Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Homenatge
Quico Sabaté recordat a Sant Celoni en el 54è aniversari del seu assassinat

Avui, amb la projecció d'un documental a La Clau del Baix Montseny i demà, l'Assemblea Llibertària del Vallès Oriental farà, com cada any, un acte al al cementiri. 

04/01/2014 Història

Aquest migdia, La Clau del Baix Montseny ha aplegat un homenatge al maqui Quico Sabaté amb la projecció del documental "Quico Sabaté" dirigit pel Col·lectiu Penta, en motiu del 54è aniversari de la mort d'aquest guerriller antifranquista, assassinat el 5 de gener de 1960 al carrer Santa Tecla de Sant Celoni.

Demà a les 12 h al cementiri de Sant Celoni, l'Assemblea Llibertària del Vallès Oriental, un grup de persones vallesanes que cerca alternatives al sistema establert i que vol divulgar les seves idees llibertàries, es reunirà, un any més per recordar la figura de Sabaté.

Quicó Sabaté va defensar sempre les idees anarcosindicalistes. De fet, va afiliar-se de ben jove a la CNT i ja es va pronunciar contra el govern conservador de la II República. Després, va acabar la Guerra Civil a la Columna Durruti, durant aquest període, però, Sabaté va tenir problemes amb els representants d'ideologia comunista. En perdre la Guerra, va exiliar-se a França, des d'on va continuar la lluita d'oposició al règim franquista, tant amb el maquis com amb sabotatges i actes de guerrilla urbana en sòl espanyol.

Sabaté va trobar la mort amb 44 anys, quan fugia de la Guàrdia Civil. L'anarquista havia estat qualificat pel règim com una de les persones més perilloses pel règim i quan ferit va arribar a Sant Celoni, un sometent -una figura de l'època semblant a un policia- va tirotejar-lo. És per això que el conegut antifranquista es troba enterrat a Sant Celoni.

Pel·lícules

La figura i l'acció de Quico Sabaté ha inspirat els films Behold A Pale Horse (1964, vídeo), de Fred Zinnemann, amb Gregory Peck, Gregory Peck i Omar Sharif, i Metralleta Stein (1975), de José Antonio de la Loma. Quico Sabaté també ha estat protagonista d'algun documental, com Quico Sabaté (1980), del Col·lectiu Penta, i del llibre Sabaté, guerrilla urbana en España (1945-1960), d'Antonio Téllez Solà.

 

Valora
Vídeos
Romanço Quico Sabaté III ..al Montseny
El Maquis a Catalunya (1939-1963) - Cap. 6 Quico Sabater Llopart
Romanço de Quico Sabaté (complert)
Jaume Arnella
Rànquings
  1. Alhora i la CUP
  2. L'empresari gironí Josep Campmajó s'exilia arran del cas Tsunami
  3. Sant Jordi era guerrer...
  4. Acte antirepressiu de la Coordinadora Antimonàrquica de les Comarques Gironines (CACG)
  5. La “proposició de llei per la qual es regula la llibertat educativa”, del PP i VOX, empeny cap a la irlandització del valencià
  6. Ortésia Cabrera serà la cap de llista de les Terres de l'Ebre per la CUP
  7. Agustí Barrera: "...el seu legalisme burocràtic no els va permetre entendre que una declaració d’independència és un acte revolucionari"
  8. La CUP–Defensem la Terra presenta la llista per les eleccions del 12 de maig per la demarcació de Girona, afirmant que surten a guanyar
  9. «Saps què? Que llegint aquest tros de diari...»
  10. La FAVB diu no a la Fórmula 1 al passeig de Gràcia
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid