Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
EUSKAL HERRIA
Estrasburg condemna l'Estat espanyol per no investigar les tortures a Etxebarria i Ataun

El Tribunal Europeu de Drets Humans ha condemnat l'Estat espanyol per no investigar les denúncies de tortures de Beatriz Etxebarria i Oihan Ataun, i els ha d’indemnitzar amb 29.000 i 24.000 euros, respectivament. Amb les d'avui són ja sis les sentències europees que castiguen a l'Estat espanyol pel mateix motiu, cinc d'elles relatives a ciutadans bascos i la primera (del 2004) pel cas de les tortures de l’”Operació Grarzón”

07/10/2014 Internacional
El Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH), amb seu a Estrasburg, ha condemnat Espanya a indemnitzar amb 29.000 euros a Beatriz Etxebarria per no portar a terme "una investigació profunda i efectiva" sobre els maltractaments i l'abús sexual que va patir durant el seu període d'incomunicació en dependències de la Guàrdia Civil. La sentència, notificada avui dimarts, condemna Espanya a indemnitzar amb 25.000 euros a Etxebarria per danys morals i amb 4.000 per les despeses del procediment, en considerar que Espanya va violar l'article 3 del Conveni Europeu de Drets Humans, que estableix que "ningú podrà ser sotmès a tortura ni a penes o tractes inhumans o degradants ".

Els magistrats europeus consideren que la jutge d'Instrucció número 1 de Bilbao, que va examinar el cas, es va limitar a examinar els informes dels metges forenses que van explorar l'etarra durant la seva detenció i les còpies de les seves declaracions sense escoltar la demandant ni revisar els vídeos de seguretat de les instal·lacions en què va romandre detinguda. El TEDH també ha condemnat Espanya a indemnitzar amb 24.000 euros (20.000 per danys i morals i 4.000 per les despeses del procediment) per vulnerar el mateix article en el cas de Ohian Ataun , que va ser arrestat el novembre de 2008 i va romandre quatre dies en règim de detenció incomunicada mentre era investigat per la seva pertinença a l’organització juvenil Segi. Finalment va ser condemnat a un any de presó per l'Audiència Nacional el juny de 2012 per un delicte d'enaltiment del terrorisme comès en portar fotografies de presos vascos durant la cursa popular Korrika celebrada el 2009 a Pamplona.


El ministre de Justícia espanyol, Rafael Catalá, ha assegurat avui que estudiarà si els serveis jurídics de l'Estat recorren la sentència del Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH). Després d'assenyalar que la sentència es refereix a una qüestió d'àmbit processal, ha explicat que els serveis jurídics de l'Estat estudiaran si presenten un recurs, "amb el major compromís de garantir que a Espanya hi ha un sistema jurisdiccional dels drets fonamentals que funciona amb total qualitat ". Catalá ha dit que el Govern acata la sentència del Tribunal Europeu de Drets Humans, si bé ha reconegut que desconeix el sentit literal de la mateixa, feta pública aquest matí.

Amb les d'Etxebarria i Ataun sumen cinc les sentències condemnatòries del Tribunal de Drets Humans contra l'Estat espanyol per no investigar denúncies de tortures interposades per ciutadans bascos. La sisena condemna correspon al cas de 17 ciutadans catalans que van ser arrestats durant l’Operació Garzón i van denunciar tortures que cap jutjat de l’Estat espanyol va voler investigar. Finalment l’any 2004 el Tribunal dels Drets Humans d’Estrasburg va condemnar l'Estat espanyol a indemnitzar cadascuna d'elles amb 8.000 euros (i a pagar els costos generats pel procés legal que pujaven a 12.009 euros) per haver-se negat a investigar les denúncies de tortures.

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2020 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid