMLOE, es  proposa reduir la quantitat d´ítems que s´han d´introduir, així com simplificar els informes que es lliuren a les famílies.

La conclusió és que la molta feina de paperassa lleva temps i energia per dedicar a atenció de l´alumnat i preparació d´activitats, i que incideix de manera negativa en la salut  i en el grau de satisfacció en el lloc de feina, i en definitiva, en la qualitat de l´ensenyament.

Valora
Rànquings
  1. Dos "anti-wokes" de Reus "fan memòria" del seu pas per un casal de l'esquerra independentista
  2. Manifestació a Palma contra la massificació turística
  3. Manifest llegit a Plama al final de la manifestació sota el lema "Mallorca no es ven"
  4. «Buuuaaaaaah! Jo volia el meu...»
  5. Manifestació a Sant Just Desvern contra el Pla de la Bonaigua
  6. Poble Lliure exigeix responsabilitats a la CUP davant dels mals resultat electorals
  7. La CUP comença una ronda amb moviments socials per analitzar conjuntament la situació del país i compartir propostes i reptes
  8. Comença el judici a les 7 feministes encausades per la vaga del 8M del 2018
  9. Més de 170 organitzacions ciutadanes de tot l’estat espanyol presenten un manifest per denunciar la creixent militarització a la UE i la instauració d’un discurs bel·licista.
  10. Comença l'evacuació de turistes a Nova Caledònia mentre els independentistes protesten
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid