Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Repressió
Continuen les detencions de sindicalistes andalusos per l'expropiació d'aliments

L'acció del SAT als supermercats ha alimentat el debat sobre la migrada persecució penal que han rebut els responsables de la crisi

10/08/2012 Internacional

Continua la persecució dels sindicalistes andalusos que van realitzar a principis d'aquesta setmana l'acció d'expropiació d'aliments a dos supermercats per donar-los als més necessitats.

Dijous a la nit la Guàrdia Civil va detenir el secretari d'Organització del Sindicat Andalús de Treballadors (SAT), José Caballero, mentre que aquest divendres s'ha detingut el responsable del SAT a Jaén, Andrés Bódalo, i un altre membre del sindicat a Osuna, aquest detingut després del desallotjament de la finca militar que havien ocupat des de fia 18 dies. Els dos primers detinguts, Andrés Amaro i Francisco Molero, van ser posats en llibertat amb càrrecs.

Segons publiquen diversos mitjans de fonts del govern espanyol, les investigacions relacionades amb l'acció a Mercadona i Carrefour -i després de la denúncia de la primera empresa- segueixen endavant i es continuaran identificant participants.

Debat a la xarxa: comparació amb la migrada persecució dels responsables de la crisi

Una onada repressiva que contrasta, tal com critica el SAT, amb la permissivitat del govern espanyol cap a robatoris multimilionaris que queden impunes. Una polèmica -la diferència amb la persecució que ha rebut aquesta simbòlica actuació i amb la màniga ampla que han rebut personatges com Rodrigo Rato, Emilio Botín, Iñaki Urdangarin o Fèlix Millet- que ha esclatat a les xarxes socials arran de l'acció als supermercats i que a casa nostra es compara amb el moviment #novullpagar.

Així per exemple, el Facebook s'ha inundat de crítiques al fet que es castigui els sindicalistes del SAT i no a lladres multimilionaris. Aquesta imatge, per exemple, qüestiona que el govern espanyol hagi ordenat la detenció dels sindicalistes del SAT que van participar a l'expropiació d'aliments i els substitueix per responsables d'entitats bancàries. "Interior ordena detenir els responsables dels assalts", titula, i ho acompanya amb les imatges i els sous d'alguns dels alts directius de la banca de l'estat espanyol.

O aquesta altra imatge on apareix a un costat Amancio Ortega, amo de Zara i tercera fortuna mundial, i Juan Manuel Sánchez Gordillo, portaveu nacional del SAT, alcalde de Marinaleda i diputat comunista al parlament andalús, i es pregunta "Qui és el lladre?". Aquest altre muntatge apunta "presó per a qui roba menjar per donar-lo als pobres", assenyalant Sánchez Gordillo, i llibertat a qui roba diners per enriquir-se, assenyalat Urdangarin, Botín o Francisco González del BBVA.

Tot això és el que critica el SAT i el que l'ha dut a discutir les detencions dels seus membres: "Sí, ens sembla franquista ordenar la detenció d'uns sindicalistes que només pretenien alleujar la dramàtica situació de moltes famílies i cridar l'atenció sobre els problemes reals que pateixen les persones en atur, mentre que no es persegueix, per exemple, els banquers que han enganyat milers de petits estalviadors i que tenen segrestat els seus dipòsits amb les "opcions preferents".

El PP vol denunciar el SAT per acusar-lo de nazi

El PP estudia accions legals contra el SAT per una suposada manipulació del seu logotip on apareix associat a una esvàstica. Imatge que acompanyava un comunicat del sindicat contra Fernández Díaz. El SAT, però, assegura que "en cap moment hem manipulat el logotip del PP" i explica que va agafar la imatge d'Internet. El sindicat ha retirat la imatge "per no afavorir l'estratègia repressiva i criminalitzadora del partit del govern" i l'ha substituït per una imatge del dictador Franco amb Fraga Iribarne, fundador del PP.

El SAT assegura que seguirà lluitant perquè "volem que es parli de les 300.000 famílies que han perdut casa, volem que el govern sàpiga que darrere de tots i cada un de les retallades que han anat aprovant hi ha milions de persones afectades que han perdut drets, prestacions, poder adquisitiu i que gràcies a les seves decisions viuen molt pitjor que abans". "Sabem que els poderosos i governants quan perden la raó, i el PP la té perduda del tot, només troben un camí: la repressió. Som conscients i per això, no ens espanten les seves amenaces", afirma.

Valora
Rànquings
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid