Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Declaració Sobiranista
El PSAN considera que les “declaracions” continuen instal·lades en el camp de la retòrica

La formació apunta que a la Declaració es menciona diverses vegades “l’exercici del dret a decidir”, però amb total absència del compromís de convocar un referèndum (ni tan sols dient-li “consulta”)

25/01/2013 Política
Logopsan Logopsan

El Partit Socialista d'Alliberament Nacional dels Països Catalans (PSAN) ha fet públic un comunicat sota el títol "Una nova declaració retòrica?" on fa una valoració de la Declaració de sobirania i el dret a decidir del poble de Catalunya, aprovada pel Parlament.

En aquesta nota, el PSAN, considera que, tot i l'aprovació del text sobiranista, "el procés independentista continua ajornant-se, amb risc de refredament, i que les “declaracions” continuen instal·lades en el camp de la retòrica, una retòrica, això sí, que creix en grandiloqüència". 

Però això, en cap cas, remarca el comunicat "no justifica l’abstenció de diputats independentistes". Per a la formació,  "Cal que hi hagi diputats amb coratge per convocar el referèndum i/o proclamar la independència, però no sembla que ho siguin tots els que ara hi són (en favor del dret a decidir). En caldran més i de més ferms" afirma.

"Absència del compromís de convocar un referèndum"

Tot i que la Declaració aprovada, que afirma que "El poble de Catalunya té (...) caràcter de subjecte polític i jurídic sobirà", té una certa importància, segons el PSAN, en la mesura que contradiu l’article 1.2 de la Constitució espanyola (“La soberanía nacional reside en el pueblo español, del que emanan los poderes del Estado”), la formació observa que "la susdita afirmació solemne de sobirania no s’hi concreta". A la Declaració es menciona diverses vegades “l’exercici del dret a decidir”, però sempre genèricament i amb total absència del compromís de convocar un referèndum (ni tan sols dient “consulta”) que canalitzi aquest “exercici”.

De fet, assegura el PSAN a la nota, que "les paraules “referèndum” i “consulta” només apareixen al Preàmbul (historicista) de la Declaració: la primera, en mencionar el referèndum que va aprovar l’Estatut d’Autonomia del 1979; i la segona, en esmentar la resolució del Parlament del 27 de setembre de 2012".

Altres precedents de resolucions sobre el tema

Ara bé, el PSAN també esmenta en el comunicat altres precedents de resolucions sobre el tema, "N’hi ha altres precedents, de resolucions sobre el mateix tema, la del 12 de desembre de 1989 i posteriorment, la l’1 d’octubre de 1998. Així com la proposta de Solidaritat Catalana per la Independència, del 10 de març de 2011, on el Parlament es va afirmar com a "seu de la sobirania del poble de Catalunya" i va considerar "el dret a l'autodeterminació dels pobles com a dret irrenunciable del poble de Catalunya".

Així doncs, segons el PSAN, "la del proppassat dia 23 és la segona afirmació de sobirania que fa el Parlament de Catalunya i la quarta en favor del dret d’autodeterminació (també dit, en rebaixes, dret a decidir)".

 

 

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid