Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Mig miler de persones omplen el Casinet d'Hostafrancs

6.10.07 Vora el mig miler de persones s'acostaren a l'acte de denúncia contra la persecució política i judicial arran de la crema de fotografies del borbó. Posteriorment, es celebrà una concentració on es cremà simbologia espanyolista a cara descoberta.

07/10/2007 11:20 Política

 

El Casinet d'Hostafrancs es quedà petit per acollir l'acte de la campanya "Jo també cremo la corona espanyola", preludi de les concentracions previstes pel cap de setmana, i especialment per dissabte. Vora 500 persones escoltaren les diferents intervencions enmig d'una cuidada posada en escena i d'un destacable desplegament de mitjans d'informació de tot tipus. L'acte estigué presidit per la pancarta de la campanya 300 anys d'ocupació, 300 anys de resistència.


Acte Casinet d'Hostafrancs La historiadora i militant històrica Eva Serra obrí les intervencions contextualitzant la difícil relació entre la monarquia borbònica i el poble català, tot destacant el paper del borbó actual en connivència amb les forces polítiques estatals com a garant de la unitat de l'estat. De la mateixa manera, recordà altres episodis en contra de la corona espanyola protagonitzats segles enrere i que no aixecaren tanta polseguera.

Posteriorment, fou el torn de Jesús Artiola, que amb la col·laboració de la Coordinadora d'Associacions per la Llengua (CAL), denuncià "per negació del genocidi" anys enrere al monarca espanyol per haver dit la famosa frase de «Nunca fue la nuestra lengua de imposición sinó de encuentro; a nadie se le obligó nunca a hablar en castellano: fueron los pueblos más diversos quienes hicieron suyos, por voluntad libérrima, el idioma de Cervantes.». Una denúncia que s'estengué al govern espanyol, ja que el monarca no és responsable davant de la llei per les seves actuacions. Davant d'aquests fets, cal recordar que fou el mateix denunciant qui acabà denunciat - i posteriorment absolt- per la justícia espanyola. Artiola, doncs, aprofità per criticar aquesta figura anacrònica i la manca de democràcia dins de l'estat, així com per recordar que l'Esquerra Independentista requereix jugar a "la primera divisió" per a fer front als atacs que rep.

L'acte comptà també amb les intervencions dels primers imputats en el cas, Jaume Roura i Enric Stern, així també amb la Sònia, en nom dels nou imputats i imputades per la segona crema de fotografies feta a Girona. Jaume Roura llegí un text d'agraïment envers les mostres de desobediència i solidaritat rebudes alhora que animava a continuar amb aquesta per l'assoliment de la independència i el socialisme. Finalment, llegí un text de Josep Maria Xirinacs pel qual s'afirmava que la independència era un deure, més enllà de ser un dret.

Finalment, fou l'hora de Martí Majoral, d'Alerta Solidària. En el seu parlament, en Martí es referí a la cultura de la por sobre la qual es sustenta la dominació i la repressió, tot destacant que a mesura que un s'expulsa la por del damunt aquesta recau en qui la pretén generar. Segons apuntà, la situació viscuda els darrers dies ha permès visualitzar una certa superació de la por col·lectiva tot traslladant-se envers les institucions espanyoles, les forces policials i les seves direccions polítiques. Enmig d'un escenari de "creixement de l'independentisme", en Martí animà a continuar en la lluita en tots els fronts i a la necessitat de disposar d'estructures potents per a poder oferir respostes.

Més enllà de les intervencions, l'acte serví també per a seguir recollint signatures i autoinculpacions, així com per a solidaritzar-se amb la Mesa Nacional de Batasuna detinguda el dia anterior i com per a recordar el cas dels joves vilanovins, sota arrest domiciliari per haver efectuat un mural anys enrere a favor de l'autodeterminació.

Crema de fotografiesFinalment, davant del Casinet, es realitzà una concentració de suport als i les imputades. En aquesta, tres persones, que s'identificaren amb noms i cognoms, cremaren una fotografia del borbó així com el Decret de Nova Planta, tot recordant els 300 anys d'ocupació iniciats per el borbó Felip V. Crits d'independència i de "jo també cremo la corona espanyola" sovintejaren durant la protesta que aplegà més d'un centenar de participants.

Tal com apuntaren diferents persones un cop finalitzats l'acte, segurament aquest fou un dels actes polítics més potents celebrats per l'Esquerra Indepentista de la ciutat al llarg dels darrers anys. 


Per saber-ne més:

Èxit en l'acte a Barcelona. Avui, concentracions a tot el país - Alerta Solidària 


 

Rànquings
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid