Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Euskal Herria
Etxarri Aranatz diu Sí a la independència d'Euskal Herria amb el 94% del vots

Josep Manel Ximenis i la responsable de comunicació i relacions internacionals de la coordinadora Nacional de Catalunya Anna Arqué han estat presents com a observadors internacionals.

13/04/2014 Política

Etxarri Arantz ha dit si a formar part d'una Euskal Herria independent amb 804 vots a favor, la qual cosa suposa el 94%. Segons la plataforma impulsora de la consulta, "A13 Herri Galdeketa", el 2% ha votat no i el 3% dels sufragis han estat en blanc. La participació ha estat de gairebé el 43%, ja que han votat 851 persones, de les 2.000 majors de 16 anys que estaven cridades a participar. Els primers a conèixer el resultat de la votació han estat els propis veïns i veïnes del municipi, segons informa eitb.com

La jornada de la consulta popular a Etxarri Aranatz ha transcorregut amb absoluta normalitat des que s'ha emès el primer vot, passades les 09:00 hores. La votació ha tingut lloc a la plaça del poble navarrès (fins a les 20:00 hores). Els observadors han destacat la transparència del procés i la llibertat dels seus participants.

Pregunta

La pregunta que han respost els participants en la iniciativa és "Vol ser ciutadà o ciutadana d'una Euskal Herria independent?". Tots els veïns tenien l'oportunitat d'expressar la seva opinió mitjançant el "si", el "no" o amb el vot en "blanc", segons Manu Gómez, portaveu de la plataforma A13, encarregada de l'organització de la iniciativa.

Com a observadors del procés s'ha designat a l'advocada Araceli Markotegi; l'exalcaldesa d'Etxarri Aranatz Maider Goñi; el professor de Política a la Universitat del País Basc Mario Zubiaga; l'impulsor i coordinador de la consulta que es va realitzar en Arenys de Munt sobre la independència de Catalunya Josep Manel Ximenis; la responsable de comunicació i relacions internacionals de la coordinadora Nacional de Catalunya Anna Arqué; i l'eurodiputada letona Tatjana Zdanoka.

Arquegi ha destacat la "normalitat", la "extraordinària acte-organització" i la "pluralitat" advertides en la votació, segons han informat els organitzadors en una nota, mentre que Tatiana Zdanoka ha subratllat la "rigurositad de la normativa" que envolta aquest procés. Gómez va apuntar fa unes setmanes que es tracta d'una "oportunitat d'aprofundir en la democràcia". Aquesta consulta, en la seva opinió, els apropa a "Escòcia, Catalunya i a Europa". Així mateix, el camí que estan portant està "donant uns fruits molt bons en el sentit que la gent s'està apropant i implicant" i va remarcar -Gómez- que estan fent "tot amb total normalitat".

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2020 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid