Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
20 anys de la lluita per la insubmissió a l'exèrcit espanyol

 Aquesta setmana es compleixen 20 anys de l'inici de la lluita per la insubmissió al servei militar espenyol. Una lluita que encavalcava amb la de l'objecció a la "mili", provinent de les dècades anteriors. La insubmissió a l'exèrcit espanyol, iniciada a partir de la datad del 20 de febrer de 1989, va allargar-se durant 12 anys, fins el 2001 va ser cridat a files l’últim reemplaçament de joves obligats a la força a servir a l'exèrcit espanyol.  Des d'aleshores, a tot l'estat 50.000 joves es van declarar insubmisos i 1.670 van passar per la presó per negar-se a servir a l'exèrcit espanyol. Vint anys després, només una nota de la revista El Triangle ha recordat aquesta lluita per les llibertats, una batalla guanyada per bascos i catalans principalment.

23/02/2009 18:09 Política

El primer judici militar contra insubmisos es va celebrar el 16 de novembre de 1989, any en què es van produir les primeres condemnes de presó que va portar molts insubmisos catalans a presons militars d'arreu de l'Estat, lluny dels Països Catalans, en una campanya paral.lela a la dispersió dels presos polítics per les presons perifèriques de la península.

Tal i com descriu aquesta nota d'El Triangle, aquesta campanya per la insubmissió va comptar amb un fort suport social, ja que per cada persona que es declarava insubmissa "quatre persones de diversa condició social i laboral s’autoinculpaban de cometre el mateix delicte. Cada desobedient generava la mobilització d'un grup de suport i el seu entorn, mentre moviments socials, sindicats i ONG s'unien al boicot a la prestació social substitòria".

 L'any 2002, després d’un acord al Congrés dels Diputats, el delicte d’insubmissió va desaparèixer del Codi Penal espanyol. Molts condemnats anteriorment, però, van haver d'arrossegar les conseqüències de la condemna, malgrat evitar la presó: antecedents, impediments laborals, prohibició de treballar en el cos públic, etc.

Rànquings
  1. Els Mossos d'Esquadra detenen a Girona el veterà militant independentista Quim Tell durant una protesta davant de la seu de la Fundación Princesa de Girona
  2. La Fundación Princesa de Girona intenta enganyar a l'Unigirona
  3. Alternativa per Cervià i Raset guanya les eleccions per primera vegada
  4. Convoquen una concentració a Girona en contra dels premis de la Fundación Princesa de Girona
  5. 44è aniversari de la mort del lluitador independentista Fèlix Goñi 'Bruc'
  6. Homenatge Nacional a Carles Castellanos i Llorenç
  7. Poble Lliure: "A Catalunya cal articular un Front popular, republicà i antifeixista per la Independència"
  8. Micro-mecenatge per fer possible el documental: “Laietana, 43. El cau de la Bèstia”
  9. El missatge de la Flama del Canigó a càrrec del conseller de Cultura a l'exili, Lluís Puig i Gordi
  10. La gran posada al dia (“The Big Catch-Up”)
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2023 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid