Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Sanitat
Josep Prat dimiteix com a director de l'Institut Català de la Salut

El conseller Boi Ruiz ha acceptat la seva dimissió i fins i tot li ha agraït la seva "tasca i dedicació"

28/06/2012 Drets i Llibertats

Josep Prat Domènech ha presentat la dimissió com a director de l'Institut Català de la Salut (ICS) pels escàndols de corrupció que l'impliquen destapats per la CUP, la revista Cafè amb llet i entitats en defensa de la sanitat pública, com Dempeus o la PARS.

Unes indagacions que el passat 11 de gener ja van culminar amb la dimissió de Prat com a director general d'Innova després que la CUP de Reus presentés una denúncia davant la Fiscalia de l'Estat.

Ho ha confirmat el Departament de Salut, que ha explicat que Prat ha sol·licitat al conseller de Salut, Boi Ruiz, ser rellevat de les seves funcions com a president del Consell d’Administració de l’ICS "per tal de poder dedicar tots els seus esforços a atendre els assumptes que l’afecten aliens a l’Institut Català de la Salut".

El Departament també ha informat que el conseller de Salut ha acceptat la seva sol·licitud i properament el Consell Executiu del Govern procedirà al nomenament del seu substitut.

Tot i les nombroses evidències que apunten a presumptes irregularitats comeses per Prat en la seva gestió, el Departament de Salut li agraeix i reconeix "la tasca i dedicació" en el temps que ha exercit el càrrec de president del Consell d’Administració de l’ICS.

Anys d'investigacions tot i les dificultats

Prat ha acabat dimitint després d'anys d'investigacions per part de periodistes, col·lectius i organitzacions en defensa de la sanitat pública. Investigacions realitzades no sense dificultats. Els periodistes de la revista "Cafè amb llet", el mitjà que més ha indagat en la gestió de la sanitat pública, han vist com se'ls perseguia judicialment per la seva tasca.

De la seva banda, la CUP de Reus va aconseguir, després d'una tasca d'anys, la dimissió de Prat com a director general del hòlding d'empreses de Reus, Innova, i també com a director de serveis de l'Ajuntment de Reus. Amb un únic regidor al consistori la CUP ha aconseguit treure a la llum algunes de les irregularitats presumptament comeses per Prat. No pas sense dificultats, tampoc: la CUP ha denunciat els constants obstacles que es troba per poder accedir a la informació que li pertocaria com a càrrec electe.

Una tasca, la que han desenvolupat, que no s'acaba amb la simple dimissió de Prat. Si una costa han demostrat les investigacions de "Cafè amb llet" és que existeix tot un entramat encapçalat per Josep Prat que apunta a una presumpta xarxa d'interessos que trauria profit de la sanitat pública, ara retallada i parcialment privatitzada.

Així ho demostra el document que la publicació gironina ha fet públic recentment on treu a la llum els fruits de dos anys d'investigació. Justament els dos protagonistes són l'ara dimitit Josep Prat i Carles Manté, home que ha ocupat tota mena de càrrecs a la sanitat pública catalana, com ara la presidència als hospitals de Blanes i Calella.

Aquest document revela que Prat cobrava 27.000 euros mensuals públics en secret ja que no presentava declaració d'hisenda, i que tenia un Audi A3 a la seva lliure disposició pagat per tots els reusencs. A més, assegura que va deixar un forat a l'empresa pública Innova de 211 milions d'euros. Ara mateix, és la persona a qui el Govern de CiU ha encarregat la reforma de l'ICS per fer-lo "sostenible".

El document corrobora com 838.000 euros públics passen a mans privades "de manera escandalosa". Aquest fet va portar l'alcalde de Reus, Carles Pellicer, a comparèixer davant els mitjans de comunicació el pasat 20 de juny per donar explicacions de la desviació d'aquests diners des del hòlding empresarial d'Innova a una empresa dirigida per l'expresident del CatSalut i expresident de la societat mixte Shirota Functional Foods de Reus, Carles Manté. Pellicer va assegurar que posaria en mans del Tribunal de Comptes i Fiscalia els informes de l'interventor i secretari de l'Ajuntament per si se'n deriven responsabilitats penals.

D'altra banda, l'Oficina Antifrau de Catalunya (OAC) està investigant si Josep Prat va incórrer en alguna irregularitat en presidir l'ICS i el hòlding hospitalari USP Hospitals i el grup empresarial Innova. També la fiscalia ha anunciat que investigarà, arran de la denúncia d'un extreballador de l'Ajuntament de Reus, si hi ha hagut possibles irregularitats en les subcontractacions del hòlding d'empreses municipals.

El Govern hi treu importància

Tot i aquestes proves, el conseller de Salut ha donat suport en tot moment a Prat arribant a afirmar que "no és incompatible" el càrrec que ostentava Prat a l'ICS i a les empreses del sector privat. És més, a la primera denúncia contra Prat el Govern va mostrar el seu suport i va posar en valor el seu currículum i expertesa per al càrrec.

De la seva banda, el portaveu del govern, Francesc Homs, va assegurar que el nomenament de Prat com a president de l'ICS s'havia fet complint "escrupolosament" la llei.

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid