Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
TTIP
Debat plural sobre el TTIP a l'Alt Vinalopó
15/12/2014 Política

Una taula política organitzada per Izquierda Unida de Villena sobre el TTIP fou el motiu pel qual la Plataforma pel Dret a Decidir va participar en un debat en esta localitat castellanoparlant, capital de la comarca de l'Alt Vinalopó, juntament la Colla Ecologista d’Alacant-Ecologistes en Acció, ATTAC, FSC-CCOO i Front Cívic Alt Vinalopó-Som Majoria. L’acte, que aplegà 50 persones, fou celebrat el passat divendres 12 de desembre a la seu d’Esquerra Unida a Villena (C/.La Virgen, nº 22).

PDaD

Per part d’Òscar Tortosa, en representació de la Plataforma pel Dret a Decidir va fer èmfasi en com s’havia arribat al plantejament del TTIP, fent un recorregut històric per les diferents fases del capitalisme, fins al plantejament de l’AMI, un tractat similar que fou aturat per la mobilització ciutadana a finals dels anys 90, segons el representant de la PDaD “el capitalisme l’havia replantejat i el du en forma de nou tractat, el TTIP”.
Per part del ponent es va plantejar quin interès hi havia per part de les potències tirar avant el TTIP i va concloure que la base del problema està en el sistema vigent, el capitalisme, i que sense superar aquest sistema econòmic ens trobarem sempre amb nous tractats.

Front Cívic Alt Vinalopó

Per al responsable de Front Cívic-Som majoria el TTIP es tracta d’ ”un atac a la democràcia” i va assegurar que si s’aprova les decisions estatals estaran subjectes als interessos de les multinacionals, tot i que s’ha mostrat esperançat per la lluita que està començant a desenvolupar-se, ja que de moment s’han recollit més d’un milió i mig de signatures a Europa contra el tractat del TTIP.

ATTAC

Per part de la representant d’ATTAC va descriure el TTIP com una “zona de lliure comerç i d’inversió entre EUA i Europa” i també va detallar que això tindrà en un futur conseqüències ambientals, socials, comercials... va denunciar el bloqueig mediàtic que hi ha sobre este tema a l’Estat espanyol.

També va detallar els costos que tindrà per part de l’extensió del fracking, les privatitzacions, l’acceptació de comerciar amb substàncies cancerígenes, la privacitat dels usuaris i usuàries, pèrdua de llocs de treball, etc... ja que, segons la responsable d’ATTAC, es tracta en moltes clàusules de permetre a Europa allò que es permet als EUA, ja que si una empresa no pot demostrar a Europa que un producte no és danyí per la salut no es deixa comercialitzar, mentre que als Estats Units és tot just al revés, es comercialitza mentre no es puga demostrar que és dolent per la salut.

Finalment va explicar una de les clàusules més preocupants i per la qual els Estats podran ser demandats per les multinacionals, si aquestes troben que el seu interès està en perill, com per exemple, si un govern decideix pujar el sou mínim. Va posar exemples de Grècia, demandada per renegociar el deute, o Argentina, demandada per congelar els bancs d’interés, de fet serien unes 75.000 empreses i multinacionals qui podrien demandar els Estats, “i d’aquesta manera, perden la seua sobirania en mans de les elits polítiques, tant els Estats com els pobles”.

CCOO

Per part del representant en la taula de Comissions Obreres (CCOO) va denunciar també l’ocultisme amb el què s’està duent a terme les negociacions, fins al punt que els parlamentaris i parlamentàries europees no coneixen el contingut de la majoria dels textos. També va advertir d’altres tractats signats com el CETA o el TISA.

També va alertar de la privatització dels Serveis Públics si es signa l’acord, un fet que s’agravaria encara més, ja que va alertar que dos terceres parts de les multinacionals del planeta són de serveis, i estarien interessades en la privatització dels Serveis Bàsics per fer el seu “negoci privat”. També va avisar de la perillositat d’homologar les lleis europees a la dels EUA, ja que aquest país, segons el representant sindical “ha rebujat signar convenis per polítiques de treball, sindicació, contra el treball esclau, per protegir l’edat mínima de treballar...” com també que els suposats beneficis de la signatura del conveni no tindrien cap repartiment just de la riquesa.

Finalment, va explicar que el tractat del TTIP s’esta realitzant en la mesura que els països emergents, o BRICS (Brasil, Rússia, Índia, Xina i Sudàfrica) estan “experimentant un creixement exponencial i discuteixen l’egemomia del bloc format per EUA i Europa”, aquest últim bloc busca conservar la seua hegemonia a través d’aquest conveni. Per acabar la seua intervenció alertant del seu perill pel que fa a normes de treball per als treballadors i treballadores que ixen a altre país a fer-ho, ja que si és així conservaran el sou i drets laborals del país d’origen, i no del receptor.

Ecologistes en Acció

Per part d’Ecologistes en Acció es va denunciar que aquest tractat ve d’anys enrere, i que es tracta de la “constitució de les multinacionals i la defensa dels seus drets”. A l’igual que el representant de CCOO va avisar que este conveni es fa per a protegir els interessos dels EUA i Europa dels BRICS, com també que és un tractat que afectarà a tots els nivells de l’administració. Carlos Arribas va finalitzar la seua intervenció dient que l’Estat espanyol s’ha posicionar a favor de signar el tractat, ja que el PP i el PSOE volen signar-lo.

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid