Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Feixisme
Silenci al voltant de l'agressió feixista de Manresa

Nul·la reacció política i escassa atenció mediàtica a un atac feixista que va estar a punt de costar la vida a una persona

26/03/2012 Drets i Llibertats
L'habitual batibull mediàtic i polític que se sol produir quan hi ha algun atemptat amb o sense víctimes contrasta amb el silenci que s'imposa als atemptats terroristes de l'extrema dreta. L'exemple paradigmàtic és el cas del País Valencià, on les agressions per part de l'extrema dreta passen completament desapercebudes per la classe política dominant i en pocs casos ultrapassa el límit informatiu del mateix País Valencià.
 
En canvi, les accions independentistes, per exemple, acaparen l'atenció informativa dels mitjans de tot l'Estat fins i tot durant diversos dies. És el cas de la crema de fotos del Rei o ara de la crema de banderes espanyoles o els actes d'insubmissió fiscal, accions sense víctimes humanes però que apareixen a un gran nombre de mitjans.
 
Aquest fet contrasta amb la poca atenció mediàtica que reben els atemptats provocats per grups d'extrema dreta, per exemple els crims racistes o polítics, com el de divendres a Manresa. Tret d'alguns mitjans catalans, aquest succés no ha despertat l'expectació mediàtica de la resta de l'Estat.
                                                                                 
En el cas de l'agressió neonazi de divendres a Manresa, que va provocar tres ferits un d'ells d'extrema gravetat, han estat els mitjans locals o independents els que n'han informat a bastament, i mitjans oficials com el 3/24, l'ACN o l'Ara n'han fet alguna notícia sense aprofundir en el cas tot i disposar de molts més recursos. Precisament aquest dilluns Mèdia.cat es fa ressò d'aquest silenci, i remarca que La Vanguardia no ha reaccionat fins avui, quan ha publicat una notícia sobre la concentració de rebuig que ahir es va realitzar a Manresa i El Mundo va publicar un breu signat per EFE en que l’única referència a la motivació política de l’agressió és que els mossos “no descarten la seva possible vinculació amb el concert de música antifeixista”.
 
En aquest sentit, la majoria s'han basat en l'escassa i parcial informació facilitada pels Mossos d'Esquadra, que van titllar de "baralla" els fets i es van limitar a dir que s'ha obert una investigació i que s'han instruït diligències, sense fer cap menció a la tendència neonazi dels agressors, cosa que condiciona uns mitjans acostumats a basar-se només en la versió policial.
 
Un silenci mediàtic i polític equiparable a la impunitat de què gaudeixen els presumptes agressors. Cal destacar que encara no hi ha cap detingut per aquella brutal agressió i els seus autors continuen al carrer.
 
Poc ressò tot i tractar-se pràcticament d'un intent d'assassinat
 
Poca incidència per tant, tot i tractar-se d'un atemptat d'ultradreta premeditat –com demostra la preparació i rapidesa amb què van perpetrar l'atac- que ha estat a punt de costar la vida a una persona. Un fet doncs que podria ser considerat intent d'assassinat, tal com ha denunciat Manresa Antifeixista, que afirma que "la gravetat de l’agressió es pot considerar pràcticament intent d’assassinat, ja que el tipus d’agressió i la gravetat de les ferides podrien haver sigut mortals". No ho considera una "baralla", sinó "un atac desproporcionat per part d’un grup organitzat, encaputxat i fortament armat".
 
Nul ressò polític
 
Tampoc cap partit polític -massa ocupats amb les reaccions del congrés de CDC a Reus- ha condemnat els fets. Només l'Esquerra Independentista ha denunciat l'agressió. Les assemblees locals de la CUP de la comarca del Bages han fet públic un comunicat on lamenten els fets i els titllen d'"inacceptables", alhora que mostren el seu suport a les víctimes de l'agressió i als seus amics i familiars.
 
CUP: "El feixisme segueix sent una amenaça molt real
 
Segons la formació independentista, l'acció de divendres "és una mostra més del perill que representa el feixisme, una ideologia violenta que no entén de raons i que vol instaurar la por en la nostra societat". En aquest sentit, la CUP ha manifestat la seva voluntat d'"oposar-se a totes les actituds feixistes i intolerants, incloses les que volen fomentar l'odi i la desigualtat des de les institucions".
 
Finalment, la candidatura també ha demanat als estaments competents "que tractin l'agressió com el que és, un atac feixista organitzat, i que els responsables del fet siguin identificats tan aviat com sigui possible". Segons la CUP, els atacs com el que va tenir lloc abans del concert de la gira antifeixista demostren que, "lluny d'haver-se eradicat, el feixisme segueix sent una amenaça molt real, i només podrà ser combatut amb l'ajuda i la col·laboració de tots i totes".
 
SOS Racisme: "El feixisme és un enemic real que cal combatre"
 
SOS Racisme també ha lamentat i condemnat l’agressió i ha afirmat que és "una mostra més de les conseqüències del discurs de l’odi, que va molt més enllà de les paraules i les idees, i es materialitza en violència i menyspreu cap a la vida humana".
 
Segons l'entitat, "aquest enemic, el feixisme, és real, s’està estenent i s’enforteix. Trobem mostres de la seva organització cada dia, i tot i així manca una resposta contundent des del Govern, les administracions i la justícia". Per això considera que "és imprescindible que ens unim en un sol crit contra el feixisme, per aturar-lo i enderrocar-lo, doncs el silenci només ens pot fer còmplices de la seva barbàrie".

Albert M. G. surt de l'UCI

El menor de 16 anys veí de Manresa que va resultar greument ferit de la pallissa neonazi ha sortit de la UCI de l'Hospital Universitari de la Mútua de Terrassa i es troba en una unitat de semiintensius, segons ha informat Mútua de Terrassa. Tot i així el seu pronòstic continua sent reservat. Albert M. G., va haver de ser intervingut quirúrgicament divendres fruit de l'hemorràgia interna que patia, i que el va deixar en coma.
Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2023 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid