Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Transformació social
Sindicalistes andalusos prenen aliments dels supermercats per lliurar-los als més necessitats

L'alcalde de Marinaleda, que també ha participat a l'acció, ha dit no entendre "perquè no es deté Botín i altres banquers que roben milers de milions"

08/08/2012 Internacional

"Rescatar les persones, aquesta ha de ser la prioritat en temps de crisi". Sota aquesta premissa, un grup de 200 militants del Sindicat Andalús de Treballadors (SAT) van irrompre dimarts en dos supermercats -un Mercadona i un Carrefour- per emportar-se aliments de primera necessitat i lliurar-los a un menjador social de Sevilla, on hi acudeixen ciutadans que no tenen diners per menjar.

Qui va viure de ben a prop l'acció va ser Juan Manuel Sánchez Gordillo, dirigent del SAT, alcalde de Marinaleda i parlamentari andalús, que tot i que no hi va participar va secundar-la des de l'exterior del supermercat.

Es tracta d'una acció sense precedents que vol aportar solucions davant la situació d'emergència que viuen les classes populars i en protesta per la gestió que els poders públics fan de l'agudització de la crisi, en què en comptes de blindar els més necessitats intensifiquen les retallades contra els sectors més dèbils de la societat.

"Es rescaten els bancs que han deixat més de 300.000 famílies sense llar"

Per això el SAT ha decidit moure fitxa: "Es rescaten els bancs que han deixat ja més de 300.000 famílies sense llar mitjançant desnonaments inhumans que es produeixen cada dia. Es deixa a l'atur un milió i mig d'andalusos i andaluses, molts dels quals no reben cap prestació. Se'ns apuja l'IVA a la vegada que Rajoy aprova una amnistia fiscal per als defraudadors, se'ls regala desenes de milers de milions d'euros de diners públics, es retallen drets i prestacions socials com si fóssim els culpables de la crisi; se'ls treu la paga extra de Nadal als empleats i empleades públics per donar a Bankia 23.465.000 d'euros, el rescat bancari més car de la història l'Estat espanyol".

Per això, el SAT considera que la política ha de servir per "evitar que les famílies perdin les seves cases, per donar habitatge immediatament als qui l'hagin perdut; evitar que es perdin més llocs de treball, prohibir immediatament els acomiadaments i els tancaments d'empreses i impulsar plans públics d'ocupació; deixar de regalar diners als bancs, exigir la devolució immediata de tots els fons públics lliurats i nacionalitzar la banca, abaixar l'IVA, apujar els impostos als més rics, perseguir el frau fiscal. i per descomptat, lliurar gratuïtament aliments de primera necessitat a aquelles persones que no tenen res".

L'Estat respon amb repressió

Una actitud davant la qual l'Estat ja ha començat a respondre mitjançant la repressió. Aquest dimecres, el ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, ha anunciat que la policia espanyola i la Guàrdia Civil tenen l'ordre de detenir els responsables de l'expropiació alimentària als dos supermercats. De la seva banda, el ministre de Justícia, Alberto Ruíz-Gallardón, ha demanat al fiscal general de l'Estat que investigui els fets.

El govern espanyol ha respost així als interessos d'una empresa privada, Mercadona, anunciat l'ordre de detenció després de la denúncia presentada per la multinacional.

Fernández Díaz també ha carregat contra Sánchez Gordillo afirmant que els dirigents polítics que "lideren i inciten" aquest tipus d'actes "cometen una gravíssima irresponsabilitat de la que haurien de retre comptes", i ha subratllat que "en cap cas" es permetrà que es violi la llei. El ministre és del parer que "el fi no justifica els mitjans" i en aquest sentit considera que "una societat civilitzada i democràtica no pot permetre que la gent prengui la justícia per les mans. Si es generalitzessin aquest tipus de conductes això seria la llei de la selva, evidentment no ho permetren".

"Per què no es deté Botín i altres banquers que roben milers de milions?"

Sánchez Gordillo, però, ha respost al ministre del PP que estaria "orgullós d'entrar a la presó per aquest motiu, una i mil vegades". El polític comunista ha evidenciat que a l'estat espanyol "ha tornat el franquisme i el terrorisme estatal amb l'arribada del PP" i ha dit no entendre "perquè no es deté Botín i altres banquers que roben milers de milions o molts peixos grossos dels partits que han robat amb les mans plenes". "Si vol buscar xoriços en té molts per triar, i no he de ser jo que només he fet una acció pacífica, on es van agafar aliments d'una quantitat econòmica ridícula que no arriba ni al furt", ha reblat Sánchez Gordillo, que s'ha posicionat a favor d'una renda bàsica per famílies sense ingressos.

El comunista ha contestat també el president de la Junta d'Andalusia, José Antonio Griñán, el qual ha titllat de "barbaritat" l'acció als supermercats. "Barbaritat és el que vostè fa. Barbàrie és aquest sistema capitalista que vostè tant defensa", ha dit al SAT. "Senyor president el que és una barbaritat és 12.500.000 aturats i 3 milions de pobres per culpa de la seva política neoliberal", li ha dit Sánchez Gordillo, el qual ha plantejat que "quan els rics roben se'n diu 'lògic benefici' però si un pobre agafa una gallina per donar de menjar els seus fills això és un robatori i un delicte que s'ha de pagar amb presó". "Tornarem a ocupar terres de terratinents, bancs de lladres i grans superfícies per repartir aliments", ha advertit.

Enmig d'aquesta polèmica, el diputat andalús ha recordat que els productes expropiats a Mercadona i Carrefour "no representen ni la deumilionèssima part dels seus beneficis". Sánchez Gordillo ha recordat que les accions del SAT "són sempre des de la no violència activa" i que en els temps que corren "socialitzar aliments de primera necessitat es fa urgent". "És l'hora de rebel·lar-se des de la no violència activa", ha insistit.

Valora
Rànquings
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid