Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Lluís Guix, de l'Anònims de Granollers: "quasi disset anys fent moltes vegades dues i tres activitats per setmana"
09/11/2021 Entrevistes

Entrevista a Lluís Guix, Llibreria Anònims de Granollers, carrer Ricomà, 57 Granollers. Un espai per a la cultura crítica, per a trobades amables i per menjar bé

-L’Anònims és molt més que un restaurant de Granollers... Abraça mitja vida associativa-cultural-dissident del Vallès Oriental, no?

Si, amb les xerrades, les presentacions de llibres, els concerts, les exposicions i les moltíssimes reunions de molts col·lectius que aprofiten l'espai com a seu, fem una mica de centre social-ateneu.

També som una llibreria on pots trobar molt de pensament crític, novel·les, contes infantils i per adults... Durant molts anys varen tenir també una biblioteca (que ara tornarem a recuperar)

...una llibreria on pots trobar molt de pensament crític, novel·les, contes infantils i per adults..
-Com neix l’Anònims?
L'Anònims va néixer a l'abril del 2005 amb la voluntat de generar els nostres propis llocs de treball i donar una bona proposta culinària a un bon preu amb productes de qualitat, de temporada i proximitat. I al mateix temps ser un espai obert de crítica i pensament radical.
...una bona proposta culinària a un bon preu amb productes de qualitat, de temporada i proximitat.
-Anys abans (1997-2001) havies impulsat un projecte similar al de l’Anònims, el bar “Tramuntana” del carrer Sant Josep de Granollers...
Sí, el Tramuntana va ser un primer assalt, era un espai més petit i era un bar, però també tenia llibreria i vàrem fer durant aquests tres anys i mig moltes activitats.
Sí, el Tramuntana va ser un primer assalt...
-A què obeïa el nom de “Tramuntana”?
El nom de Tramuntana obeïa a la històrica publicació llibertària del segle XIX.
-Pels actes de l’Anònims han passat tota mena de pensadors i activistes... En moltes ocasions, en actes exclusius a Catalunya o a l’Estat.
La llista és molt llarga ... Portem quasi disset anys fent moltes vegades dos i tres activitats per setmana. Alguna vegada en actes exclusius, però majoritàriament el que hem fet és organitzat petites gires col·laborant amb altres espais o grups.
Portem quasi disset anys fent moltes vegades dos i tres activitats per setmana
-Com es conjuga una llibreria dissident i un restaurant?
Es conjuga bé: per sort hem aconseguit que al restaurant vingui la gent més propera al projecte (sense la que ja hauríem hagut de tancar fa temps), però també molta altra gent. Això fa que el projecte sigui econòmicament viable i per nosaltres és molt valuós, ajuda a relacionar i arribar a gent molt diversa, pensem que és molt important no ser un espai tancat.
...pensem que és molt important no ser un espai tancat
-L’Anònims també és una llibreria. Acompleix una funció molt important, perquè es tracta de llibres de difícil accés a la comarca...
Sí, gràcies. Estem molt contents d'oferir aquesta possibilitat. Per nosaltres l'Anònims no s'entendria sense els llibres...
-Quins seran els pròxims actes i convidats?

Dimecres 10 de novembre xerrada sobre el CENU i l’educació en el procés revolucionari del 36 amb Emili Cortavitarte.

Dimarts 16 de novembre activat amb alumnes de batxillerat de l'Institut Antoni Cumella al voltant de com fer un llibre
I el mateix dia Taller d'escriptura creativa (es fa cada dimarts).

Dissabte 20 de novembre xerrada presentació dels llibres Los amigos de Durruti i Ecos y passos perdidos de Juan Garcia Oliver amb Agustín Guillamon.

Dissabte 27 de novembre, xerrada 'La Comuna de París, Rússia 1917, Espanya 1936.' Amb Luis Blanco.

Dimarts 30 de novembre la presentació del llibre ¿Los obreros tienen patria? Rosa Luxemburg y la cuestión nacional (1893-1918), amb Alejandro Andreassi i Joan Tafalla.

També tenim prevista una exposició de pintures de Ricard Geladó.

Tot això al novembre, al desembre continuem, però afluixem una mica... El 18 de desembre es realitzarà una xerrada sobre les propostes de Kropotkin i l'anarquisme en polítiques urbanístiques.

Dissabte 27 de novembre, xerrada 'La Comuna de París, Rússia 1917, Espanya 1936.' Amb Luis Blanco.
-Esteu vinculats a alguna xarxa de col·laboració amb llibreries o restaurants semblants?
Tenim relació amb molts altres espais com el nostre, amb els que de vegades col·laborem en algunes activitats.
-Per acabar, com veus el teixit associatiu al país? Creus que batega poc?
Crec que hi ha moltes iniciatives i molta gent fent moltes coses, però per desgràcia són molt minoritàries. I a vegades també hi ha molt sectarisme.
...hi ha moltes iniciatives... però per desgràcia són molt minoritàries. I a vegades també hi ha molt sectarisme.
Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid