Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Música
Gran èxit de públic a la celebració del 50è aniversari del primer recital dels Setze Jutges

L’acte també ha servit per a homenatjar un dels components del grup, Enric Barbat, mort recentment a Menorca. Maria del Mar Bonet, Josep Maria Espinàs i Maria Amèlia Pedrerol són “jutges” que han participat a la commemoració, acompanyats dels que van ser els seus mànagers, Lluís Serrahima i Josep Porter.

20/12/2011 Cultura

La celebració dels 50 anys del primer recital dels Setze Jutges va comptar ahir al vespre amb una gran assistència de públic i amb la presència d’alguns dels cantants que formaven part d’aquest grup català, com Josep Maria Espinàs, Maria del Mar Bonet i Maria Amèlia Pedrerol, així com els que van ser els seus mànagers, Lluís Serraima i Josep Porter. L’acte es va realitzar a Barcelona a l’auditori de la ICCIC, institució que precisament va ser la que va acollir el primer concert del grup català el 19 de desembre del 1961.

L’auditori de la ICCIC, ple de gom a gom, va viure moments molt emotius, sobretot quan es va retre homenatge a un dels components dels Setze Jutges, Enric Barbat, mort a Menorca el passat 11 de desembre. Durant l’acte també hi va haver una taula rodona formada per persones vinculades a aquest col·lectiu musical, com és el cas de Josep Maria Espinàs, Lluís Serrahima i el periodista especialitzat en la Nova Cançó Jordi Garcia-Soler. D’altra banda, el mestre Francesc Burrull va interpretar peces musicals dels Setze Jutges i, en una ocasió, va estar acompanyat per Josep Maria Espinàs, que va  cantar un dels temes.

La commemoració també va servir per a inaugurar una exposició gràfica sobre els inicis i l’evolució d’aquest moviment musical i cultural del nostre país. La mostra gràfica, que es podrà veure fins el dia 31 de gener a l’edifici de la ICCIC (Via Augusta 205, Barcelona), aplega 81 fotografies sobre els Setze Jutges. Els comissaris de l’exposició són David Ferrer i Fermí Puig, mentre que les il·lustracions han anat a càrrec de Joan Manuel Escrihuela. Les fotografies han estat extretes dels arxius de Fermí Puig, Josep Porter, Josep Puvill, Maria Amèlia Pedrerol, Delfí Abella, Guillermina Motta i Pau Barceló.

A la celebració també hi va assistir el tinent d’alcalde de Cultura, Coneixement, Creativitat i Innovació de l’Ajuntament de Barcelona, Jaume Ciurana, i el director general de Promoció i Cooperació Cultural de la Generalitat de Catalunya, Jordi Cabré.

La història del recital

El nucli format per Miquel Porter, Lluís Serrahima, Remei Margarit i Josep Maria Espinàs (poc abans de dir-se Els Setze Jutges) buscava a finals del 1961 l’oportunitat de donar a conèixer la seva activitat com a compositors de cançons noves en català. Va ser el Dr. Gonçal Lloveras, un professor de la ICCIC (abans coneguda com a Centre d’Influència Catòlica Femenina-CICF) qui els va proposar realitzar un recital a les Sessions Club que organitzava la Institució.

Sota el títol “Sesión extraordinaria dedicada a la poesía de la Nova Cançó”, els pre-Setze Jutges van poder tocar les seves cançons, amb l’excepció de Remei Margarit (indisposada pel seu embaràs), que va poder ser escoltada amb l’ajut d’una gravació prèvia enregistrada amb un magnetòfon. L’acte va aconseguir un gran ressò popular i aparegué àmpliament a la premsa, principalment a Serra d’Or i Catalunya Exprés, que van destacar el caràcter històric de l’esdeveniment.

Des d’aquella data i fins el 1968, el grup dels Setze Jutges va anar creixent. A més dels tres components inicials (Miquel Porter, Remei Margarit i Josep M. Espinàs), s’hi van sumar Delfí Abella, Francesc Pi de la Serra, Enric Barbat, Xavier Elies, Guillermina Motta, Maria del Carme Girau, Martí Llauradó, Joan Ramon Bonet, Maria Amèlia Pedrerol, Joan Manuel Serrat, Maria del Mar Bonet, Rafael Subirachs i, finalment, Lluís Llach

La ICCIC

La ICCIC és una entitat al servei de la societat catalana en els àmbits de la cultura i de l’educació. Es tracta d’una Fundació Privada, amb més de 60 anys d’història, que aplega centres educatius de reconegut prestigi amb una clara vocació pedagògica i humanística (Thau Barcelona, Thau Sant Cugat, CIC Escola de Batxillerats, CIC Escola de Cicles Formatius, CIC Escola d’Idiomes i Virtèlia Escola de Música).
Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2022 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid