El 1774 un navegant escocès, James Cook, va descobrir l'arxipèlag Kanaky, a uns 1.200km a l'est d'Austràlia, va rebatejar les illes denominant-les Nova Caledònia, nom romà de les muntanyes escoceses. També es podria dir que els Kanaks van tenir el discutible plaer de descobrir els europeus, qui descobreix a qui és un tema controvertit.
Kanaky té una població d'aproximadament 300.000 habitants un 40% d'origen nadiu. El tema dels censos és crucial ja que sobre això es pot determinar qui té dret a vot en un referèndum d'independència convocat pel 2014, com en el cas del Saharà quin cens és el de referència és la clau de volta.
En l'actualitat Kanaky forma part de l'Estat Francès amb un estatus especial, “sui-generis”. El 1988 amb els acords de Matignon es va posar fi a un període important de violència, i el 1998 amb els acords de Noumea es va iniciar un procés de transferència de competències que desembocaria en la convocatòria d'un referèndum per la independència el 2014.
Són el tercer productor mundial de nickel, i els seus recursos minerals estan controlats per tres grans grups industrials internacionals. El debat sobre els recursos naturals i el seu control és important vistes les realitats preocupants d'altres zones semblants, Papuàsia, Nova Guinea, Nauru... Qui controla les explotacions, en benefici de qui i amb quins costos col·laterals?
No cal dir que forma part de la Unió Europea. Dintre de la Unió Europea hi han dues situacions especials. La de les “regions ultraperifèriques”, membres de ple dret, Guadalupe, Martinica, Reunion, Guyana, Canàries i Madera. I la dels ”països i territoris d'ultramar”, Kanaky, Groenlandia, Bermudas, Aruba... espais fora de la zona euro, fora de la zona duanera, però en règim d'associació, amb lliure intercanvi de mercaderies capitals i residents i amb la possibilitat que les autoritats locals puguin prendre decisions sobre mesures de protecció amb l'acord de la comissió Europea. Participen de les eleccions al Parlament Europeu, de fet un Kanaky ha estat eurodiputat.
La relació entre Kanaky i la Unió Europea després del referèndum del 2014 no sembla ser un problema, ningú descarta un possible règim d'associació.
Kanaky, a 1.200 km a l'est d'Austràlia i 2.000 km al nord de Nova Zelanda.