Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Medi ambient
El GOB contra la importació de residus per incinerar

"Mallorca no ha de ser el femer ni d’Europa, ni de les altres illes".

09/05/2025 Territori

Entre 2013 i 2016 des del GOB vàrem impulsar una intensa campanya contra la importació de residus a Mallorca.  Sota el lema “No volem ser el femer d’Europa”, la societat va reaccionar a la política que en mans del PP pretenia convertir les Illes Balears en el destí final de residus importats d’Itàlia. La importació de residus va ser aturada però no prohibida.

Avui, amb profunda preocupació, constatem que aquest esperit de lluita es torna a fer imprescindible. La recent decisió del Govern de les Illes Balears, juntament amb els Consells de Mallorca i Menorca, d’autoritzar la importació de residus des d’Eivissa per a la seva incineració a la planta de Son Reus suposa un pas enrere alarmant en la gestió sostenible dels residus i en el compliment dels compromisos ambientals de la nostra comunitat.

Des del GOB manifesten el seu ferm rebuig a aquesta decisió política, presa sense cap informe tècnic ni ambiental que avaluï les repercussions d’aquesta decisió. Augmentar la incineració a Mallorca no és una opció per diversos motius:

1. Perquè suposa un retrocés en la jerarquia de residus establerta per la Unió Europea, que prioritza la reducció, la reutilització i el reciclatge per davant de la incineració. Traslladar residus per cremar-los és una solució curtterminista, irresponsable i insostenible a tots els nivells.

2. La incineració genera contaminació atmosfèrica, cendres i escòries tòxiques (un 30% del que s’incinera acaba a l’abocador com a cendre o escòries), a més de contribuir al canvi climàtic. A Mallorca ja patim les conseqüències ambientals i sanitàries de tenir una de les incineradores més grans en relació amb la població que atén. A més, l’abocador cendres cimentades te vida útil fins 2034, si augmenta la incineració es redueix la vida útil de l’abocador generant un problema a 10 anys vista. 

3.  Aquesta decisió perpetua un model fracassat de centralització de la gestió de residus i la gestió a través de la concessionària TIRME, en comptes de fomentar la responsabilitat insular i local. Eivissa ha de millorar la seva pròpia gestió, amb un Pla Director Sectorial de Residus, i el Govern hauria d’acompanyar aquest procés amb suport tècnic i estratègic, no amb solucions emergència que amaguen la pols davall l’estora.

4. És una contradicció absoluta amb els discursos institucionals sobre sostenibilitat i economia circular. El missatge que es transmet a la ciutadania és que els residus poden “desaparèixer” si es duen a una altra illa, cosa que desincentiva la implicació col·lectiva en una gestió responsable.

Per tot això, des del GOB ens oposam a la decisió política impulsada per PP/VOX i TIRME: sabem que VOX va prometre que baixaria la tarifa de gestió de residus, i això, tal i com està  la concessió amb TIRME només es pot fer si s’incrementa el volum d’incineració – ja que la venta d’energia produïda incrementa guanys de la concessionària – i la solució que s’ha trobat és tornar a la importació de residus sense cap anàlisi ni informe relatiu a la situació actual i les conseqüències que se’n poden derivar.

Prou d’alimentar una infraestructura sobredimensionada que només es justifica si continuen arribant-hi tones de residus. Des del GOB reiteram el nostre compromís amb una gestió de residus que respecti els límits ecològics de les illes i que posi la salut de les persones i del territori per davant dels interessos econòmics a curt termini.

Valora
Rànquings
  1. "Temps de mobilització"
  2. GETE-Ecologistes en Acció amb el del veïnat afectat per l’activitat de l’empresa KRONOSPAN TORTOSA
  3. 50è aniversari de la Declaració conjunta d'ETA, PSAN(P) i UPG per adherir-se a la Carta de Brest
  4. Treballadors per la Independència de l'ANC s'han concentrat davant del Foment del Treball
  5. La plataforma SOS Baix proposa que el Parlament aprovi una llei per preservar el delta del Llobregat
  6. Commemoració del centenari del Complot de Garraf i la figura de Jaume Compte a Castelló d'Empúries
  7. Ai, Castella castellana, no t’hagués conegut mai!
  8. Cal repensar el model sindical
  9. La manifestació de la Intersindical a Barcelons aplega centenars de persones
  10. Impulsem una campanya amb el Consell de l’Advocacia Catalana per promoure el català en l’activitat professional dels advocats
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2025 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid