Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Cas Stroika
Desarticulada una banda criminal neonazi relacionada amb l'agressió de Manresa

Els Mossos han detingut 4 persones més, i ja en són 16, que formaven part del grup nazi que hauria perpetrat l'atac a l'Stroika del passat 23 de març

10/07/2012 Drets i Llibertats

Els Mossos d'Esquadra han detingut quatre neonazis més presumptaments relacionats amb l'agressió feixista que va tenir lloc a Manresa el passat 23 de març. Aquestes detencions, que se sumen a les 12 ja realitzades, han permès desarticular "una perillosa organització criminal neonazi que utilitzava la violència per difondre la ideologia nacionalsocialista", segons es desprèn de la investigació. Aquesta banda tenia 16 integrants que ja han estat detinguts i passaran a disposició del Jutjat d’Instrucció número 2 de Manresa aquest dimecres.

Al llarg de l'operatiu s’han realitzat set entrades i escorcolls als domicilis de cinc dels detinguts on s’ha localitzat un autèntic arsenal feixista. En concret s'han intervingut armes prohibides com punys americans, armes blanques, material pirotècnic i altres objectes contundents, així com també força material d’ideologia nacionalsocialista i franquista. Aquest fet constata que els agressors van utilitzar mètodes pròpiament terroristes en una acció perfectament planificada i calculada.

Els operatius policials s'han realitzat a diversos punts del país, com Sant Vicenç de Castellet, Igualada, Capellades, Terrassa, Esparreguera, Barcelona, Viladecavalls, Castellar del Vallès, Polinyà, Tordera, Blanes i Tarragona.

Investigació tancada

Amb aquestes detencions i escorcolls, que es van practicar aquest dilluns, els Mossos donen per tancada la investigació. La primera fase va tenir lloc el 13 de juny, amb el balanç de 12 detinguts, 9 dels quals van ingressar a presó per ordre del jutjat d'instrucció número 2 de Manresa. Dos més van quedar en llibertat amb càrrecs i l'obligació de personar-se cada 15 dies als jutjats i el tercer, menor d'edat, va ser presentat a la Fiscalia de Menors.

Els darrers quatre detinguts estan acusats dels delictes d’assassinat en grau de temptativa, incendi, lesions, danys i desordres públics. El fiscal imputa als altres 12 els presumptes delictes d’assassinat en grau de temptativa, lesions amb ús d’objectes contundents, incendi, tinença il·lícita d’armes i pertinença a associació il·lícita.

Membres de partits d'extrema dreta, com PxC

Segons els Mossos, els detinguts formarien part d’un grup criminal organitzat, la finalitat del qual era l’ús de la violència contra gent que no fos com ells. El punt de trobada entre la majoria d’aquests 16 individus és la seva vinculació a grups d’aficionats al futbol extremadament violents del RCD Espanyol i del Real Madrid a Catalunya, i alguns d’ells amb la seva militància o relació amb diversos partits i organitzacions polítiques d’ideologia d’extrema dreta, com Plataforma per Catalunya (PxC). La gran majoria haurien protagonitzat aldarulls i episodis violents a l’entorn dels dos equips de futbol, assegura la policia.

Aquesta banda actuava de manera jeràrquica, ja que un grup reduït de persones decidien les accions a emprendre i la manera d’executar-les, mentre que la resta obeïa les ordres planificades, reproduint un sistema de funcionament militar. Els objectius sempre eren persones, col·lectius o esdeveniments contraris a la seva ideologia, com és el cas del concert antifeixista de Manresa. Segons els Mossos, "qualsevol col·lectiu de caire independentista o antifeixista podia sofrir un atac de diversa consideració". A més, també acumulaven atacs violents contra immigrants pel sol fet de ser estrangers.

En aquest sentit, la gran majoria dels detinguts tenen nombrosos antecedents judicials i policials relacionats amb agressions i baralles, algunes de les quals xenòfobes i racistes.

Els Mossos confirmen el mòbil de les represàlies

Fruit de la investigació policial, els Mossos d’Esquadra han constatat que l’atac de Manresa va ser ideat com a represàlia al boicot d'un centenar d'antifeixistes contra un concert neonazi que es va celebrar a Barcelona el 12 d'octubre.

Per aquest motiu, el passat 23 de març "els agressors haurien actuat de manera premeditada, molt planificada, extremadament contundent i molt ràpida, utilitzant armes prohibides com barres de ferro i punys americans", afirma la policia, que afegeix que l’acció va anar acompanyada del llançament de bengales per augmentar la confusió i facilitar tant l’atac com la fugida.

Els atacants es van disposar en formació militar, dividits en dos grups d’entre 7 i 8 persones en cadascun, per assegurar l’èxit de l’operació. L'atac va acabar amb tres joves amb lesions de diversa consideració, un vehicle incendiat amb el llançament de bengales amb els ocupants al seu interior, i el cas més greu, el d'un jove de només 16 anys a qui els neonazis van causar lesions molt greus al cap que el van deixar inconscient a terra i va haver de ser ingressat en coma a la Unitat de Cures Intensives (UCI) a la Mútua de Terrassa després de patir un traumatisme craneoencefàlic. Manresa.info ha difòs una fotografia on s'aprecia l'abast de les ferides que el noi tenia al cap després de l'operació.

Els Mossos confirmen que aquest jove "va estar al llindar de la mort", que va ser colpejat de manera reiterada al cap amb barres de ferro i punys americans i també a les mans i als braços, amb què s'intentava protegir.

Acurada planificació

La investigació policial també constata que des de primera hora de la tarda del dia de l’agressió els integrants del grup van encetar una acurada planificació de l’atac que produirien hores més tard a Manresa. Així, van organitzar el viatge a la comarca del Bages des de diversos punts del territori català, distribuïts en diversos vehicles. El primer punt de trobada de la majoria del grup agressor es va fer a Terrassa, on es va acabar de perfilar l’agressió en un hotel de la ciutat. Aproximadament una hora abans dels fets, el comboi va partir en direcció a Manresa.

Els detinguts són Víctor E.G., 24 anys, d'Igualada; Cristian T.S., 26 anys, de Capellades; José Manuel P.D., 35 anys, d'Esparreguera; Ricardo P.N., 27 anys, de Sant Miquel de Gonteres (Viladecavalls); Oscar R.R., 33 anys, Polinyà; Javier C.M., 29 anys, de Terrassa; Cristian C.M., 28 anys, de Terrassa; Daniel R.O., 25 anys, de Castellar del Vallès; Jorge H.F., 33 anys, de Polinyà; Genís V.P., 23 anys, de Castellar del Vallès; Antonio F.P., 21 anys, de Tordera; Cristian A.H., 21 anys, de Blanes; Alberto F.F., 29 anys, de Tarragona; Carlos P.J., 21 anys, de Tarragona; Daniel M.M., 25 anys, de Sant Vicenç de Castellet, i un menor d'edat que ha passat a disposició de la Fiscalia de Menors.

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid