Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Lluita institucional
La CUP qüestiona la comissió per commemorar els 300 anys del 1714 a Valls

La formació independentista considera que CiU ha perdut l’oportunitat d'organitzar un esdeveniment popular i cohesionador per la ciutat

10/05/2013 Política

La CUP de Valls  ha qüestionat la creació d'una comissió per definir el programa commemoratiu, dels fets que l’any 1714 van comportar la pèrdua de llibertats polítiques i de la sobirania del poble català. La comissió es va aprovar en el darrer ple municipal i els grups només han tingut 48 hores per discutir-ho, per això la CUP va demanar un ajornament per tracta aquest tema, que no va ser acceptat pel govern municipal, en mans de CiU.

La formació considera que l’equip de govern de CIU ha imposat una comissió al seu gust, a la seva mida, "des del nostre punt de vista massa institucional i política, i la forma sí que condiciona el fons". En aquesta línia apunta  que s'ha perdut l’oportunitat d'organitzar un esdeveniment popular i cohesionador per la ciutat

Els grups de l’oposició només van tenir un parell de dies per a valorar el document que fixa com s'organitzarà la ciutat de Valls per aquest esdeveniment, no van entendre, segon sla CUP,  "perquè una proposta tan important com aquesta, es feia tant a corre-cuita i sense donar espai a cap debat previ". 

La formació independentista enten que és una commemoració que ha de reunir moltes opcions polítiques i socials, i que cadascú pot proposar una manera diferent d'organitzar-se, però des d’una comissió institucional, "com la que se’ns presentava, a una crida oberta a la ciutadania i a les entitats perquè participessin, com hauria proposat la CUP, hi poden haver molts models intermitjos on tothom s'hi hagués pogut sentir còmode. Si hi hagués hagut un treball i debat previ, hauríem pogut aconseguir formar una comissió amb el màxim de sensibilitats representades"

Així, la CUP assenyala  s'ha tingut en compta a totes aquelles organitzacions polítiques i entitats que durant anys han estat programant actes per l’11 de setembre i han mantingut el seu caràcter reivindicatiu, quan el discurs dominant era que la diada havia de ser eminentment festiva. S'ha marginat a col·lectius que han mantingut viva la memòria d’en Ramon Guardiola i d’en Pere Joan Barceló “Carrasclet” i  alguns d’ells, ja van commemorar els  300 anys el 2007.

Tot indicant que "el nostre país són els Països Catalans, el la derrota ja va començar el 1707 amb la batalla d’Almansa i l’entrada de les tropes borbòniques al País Valencià, amb la resistència dels maulets a Xàtiva i la posterior crema de la ciutat. Sense oblidar tampoc que el 1659 ja va començar l’ocupació amb la incorporació de la Catalunya Nord a l’estat francès amb el Tractat dels Pirineus"

Per aaquests motius van demanar que l’aprovació d’aquesta comissió es deixés damunt de la taula, que s’incorporés al proper Ple i es pugués anar construint mica en mica entre tothom. La negativa va ser rotunda i l’alcalde es va comprometre que, tot i l’aprovació de la comissió, estarien oberts a qualsevol proposta

Però la formació independentista no hi confia massa, per això treballaran perquè la commemoració dels 300 anys no només sigui a gust del govern, "sinó a gust de tots i totes aquelles que estimen la terra, hagin nascut o no en ella, i que creguin fermament en el treball cap a la llibertat i la independència, més enllà de les commemoracions. La commemoració és important, però el procés iniciat cap a la independència dels Països Catalans encara ho és més", ha remarcat la formació.

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid