Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Persecució
2 periodistes seran jutjats per investigar les irregularitats en la gestió de la sanitat pública

Josep Maria Via, assessor de Mas i destacat càrrec de la sanitat pública i privada de Catalunya, demana 20.000 euros als editors de la revista "Cafè amb llet"

14/06/2012 Drets i Llibertats

Nou cas de persecució contra el periodisme d'investigació. La revista gironina "Cafè amb llet", que destaca per investigar la sanitat catalana i destapar les irregularitats dels seus gestors, n'està pagant les conseqüències.

Aquest dimecres els editors de la revista, Marta Sibina i Albano Dante, van haver de comparèixer davant de la jutgessa per haver investigat les irregularitats de la sanitat pública catalana. La jutgessa ha fixat el dia 27 de setembre a les 10.30h per jutjar Sibina i Dante.

Centenars de persones els donen suport

Sibina i Dante van comparèixer davant la jutgessa de primera instància 37 de Barcelona dijous a partir de les 11 del matí. No estaven sols: centenars de persones es van desplaçar a la Ciutat de la Justícia per solidaritzar-se amb ells, per donar suport a la seva tasca i animar-los a continuar fent periodisme. "Avui van contra nosaltres, una petita revista local. Però van a per tothom que parli, que deixi en evidència les vergonyes del poder", va dir Dante.

Els 200 adhesius sota el lema “Cafè amb llet: no ens faran callar”, que els editors havien preparat es van esgotar pocs minuts després de les 11 del matí, hora en la que diferents entitats i col·lectius, així com professionals de l’entorn sanitari, es van aplegar a les portes de la Ciutat de la Justícia per mostrar la seva solidaritat amb la revista i el seu compromís amb la llibertat d’expressió.

A banda, centenars de persones han signat un manifest en suport a Sibina i Dante on consideren que la demanda és "un intent de silenciar i atemorir les veus que posen en qüestió les polítiques sanitàries del Govern de la Generalitat". Així, afirmen que la demanda és "una mostra més de l'opacitat amb la que el Govern de la Generalitat està portant a terme la destrucció del sistema públic de salut".

"El major robatori de la història de Catalunya"

Sibina i Dante van rebre una demanda de 20.000 euros en concepte de danys i perjudicis de part de Josep Maria Via, president del Parc de Salut de Barcelona i assessor de Presidència, un destacat càrrec de la sanitat pública i privada catalana que va demandar els periodistes perquè segons ell el vídeo que van fer públic on denunciaven “El major robatori de la història de Catalunya” atempta contra el seu honor.

Al vídeo –vist fins ara més de 300.000 persones- diferents personatges relacionats amb la gestió sanitària catalana es veuen esquitxats per irregularitats referents a sous astronòmics i factures i partides pressupostàries sense cap tipus de control administratiu.

Dos periodistes declarant davant d'un jutge per investigar la sanitat i publicar-ne els fruits malgrat les amenaces, mentre la sanitat catalana es veu sacsejada per escàndols com el cas Bagó, el cas Prat, el cas Crespo o el cas Sant Pau. Dos periodistes que són jutjats abans que els casos de corrupció denunciats tot i que l'Oficina Antifrau de Catalunya va iniciar al gener una investigació per aquest fet que segueix oberta. 

Demandats per Josep Maria Via, assessor de Mas

Josep Maria Via, ja assessor en l’època de Jordi Pujol, ha estat i està relacionat amb diferents empreses del món sanitari com ara el Laboratori de Referència de Catalunya SA. Així, ha estat President del Consorci de salut i d’Atenció Social de Catalunya SA, alt directiu de Consultors Sanitaris Associats SL, administrador de Gesaworld Gestió SL, Gestió i Direcció d’Iniciatives SL, administrador únic de Consultors 1999 SL, conseller de Herramientas Preziss SL i conseller del Centre Immunològic de Catalunya SA entre d’altres.

Via, però, no ha comparegut a la Ciutat de la Justícia de Barcelona. En nom seu hi ha acudit una advocada que segons diverses fonts judicials responia a les instruccions de José María Sánchez, secretari de Gestió Ambiental i Abastament S.A i d’INNOVA del 2002 fins al 2008. Innova, el holding d’empreses municipals de Reus que acumula un deute aproximat de 300 milions d’euros. L'empresa fins fa poc dirigida per Josep Prat, defenestrat gràcies a la tasca de la CUP, tot i que es manté com a president de l’Institut Català de la Salut i que, entre diferents serveis, gestiona bona part de l’àmbit sanitari i assistencial del Camp i Terres de l’Ebre.

Suport de la CUP

La CUP ha emès un comunicat en què ha donat total suport a la tasca de "Cafè amb llet" i ha denunciat "la ja més que presumpta xarxa clientelar que hi ha darrere de la gestió sanitària pública de Catalunya i que té com a únic objectiu evitar els controls de l’administració basant-se en el dret mercantil privat i fer-se encara més rics jugant amb un dret elemental com és l’atenció sanitària".

Diferents membres de la CUP d’Arenys de Mar, Barcelona i Reus van concentrar-se a la Ciutat de la Justícia per donar suport als editors de la revista i condemnar "aquest atac a llibertat d’expressió perpetrat per unes persones que legitimen constantment les retallades en el camp de la salut i són protagonistes destacats en la privatització dels serveis públics".

Anys d'investigació: factures fantasma i milers d'euros gastats sense control

"Cafè amb llet" va començar a treballar l'any 2010 en adonar-se de les retallades, la supressió de serveis i la rebaixa del sou dels treballadors dels hospitals de Blanes i Calella. En aquest context comença a investigar com es gestiona la sanitat a les comarques de la Selva i l'Alt Maresme. El 2011 la revista comença a publicar una sèrie que dibuixa un panorama d'enorme opacitat a la sanitat pública, fins que decideixen fer servir el Youtube per fer públiques les seves indagacions. 

"Cafè amb llet", que es presenta com "la revista gratuïta més llegida de la província de Girona", es dedica a investigar la destinació dels diners públics en mans dels gestors de la sanitat catalana. Durant aquests anys d'investigació han descobert factures fantasma, centenars de milers d'euros gastats en estudis que ningú ha vist, alcaldes de diversos partits cobrint-se les esquenes els uns als altres i amenaces a aquells que s'atrevissin a fer públic aquest escàndol.

Unes amenaces que han empès els editors de la revista a denunciar una situació que condueix a les retallades sanitàries que afecten milions de ciutadans. A "El major robatori de la històrica de Catalunya" expliquen com funciona la trama, el mecanisme que permet que, a tot Catalunya, polítics i empresaris afins al poder gastin centenars de milions d'euros sense cap control efectiu.

Valora
Vídeos
La revista Cafè amb Llet no calla!
Concentració davant de la Ciutat de la Justícia per la demanda interposada per un destacat càrrec de la sanitat pública i privada catalana, Josep Maria Via, contra la revista Cafè amb Llet.
El major robatori de la història de Catalunya (PART I)

Aquest vídeo és un resum de 2 anys d'investigació. Aquí tots els articles i el context: http://www.cafeambllet.com/press/?p=16955

La segona part del vídeo: http://youtu.be/QHtMffmlNAk

Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid