Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Utopia i pragmatisme
16/07/2012 Jordi Navarro
L'evolució de les societats depenen en bona mesura de l'orientació ideològica que prenguin els seus ciutadans. Amb tot, sóc perfectament conscient que aquesta qüestió és molt complexa i no pretenc fer un compendi de cites literàries ni tampoc citaré històriadors, antropòlegs, polítics, creadors...No pretenc fer-me l'esnob ni pretenc escriure de coses les quals no en tinc un coneixement gaire profund, més aviat supèrflu. Em limitaré a exposar el tema des de la meva pròpia perspectiva militant, des de la meva experiència vital. 

La utopia és allò que volem i no acabem d'assolir, allò pel qual tants homes i dones han deixat la seva vida, és allò que ha guiat la vida i l'estratègia d'organitzacions, col·lectius, militants i persones. La utopia és profunda, dura, dolça i amarga alhora. 
 
I el pragmatisme és a priori la renúncia a la utopia, l'aposta per allò cotidià, pràctic i prosaic. Pragmatisme i possibilisme, eina habitual de partits polítics, càrrecs directius, tècnics assalariats i sovint d'utòpics. Tot i així convé no confondre's i no barrejar els naps amb les cols, que sovint les barreges resulten indigestes. 
 
Al llarg de la meva vida militant he vist molts abrandats defensors de les utopies i les pureses, i he vist també moltes renúncies i moltes patacades contra el mur de la realitat. La utopia és el combustible dels inconformistes, però la pròpia condició humana i el poder de l'enemic consumeix aquest combustible i inexorablement s'esgota, deixant lloc a un progressiu i incipient pragmatisme, compendi de moltes neutralitats ideològiques. En la seva immensa majoria però, el pragmatisme és el que alimenta inicialment una immensa majoria.
 
Com a revolucionaris ens equivocariem si només ens quedessim amb l'utopia i descartessim el pragmatisme, perquè amb una sola de les eines no s'assoleixen els objectius fixats. La realitat és dura i s'imposa i en moments difícils cal abraçar l'eina pràctica i aplicar-la, sempre i quan  es tingui clar que és una mesura per avançar cap a la utopia, que en el nostre cas és la tossuda persistència d'avançar cap a la independència i el socialisme als Països Catalans. 
 
Els nostres enemics, és a dir, els espanyolistes i els capitalistes, creuen que la nostra utopia es tradueix en ingenuïtat i ineficàcia. La nostra feina és demostrar-los que tenim moltes eines per acomplir els nostres objectius i ni l'ingenuïtat ni l'ineficiència formen part del nostre arsenal ideològic.  Tenim prou força per espantar-los i fer-los creure que som una amenaça real per ells. La utopia ens dóna la il·lusió i la força per resistir durant molt de temps i el pragmatisme i el realisme són les eines més a l'abast per convertir l'amenaça en una realitat.
 
Valora
Rànquings
  1. El batlle de Girona denuncia que una empresa espanyola s'ha inventat un inexistent "parque Princesa de Girona" al municipi
  2. Reedició del llibre "El Complot de Garraf" i Manifest signat impulsat per Historiadors
  3. Doble Joc al documental “El talp de Terra Lliure”
  4. Votaré l’extrema dreta
  5. Trobada de Joves Independentistes a Girona
  6. 100 anys d'infiltracions policials a l'independentisme català: de Bandera Negra als agents del 2020
  7. Arran assenyala amb pintura la Comissaria de la Policia Nacional Espanyola de Maó on treballa un dels infiltrats als moviments populars
  8. "En Pere i el Globàlium", escrit per Carme Juncà: "una eina per mirar la realitat d?una manera global"
  9. Presentació del manifest Rutes de la llibertat a l'Empordà
  10. Vila-real commemora el 319è aniversari del saqueig i incendi de la ciutat per les tropes borbòniques
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2025 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid