Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Feixisme
Passen a disposició judicial la desena de neonazis detinguts pel crim de Manresa

La Fiscalia els imputaria entre d'altres els delictes de temptativa d'assassinat i associació il·lícita

15/06/2012 Drets i Llibertats

La desena de neonazis que els Mossos d'Esquadra van detenir dimecres en el marc de la investigació per esclarir l'autoria del crim feixista de Manresa han passat aquest divendres a disposició judicial.

Els presumptes agressors han declarat davant del jutge al llarg d'aquest divendres al matí al jutjat d'instrucciío número 2 de la capital del Bages.

Les detencions, que han arribat quasi tres mesos després dels fets, es van fer durant tot el dia de dimecres als domicilis dels acusats, situats principalment al Vallès Occidental, però també a l'Anoia. Tot i que la majoria de les detencions planificades ja s'han realitzat, els Mossos d'Esquadra mantenen la investigació oberta ja que no se'n descarten més. De moment, el cas continua sota secret de sumari.

La Fiscalia els imputaria entre d'altres els delictes de temptativa d'assassinat i associació il·lícita. Segons el periodista expert en extrema dreta Xavier Rius Sant, una de les pistes que seguia la policia era el d'una furgoneta Mercedes Vito blava amb vidres tintats que va ser vista a les rodalies de l'Stroika i des de la que haurien baixat alguns dels autors de l'atac. Aquest vehicle va ser vist dues hores abans de l'agressió recollint un conegut militant d'extrema dreta en un descampat de Capellades.

Grups d'extrema dreta al Vallès

El fet que els presumptes autors d'aquesta agressió siguin del Vallès i la Catalunya Central descarta la hipòtesi que algun grup d'extrema dreta de fora de Catalunya hagués exportat aquí la violència neonazi, apunta Rius Sant, que afirma que en municipis com Sabadell, Terrassa o Castellar del Vallés van sorgir fa una dècada diversos grups d'extrema dreta, algun de cap rapats, que havien perpetrat nombroses agressions i amenaces.

Segons Rius, els autors podrien estar vinculats o ser successors d'aquests grups que es donaven per disgregats, dissolts o "congelats" o que havien madurat abandonant la violència i limitant-se a mantenir la seva ideologia.

Hipòtesis

Rius contempla dues hipòtesis del perquè de l'atac: una resposta d'alguns militants d'extrema dreta a l'atac a pedrades del concert de Democracia Nacional del 12 d'octubre a Barcelona o la resposta o missatge cap al vocalista de de KOP, Juan Ramón Rodríguez Fernández, que va ser empresonat per passar informació al Comando Barcelona d'ETA sobre Pedro Varela (de la llibreria nazi Europa).

L'agressió feixista a Manresa

Un grup de neonazis va irrompre el passat 23 de març a la sala Stroika de Manresa on s'havia de celebrar un concert antifeixista a càrrec de KOP i Non Servium. Segons van explicar a Llibertat.cat testimonis que van acudir al concert, una quinzena de feixistes amagats sota uns passamuntanyes van baixar d'una furgoneta armats amb pals i altres estris -com bengales- i van apallissar brutalment la gent que hi havia a l'exterior de la sala de concerts fent temps perquè comencés l'actuació.

Pel que fa als ferits, n'hi va haver tres. Un d'ells, però, va rebre cops al cap amb les barres de ferro i va quedar inconscient estès a terra enmig d'un bassal de sang. Era un jove menor d'edat que va patir un traumatisme cranioencefàlic i que va ser ingressat en coma a la nit a la Unitat de Cures Intensives (UCI) a la Mútua de Terrassa.

Uns altres neonazis van posar unes bengales a dins d'un cotxe on hi havia uns joves i els van bloquejar les portes perquè no poguessin sortir. Els nois, però, van evitar que s'incendiés el cotxe apagant les bengales amb unes ampolles de cervesa.

Testimonis presencials van assegurar que van veure vehicles policials per les rodalies que no es van aturar tot i la presència de cossos estirats a terra. Els neonazis van poder perpetrar la seva acció i van fugir amb el mateix vehicle amb el que van arribar.

Aquest atac va suscitar una allau de concentracions de rebuig, a Manresa i altres ciutats, i també arreu dels Països Catalans. A més, a Manresa es va crear per primer cop una assemblea antifeixista.

De la seva banda, l'Ajuntament de Manresa va anunciar que exerciria d'acusació particular en el procés judicial obert contra els autors de l'agressió feixista.

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2022 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid