Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
La sentència condemnatòria dels torturadors de Portu i Sarasola justifica la tortura

 La recent sentència condemnatòria contra quatre guàrdies civils per torturar brutalment els militants bascos Igor Portu i Mattin Sarasola s'explica només per la increïble quantitat de proves, no pas per una bona actuació de la justícia espanyola.

 

Aquesta és la valoració que Xabier Makazaga, autor del censurat Manual del torturador espanyol -on explica fil per randa el cas de Portu i Sarasola- fa de la condemna de diversos anys de presó que quatre guàrdies civils han rebut a la fi per torturar aquests dos militants d'ETA. Precisament, per qüestions cronològiques el llibre deixa a l'aire la qüestió de la condemna i ara Makazaga hi posa remei amb un article publicat a Rebelión titulat "Tortura i impunitat".

07/01/2011 13:07 Internacional

 

Makazaga ho té clar: "La condemna s'ha produït únicament i exclusivament per la increïble quantitat de contundents proves sobre el que realment va succeir amb Portu i Sarasola des que van ser detinguts fins que van arribar, dues hores després, a la caserna d'Intxaurrondo, on l'opacitat total de la incomunicació va caure com una llosa sobre ells".

L'escriptor explica al "Manual del torturador español" -títol que obeeix al manual que les autoritats espanyoles es van inventar per atribuir a ETA i en què es recomanava als presos que denunciessin sempre tortures-, que els casos de Portu i Sarasola difereixen de la resta en la visibilització, ja que "de no haver estat pels tres fulls publicats pel Gara en què es mostrava un quadre clínic de múltiples hematomes, fractures d'una costella, un pulmó perforat i penumotòrax, tots dos casos haurien estat condemnats al silenci" que pateixen la resta de casos de tortura.

És tot això que ha impedit a la justícia espanyola trobar cap més excusa per encobrir la tortura que es practica a les comissaries policials de l'estat espanyol, remarca Makazaga, que assegura que en els casos de Portu i Sarasola "es van multiplicar tant la presència de testimonis com de proves materials", de manera que "els jutges no han tingut altre remei que donar per provat tot el relat fet per Portu i Sarasola sobre els fets fins que van arribar a Intxaurrondo".

La sentència justifica els torturadors

 Amb tot, l'escriptor basc subratlla la indignitat de la justícia malgrat condemnar aquests guàrdies civils, perquè els jutges no han avalat ni una sola de les declaracions dels dos torturats sobre els fets en dependències policials, sota la llosa de la incomunicació. Per tant, Makazaga demostra que la justícia espanyola no és que hagi actuat bé, sinó que no ha tingut cap més remei en aquest cas, malgrat els centenars de casos de tortura ocults a l'esquena que porta. Prova d'això és que els jutges han absolt onze dels agents denunciats per Portu i Sarasola, assenyala Makazaga, i han imposat penes mínimes a la resta.

I a més, en les sentències condemnatòries no reconeixen la tortura, sinó que la justifiquen dient que es van produir per "venjança". Això ha alegrat la Guàrdia Civil, perquè la sentència descarta que la finalitat sigui obtenir informació, i "no qüestiona en absolut la lluita antiterrorista" A més, dóna suport a la versió dels torturadors i els seus còmplices que les denúncies de tortures són en la seva immensa majoria, falses. I també s'han felicitat perquè es digui que "es va produir una violència excessiva després de la detenció per part dels agents que hi van intervenir, però no en el període d'incomunicació ni per part dels agents que van participar en la investigació". Malgrat la condemna, doncs, la sentència segueix defensant l'estratègia antiterrorista espanyola.

Confessions sota tortura

I, com ja va al llibre, Makazaga torna a preguntar-se com és que a l'estat espanyol els presos d'ETA cantent tant i en canvi al francès resten callats. "Tot aquell que tingui dos dits de front sap de sobres com s'aconsegueixen aquestes confessions. Sobretot perquè, en els casos de militants bascos incomunicats, aquests es neguen a declarar quan són detinguts a l'estat francès i en canvi canten fins a la Traviata a l'espanyol", assevera.

Malgrat que "tothom ho sap", l'aparell judicial "s'ha negat sistemàticament a preguntar-se sobre la raó d'aquestes confessions, que en moltíssims casos, com el de Mattin Sarasola, no se sustenten en cap prova i impliquen innombrables anys de presó". 

2.000 incomunicats han denunciat tortura

Makazaga recorda que des de l'any 1986 -any que al llibre assenyala com la posada en marxa de les tècniques de la "tortura silenciosa" per no deixar proves massa evidents- més de 2.000 incomunicats han denunciat tortures, però només l'any 1992 Kepa Urra va aconseguir una condemna ferma contra torturadors.
 
Malgrat la condemna, però, el Tribunal Suprem va reduir-la a un any de quatre que va dictar l'Audiència de Biscaia i els torturadors van ser immediatament indultats pel govern espanyol. Atesa aquesta complicitat institucional i judicial amb la tortura, un Makazaga poc esperançat amb aquesta suposada democràcia, es pregunta: "Què passarà aquesta vegada? Trepitjarà finalment la presó algun dels agents ara condemnats?". Ell ja respon a l'avançada que no: "No només m'hi jugo el que sigui que serà que no, sinó que també m'atreveixo a vaticinar que seran ascendits, condecorats i/o col locats en llocs de responsabilitat com la gran majoria dels torturadors condemnats".

 

Per saber-ne més:

Txalaparta ofereix gratuïtament un llibre digital després de la censura governamental 

Condemnen quatre guàrdies civils per haver torturat els militants Portu i Sarasola 

Un clam contra la tortura a Donostia 

Gara difon les fotografies de les lesions a Igor Portu provocades per la tortura 

Galeria de les fotografies publicades per Gara

Informe mèdic de l'assistència a Igor Portu

Noves denúncies de tortura: un jove basc ingressa a la UCI després de ser detingut 

Contra la tortura!  

Els últims detinguts d'Euskal Herria denuncien severes tortures 

Nous casos de tortura al País Basc 

L'escrit de 18 indepedentistes recorda a l'Avui la vinculació de Garzón i la tortura

Un article a El Punt recorda la vinculació de Garzón amb la tortura

Defensors dels drets humans recorden el currículum del terror de Baltasar Garzón

Silenci, es tortura 

Noves denúncies de tortura: un jove basc ingressa a la UCI després de ser detingut 

Gara difon les fotografies de les lesions a Igor Portu provocades per la tortura 

Periodistes apologotes de la tortura i posicionaments valents de denúncia 

Amnistia Internacional denuncia l'existència de la tortura a l'Estat

La CPT argumenta les 128 denúncies de tortura i qüestiona les dades d'Interior 

Noves jornades contra la tortura a Barcelona 

 

 

Rànquings
  1. Fem pinya -tothom, tothom i tothom- amb l'ANC !!
  2. Ha mort l'Encarna Jordan, veterana independentista
  3. Comunicat de la CACG en relació a la manifestació d'ahir a Lloret de Mar
  4. Esther Lucea: "...experimentem una mena de sensació profètica malastruga, com si els nostres germans del nord exercissin de viatgers del temps per advertir-nos de quin pot ser el futur de la llengua catalana"
  5. Escola de Formació Toni Villaescusa (1984-2024)
  6. La CACG es manifesta a Lloret contra la presència dels Borbons i l'entrega dels premis Princesa de Girona
  7. “Sense independència Catalunya no té projecte de futur possible”
  8. Edicions del 1979 anuncia "Diccionari del fet i la qüestió nacionals" de Ferran Lopescu
  9. 7 diputats de formacions independentistes de Còrcega, Polinèsia, Bretanya, Nova Caledònia i Euskal Herria al Parlament francès
  10. El Departament d'Educació ajudarà un any més a extingir la llengua catalana
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid