Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
COMARQUES GIRONINES
La CUP reclama a la Diputació de Girona i al Govern de la Generalitat que facin els deures per al compliment del cabal ecològic del riu Ter

La diputada Marta Guillaumes critica la inacció de Junts i ERC en relació al compliment del cabal ecològic del riu Ter

02/03/2023 Territori

A dia d’avui, el nostre país està vivint una greu sequera que, en alguns indrets, és la més intensa des que hi ha registres, així, per exemple, a l’Observatori Fabra, els darrers dos anys han estat els més secs des de 1914. Els recursos hídrics actuals als embassaments de les conques internes estan per sota del 28% del total i des del Govern ja s’ha decretat l’escenarid’excepcionalitat per sequera a 224 municipis, amb un total de 5,9 milions d’habitants, amb restriccions d’aigua en els usos agrícoles, industrials, lúdics i urbans. Aquesta situació d’excepcionalitat podria esdevenir una “nova normalitat” a causa del canvi climàtic.


La CUP-AMUNT va presentar l’octubre de 2021 una moció a la Diputació de Girona per a la protecció del Ter. Una moció que va ser aprovada per unanimitat i en la qual es demanaven diverses qüestions que a dia d’avui encara s’han de resoldre:


- L’elaboració d’un estudi que analitzi la creixent demanda d’aigua des de Comarques Gironines i l’augment del volum d’aigua captat del Ter a través de l’ETAP Montfullà.


- Una nova convocatòria de la Taula del Ter on es posin sobre la taula de nou les dades dels cabals del Ter i la creixent demanda provinent de les Comarques Gironines i es posin els mecanismes per fer un seguiment transparent i participatiu dels acords assolits.

- El compromís de la Diputació per tal de contribuir a fer que tota la informació en relació al riu Ter arribi a la ciutadania ja sigui via campanyes d’Educació ambiental o via campanyes relacionades amb la conservació del patrimoni natural.

- El compromís de la Diputació de Girona per reduir progressivament el volum màxim anual d’aigua captat del riu Ter.

A banda, la formació cupaire ha registrat avui dimecres una petició d’informació al Consorci d’Aigües Costa Brava Girona per tal d’aclarir els tràmits legals que van permetre la formalització d’una concessió per part de l’ACA d’aigua del Ter cap al Consorci l’any 2012. El Consorci és un ens adscrit a la Diputació de Girona i integrat per 47 ajuntaments del litoral i prelitoral gironí.

Per resolució de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), de 26 d’abril de 2012, es van formalitzar dues noves concessions de l’aigua del Ter separant la concessió per l’Ajuntament de Girona i la concessió per al Consorci de la Costa Brava Girona. Aquestes dues noves concessions van suposar un cabal màxim instantani de 660 l/s per als municipis de Girona, Salt i Sarrià de Ter i un cabal màxim instantani de 720 l/s a la Costa Brava centre. Superant el cabal de 1 m 3 /s (1000 l/s) per a l’abastament de Girona i poblacions de la conca i de la Costa Brava que determina la Llei del Ter de 1959.


Segons la CUP cal aclarir la legalitat d’aquesta concessió. Sobretot, tenint en compte que en els darrers anys s’han projectat diversos plans urbanístics a la Costa Brava i macroesdeveniments com ara la Ryder CUP 2031 a Caldes de Malavella. A banda, la formació cupaire critica la inacció de Junts i ERC en relació al compliment del cabal ecològic del riu Ter.

Valora
Rànquings
  1. L'empresari gironí Josep Campmajó s'exilia arran del cas Tsunami
  2. Sant Jordi era guerrer...
  3. Acte antirepressiu de la Coordinadora Antimonàrquica de les Comarques Gironines (CACG)
  4. Agustí Barrera: "...el seu legalisme burocràtic no els va permetre entendre que una declaració d’independència és un acte revolucionari"
  5. La “proposició de llei per la qual es regula la llibertat educativa”, del PP i VOX, empeny cap a la irlandització del valencià
  6. La CUP–Defensem la Terra presenta la llista per les eleccions del 12 de maig per la demarcació de Girona, afirmant que surten a guanyar
  7. «Saps què? Que llegint aquest tros de diari...»
  8. Ortésia Cabrera serà la cap de llista de les Terres de l'Ebre per la CUP
  9. Els candidats de la CUP a comarques gironines proposen una transformació ferroviària de la mobilitat a la demarcació de Girona
  10. La FAVB diu no a la Fórmula 1 al passeig de Gràcia
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid