Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
El judici a Azyz Amim, i el seu company Sabri Mlouka, ha començat aquest matí davant d'una multitudinària concentració, de més de 300 persones, a les portes del Tribunal de Primera Instància de Tunísia. A l'espera del veredicte, s'ha bloquejat la carretera principal i es coregen consignes contra el poder i la repressió governamental, que busca acabar amb la memòria de la revolució al país àrab.
“No s'està produint cap transició. L'aparell de l'estat és el mateix que el que teníem durant Ben Ali”
29/05/2014 Hemeroteca
Títol de la imatge Títol de la imatge

El passat dia 13 de maig va ser detingut Azyz Amami, junt al fotògraf Sabri Ban Mlouka. Tots dos esperen empresonats el procés que té lloc avui. La detenció d'Azyz ha generat un important moviment de rebuig, tant pel que representa el propi Azyz com a activista i defensor de la revolució, crític amb el procés de transició actual, com pel context d'atac a la llibertat d'expressió en el qual es produeix. El govern tunisià està reprimint fortament a aquelles persones que no combreguen amb la transició tal com esta reconduint-la el govern tecnòcrata sorgit de l'anomenada taula de diàleg nacional. Sobre el tema, parlen Khaled Amami, reconegut activista defensor dels drets humans a Tunísia i pare d'Azyz; i Inés Tlili, cineasta i promotora de la campanya per l'alliberament d'Azyz i Sabri.

Per què han detingut el seu fill?

Khaled: La detenció d'Azyz no és un cas aïllat ni casual. Són molts els joves que han participat, i participen, en el procés revolucionari i han estat arrestats des del 2011. Fa poc, s'han detingut 50 joves, acusats d'haver cremat comissaries en els primers dies de la revolució, al 2010, quan la majoria d'ells ni tan sols eren al lloc dels fets. No estaven allà, però estan presents i actius en els moviments socials crítics amb la transició tunisiana. I això, els fa ser "perillosos".

Inés Tlili: El cas de'Azyz és més visible per la seva oberta i coneguda implicació en la denúncia de les violacions de drets humans. S'ha implicat activament en visibilitzar l'invisible, la repressió artística, l'oblit de les famílies dels màrtirs,... I també en el cas dels acusats per cremar comissaries. Azyz va iniciar, fa poc, la campanya "Jo també vaig cremar una comissaria", aportant proves de la implicació de la pròpia policia a la crema d'aquestes comissaries. La seva detenció s'ha produït pocs dies després que fes aquestes acusacions a la televisió. Casualitat?

Des de fora, la transició Tunisiana es veu com l'exemple a seguir ...

K: La idea és que sembli que tot canvia per a què les coses segueixin igual. No s'està produint cap transició. L'aparell de l'estat és el mateix que el que teníem durant Ben Ali. El Ministeri de l'Interior i la Policia són els que tenien, i continuen tenint, el control. El poder legislatiu està sotmès a l'aparell de l'estat. Prova d'això, és l'alliberament, en les últimes setmanes, de la majoria de càrrecs del govern de Ben Ali, que van ser empresonats com a responsables de la repressió durant la revolució. Ells són alliberats, mentre que els que critiquen són empresonats.

IT: Però no només això, es parla de justícia transicional, però no s'aplica. Va quedar molt bé que s'establissin els paràmetres per aplicar la justícia transicional fins que hi hagués un canvi legislatiu, però això no s'ha fet efectiu. L'acusació amb la qual està detingut Azyz és un exemple [la llei 52], i és l'eina més utilitzada per reprimir la crítica. És una llei dels temps de Ben Ali, en què se't pot empresonar sense intervenir judici, simplement per tenir la intenció de fumar cànnabis. Només cal que et detingui la policia dient-ho i és la teva paraula contra la seva. La persona detinguda no té dret a contactar amb el seu advocat. La policia ho farà. Això no es coneix massa però passa des d'abans de la caiguda de Ben Ali. Ara, és cada vegada més habitual que joves crítics desapareguin durant uns dies, sense que sapiguem on són, fins que ens avisen que han estat detinguts.

No obstant això, hi ha una constitució redactada amb la participació de molts sectors de la societat i unes eleccions, a finals d'any, que volen consolidar aquest procés de transició democràtica ... 

K: Però al mateix temps s'ha suprimit la llei que impedia a antics càrrecs del govern de Ben Ali tornar a participar en l'esfera política durant 10 anys... Una altra mostra més que les paraules, que les intencions expressades amb l'elaboració de la constitució i amb el procés de justícia transicional, no es corresponen amb els fets. L'estructura de l'antic règim segueix intacta (Seguretat i control legislatiu) i ara, els seus antics representants tenen la possibilitat de tornar al règim que mai va canviar.

IT: El que estem vivint ara, amb l'escalada de repressió dels moviments socials crítics amb la transició, no és sinó un sondeig per part de l'aparell de l'estat per veure fins on poden arribar, per veure les forces que tenim. Alliberen als seus col·laboradors, els permeten tornar al joc democràtic i, mentre, ens empresonen i reprimeixen. Estan fins i tot recuperant formes arrogants pròpies dels temps de Ben Ali, pitjors fins i tot. Pots escoltar a alts càrrecs del govern dir, de manera condescendent, que el que fa Azyz està bé, però que és un joc i que són ells els que van a resoldre les coses. O pots escoltar a la policia dir-te, obertament, que ells són la llei.

I quines són les forces dels moviments crítics amb la transició? Des de fora, semblava que s'havien replegat.

K: Mai han estat adormits com es diu. Els moviments de joves revolucionaris han seguit molt actius durant aquests tres anys, sobretot en zones allunyades de la capital, com Sidi Bouziz o Memzel Bouzain. Precisament, en els llocs que menys s'han beneficiat de la revolució, en els llocs on majors són les desigualtats econòmiques i socials. La realitat a l'interior és completament diferent de la realitat a la capital, però és una realitat invisible i que a més no es vol visibilitzar. Això és el que gent com Azyz pretén. No són només moviments de joves, hi ha també el moviment de Diplomats en Atur, que sempre han estat actius des dels primers dies de la revolució. Més de 250.000 persones amb títols universitaris que no tenen feina i que no es queden quietes esperant que les coses millorin, sinó que lluiten perquè les coses canviïn.

IT: Com pots veure són moltes les persones que s'estan mobilitzant al voltant de la detenció d'Azyz i Sabre. Per descomptat, per ser qui són, però també perquè són un cas molt representatiu del que està succeint i en el qual tots ens veiem reflectits. Molts moviments, que seguien cada un pel seu compte, ara s'estan coordinant per demanar l'alliberament de'zyz, de Sabre i de tots els defensors de drets humans detinguts per aquesta contra-revolució. Res assegura com serà després, perquè el treball conjunt sempre és difícil, però és una mostra més del cansament de la gent.

Vol dir això que podem estar davant el detonant d'un segon esclat revolucionari? 

K: És possible, però no només pels efectes de la repressió. Si sumes el desvergonyiment i l'arrogància en els discursos, la impunitat amb què actuen, l'alliberament dels antics responsables... I el més important per als que van iniciar la primera revolució, per a tota aquesta població de les zones perifèriques, la recent pujada de preus dels aliments bàsics com el pa. Una cosa que ni tan sols Ben Ali es va atrevir a fer. Per tant, es barregen diversos elements que combinats poden provocar un nou alçament.

I què es pot exigir des de l'exterior? Què es pot fer des de la comunitat internacional? 

K: Aquí, els diners per donar suport al procés de transició estan arribant des dels països del Golf, Europa i els Estats Units. Només França té més de 1200 empreses al país. El que a tots els interessa és que hi hagi estabilitat, la seva estabilitat, per poder seguir fent negocis. Des d'Europa, es continua donant suport amb programes als aparells de l'Estat i segueixen controlant on van dirigits els fons d'ajuda a la transició. El que ens cal és que deixin de donar diners al mateix aparell que governava en temps de Ben Ali, i que l'ajuda econòmica sigui controlada per la societat civil dels seus països, d'acord amb la societat civil d'aquí.

I: Ja hem dit durant la presentació de les accions en suport a Azyz que el que ens passa no és un fet aïllat a Tunísia, també està succeint a Espanya, a Itàlia, a Grècia, a Egipte ... a cada lloc amb la seva especificitat i d'acord al seu context. Però, la repressió dels moviments sorgits al caliu de la primavera del 2011 no és un fet aïllat, com tampoc ho han de ser les nostres lluites.

I què pot passar divendres? Alliberaran Azyz ia Sabre? 

K: No confio gens en l'aparell de l'Estat, tant si els alliberen com si no. El que està passant i el que estem impulsant ara no acaba amb el seu cas. 

I: Es tracta de visibilitzar el que succeeix, de demostrar que no poden fer el que vulguin, que seguim desperts. És més important el que passi a partir d'ara i el com ens organitzem que el que tingui lloc després del Judici.

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2023 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid